Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hostelling International danes

Hostelling International je organizacija, ki ima več kot 80 nacionalnih organizacij po vsem svetu, kar pomeni, da vas povsod pričakujejo z odprtimi rokami. Na voljo vam je več kot 4000 hostlov, v katerih vam ponujajo prenočišče, sprostitev in nova poznanstva. Hostelling International pa je več kot samo mreža hostlov.

Poslanstvo organizacije se je rodilo že pred več kot 80 leti in velja še danes. Govori o promociji izobraževanja mladih, predvsem tistih z manj priložnostmi, ter spoštovanju različnosti in skrbi za okolje. Hostli so tako postali prostor, kjer se brez sovraštva in s spoštovanjem srečujejo popotniki različnih narodnosti, spolov, zanimanj, religij in političnih prepričanj ter se učijo drug od drugega. Začetki Hostelling International segajo v zgodnje 20. stoletje, ko so bila prva prenočišča na voljo celo v učilnicah. Danes se hostli po večini nahajajo v načrtno grajenih in urejenih objektih, najdete pa jih tudi na ladjah, v dvorcih ali celo v odsluženem letalu Boeing 747.

Pomembno je, da so hostli dosegljivi vsem in da se vsak v njih počuti varnega in zaželenega. Organizacija podpira trajnostni turizem in mobilnost mladih. Skrb za trajnostni razvoj je pri Hostelling International razdeljena na deset področij, od zmanjšanja ogljičnega odtisa in porabe vode do skrbi za zaposlene in lokalno prebivalstvo na območju hostla. Najboljši hostli na tem področju dobijo posebni certifikat HI-Q&S in veljajo za hostle, prijazne do okolja. Svojo predanost trajnostnemu turizmu organizacija dokazuje tudi s trajnostnim skladom (Hostelling International Sustainability Fund), s katerim popotnikom daje možnost, da donirajo sredstva, ki jih vsako leto prejmejo hostli z najboljšimi trajnostnimi projekti; od uporabe obnovljivih virov energije do pomoči lokalnemu prebivalstvu.

Hostelling International pa ne dostopa do popotnikov samo preko hostlov. Je organizacija s skoraj 4 milijoni članov in vsi povrsti so deležni več tisoč popustov po vsem svetu, s čimer se Hostelling International še bolj približa enemu izmed svojih ciljev – omogočiti potovanja čim širšemu krogu popotnikov. Tu je treba izpostaviti najmanj 10 odstotkov ugodnejše prenočevanje v naših hostlih HI, ki jih popotniki neposredno rezervirajo.

Vsi popotniki in tisti, ki to želite postati, ste vabljeni v prostovoljske programe nacionalnih organizacij, kjer boste del čudovitih projektov. Projekt zadnjih nekaj let je mednarodna kampanja Sleep for Peace, ki podpira mir s pomočjo hostlov. Letno tako na svetovni dan miru v hostlih potekajo čudoviti dogodki, ki predvsem promovirajo mir in kulturno raznolikost. Za strastne popotnike in ljubitelje prostovoljenja pa je tukaj program HI Connect – izmenjava prostovoljcev med hostli HI. Program ponuja možnost raziskovanja tujih držav, pridobitve delovnih izkušenj in učenja novih jezikov kar tako, mimogrede.

Kot je že omenjeno, Hostelling International sestavlja več kot 80 nacionalnih organizacij, kjer se vsaka po svojih najboljših močeh trudi izpolnjevati skupno poslanstvo. Poleg Popotniškega združenja Slovenije, ki mladim članom ponuja več kot 70.000 popustov po Evropi, tudi druge organizacije ponujajo obilico popustov; YHA Australia jih ponuja več kot 700. Na drugi strani Tihega oceana se nahajata organizaciji YHA Canada in YHA USA, ki ponujata spanje sredi velemest ali pa na obrobju številnih narodnih parkov. In ne pozabimo na čudovite organizacije hostlov, ki skrbijo za trajnostni turizem v Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Bližnjem vzhodu, Afriki in še kje.

S preživljanjem časa v hostlih HI sledite naši skupni viziji in pomagate, da se naše sporočilo o miru in razumevanju ter spoštovanju okolja širi po vsem svetu. Skupaj z nami se trudite, da naši hostli postajajo prijaznejši do okolja in lahko bolje pomagajo lokalnemu prebivalstvu.