Vsaka država ima svojo posebno kulinariko. Danska ni izjema. Predjedi, glavne jedi, sladice ... odlično izbiro specialitet boste našli pri prav vsakem obroku. Veliko ljudi pozna danske maslene piškote (småkager) in lakrice (lakrids), a katere so še druge jedi, vredne pokušanja? Koliko veste o hrani, ki jo imajo Danci tako radi? Tukaj je 10 različnih jedi, ki bi jih morali med obiskom Danske poskusiti.
Danska se ponaša z največjim številom restavracij z Michelinovo zvezdico v Skandinaviji – ima jih kar 21. Mizo morate seveda rezervirati mesece vnaprej. Druge restavracije so njihovemu stilu sledile in posvojile nordijsko kuhinjo.
Odprti sendviči so prava danska poslastica. So koščki z maslom namazanega rženega kruha, ki ga obložijo s trdo kuhanimi jajci, različnimi mesninami, ribami in zelenjavo.
Kombiji, kjer prodajajo hot doge se na danskem imenujejo pølsevogne in jih najdemo vsepovsod. Privlačijo tako domačine kot tujce. Organska stojnica s hot dogi se nahaja blizu okroglega stolpa (Rundetårn) in ponuja veliko različnih organskih mesnih in vegetarijanskih hot dogov. Postreženi so s kruhom ali z zdravim zelenjavnim pirejem (rodfrugtmos).
Klobasa medister (medisterpølse) – svinjsko črevo, napolnjeno s svinjino in začimbami je še ena vrste klobase, ki jo prodajajo v danskih trgovinah in jih domačini največkrat jedo z rjavo omako in rdečo peso.
Na izbiro je veliko mesnih jedi, a naslov danske narodne jedi je ocvrta svinjina s peteršiljevo omako in krompirjem (stegt flæsk med persillesovs og kartoffler). Koščki svinjine so začinjeni s soljo in poprom, da postanejo hrustljavi in jih nato postrežejo s krompirjem in peteršiljevo omako.
Slanika prodajajo dimljenega, s karijem, mariniranega, ali kot odprti sendvič Sol Over Gudhjem, ki je predvsem priljubljen na danskem otoku Bornholm. Sol Over Gudhjem lahko prevedemo kot sonce nad Gudhjemom in je ržen kruh z maslom, na njem pa je slanik, rdeča čebula in rumenjak. Druge ribe, kot so losos, plošča in polenovka, prav tako jedo s peteršiljevo omako in krompirjem.
Ržen kruh ali rugbrød je tradicionalni danski kruh. Uporabljajo ga v odprtih sendvičih, in ga največkrat jedo za kosilo z raznimi nadevi. Rugbrød delajo iz ržene moke, različnih semen in kislega testa. Je bolj zdrava izbira kot bel kruh.
Danci imajo radi vso zelenjavo, vendar bele in zelene šparglje gojijo na Danskem in jih imajo domačini zelo radi. Sezona špargljev traja le tri tedne. Tivoli, zabaviščni park, ima celo špargljev meni. Med poletnimi meseci Danci šparglje blanširajo in jih servirajo z maslom in soljo, jih pečejo v pečici z drugo zelenjavo, ovijejo v slanino in jih popečejo na žaru, jedo jih z belo omako in rakci ali pa kot prilogo drugim jedem.
Frikadeller je ocvrta mesna kroglica iz ribe, svinjine, ali pa mešanega mletega mesa in jo jedo s krompirjem in peteršiljevo omako. Ribji frikadeller jedo mrzlo z omako remoulade in/ali ocvrto čebulo.
Danci pečejo veliko raznolikih sladic. Torte iz biskvita in smetane ter sadja in nadevane s sadjem, čokolado ali marcipanom so odlične.
Dansko pecivo wienerbrød lahko kupite v trgovinah, kavarnah in slaščičarnah.
Druga priljubljena sladica je rødgrød med fløde in jo zlahka pripravite. Zagreti morate gozdne sadeže z nekaj sladkorja in vanilijo, nato pa morate omako zgostiti s škrobom. Postrezite jo s smetano. Njam!
Danci mi ne bi nikoli odpustili, če bi pozabila omeniti s čokolado oblite beljake, znane pod imenom flødeboller in lakrice, lakrids v danščini. Lakrice so lahko sladke in močne ali vroče in slane. Vašim brbončicam se bo zmešalo in če ne boste previdni, vam bo ta sladkarija postala všeč.
Danci uživajo v sladici Koldskål. Frida, ki dela za Danhostel se spominja: »Ko sem obiščem babico na začetku poletja, sedim zunaj in uživam v koldskålu in v vonju po sveže pokošeni travi. Koldskål me spominja na poletje.« Koldskål je gost, sladkan mlečni izdelek z ali brez limonine arome. Jedo ga s piškoti in jagodami.
To je le nekaj primerov, kaj lahko jeste, ko pridete na Dansko. Seveda je ukaj veliko drugih kulinarik, vendar boste Dance zagotovo bolje razumeli, če boste z njimi jedli in se naučili nekaj danskih izrazov, kot so »tak for mad«, »det var dejligt«, »hygge«, and »velbekommen«.
Ta članek so napisali čudoviti Danci iz Danhostla.