Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tuje organizacije hostlov

Na svetu je šest celin s skupno 195 državami. Vse to predstavlja raznolik prostor za razvoj različnih kultur in običajev, ki so vsaj malo odvisni od naravnih razmer. Vsa ta naravna in kulturna raznolikost je ustvarila pisan svet, ki popotnike navdušuje in vabi k odkrivanju že stoletja. Obstaja pa tudi nekaj podobnega, in sicer hostli HI, ki že od leta 1909 nudijo kakovostna in poceni prenočišča.

 

Iz teh začetkov je nastala organizacija Hostelling International, ki skrbi za hostle HI in po vsem svetu prireja številne aktivnosti. Del te svetovne organizacije so nacionalne organizacije Hostelling International, ki so neprofitne in nepolitične. V družini HI je več kot 80 nacionalnih organizacij, ki skozi hostle in številne aktivnosti širijo vizijo in cilje Hostelling International. Danes je že več kot 4000 hostlov HI, glavni cilj vseh pa je, da bi bili kraj miru in razumevanja, kar se še posebej opazi pri globalni kampanji Spanje za mir. Hostli pa promovirajo tudi potovanje mladih in trajnostni razvoj.

Nacionalne organizacije sodelujejo med sabo in tako pomagajo popotnikom doživeti čim boljšo izkušnjo. Sodelujejo pri številnih projektih. Eden takšnih je HI Connect, v sklopu katerega si organizacije med sabo izmenjujejo prostovoljce, kar pomeni, da gredo prostovoljci delat v hostel v tujini in tam pridobijo nova znanja in izkušnje. Nasploh so prostovoljci pomemben del nacionalnih organizacij, ki pomagajo pri uresničevanju poslanstva Hostelling International. Organizacije si med seboj izmenjujejo tudi kulture svojih držav. Leta 2019 je tako potekal zanimiv projekt, kjer so si organizacije med sabo pošiljale kulturne škatle, polne stvari, ki so predstavljale glavne značilnosti njihovih držav.

Tako kot svet so tudi nacionalne organizacije precej raznolike. Nekatere so majhne, spet druge velike. Odvisno od države, v kateri se nahajajo. V spodnjih člankih lahko prebereš zgodbe večjih in bolj aktivnih nacionalnih organizacij Hostelling International. Za začetek smo izbrali nekaj splošnih stvari o vsaki organizaciji ter njeni zgodovini in trenutnih aktivnostih. Predstavljeni so najzanimivejši hostli HI, še posebej tisti trajnostni. Seveda se v vsaki državi najde tudi kaj popustov, v člankih pa so predstavljeni popusti pri zanimivih vodenih ogledih in še pri stotinah drugih dogodivščin. Članki so kratki vodniki po izbranih nacionalnih organizacijah in znamenitostih držav.

Več o hostlih tujih organizacij