Alpski švicarski makaroni

Poskušanje hrane in deljenje receptov je del vsakega potovanja. Še posebej zanimivo je, ko poskusiš nekaj čisto novega in neznanega v tvoji državi ali regiji. Hrana je velik del našega življenja, zato bi rada z vami delil zanimivo kulinarično odkritje.
 
 
Predstavljam vam Älplermagronen ali alpske makarone. 
 
To jed so mi predstavili na Islandiji, ko sem se s prostovoljci udeležila mednarodne večerje. Kombinacija krompirja in testenin je pritegnila moje oko. Ko sem kombinacijo poskusila, me je jed osvojila.
 
Jed je sestavljena iz testenin, krompirja, čebule, sira in jabolčne omake. Na internetu boste našli veliko različic te jedi in upam, da boste katero poskusili narediti. To odlično stvar mi je predstavila švicarska prijateljica Noëmie (hvala!). Noëmie mi je povedala, da je ta jed priljubljena v smučarskih središčih. Zagotovo je dovolj hranilna za cel dan spuščanja po belih strminah.
 
 
Recept:
 
Sestavine:
− 2 čebuli,
− 2 stroka česna,
− 400 g kuhanega krompirja (tekstura mora biti čvrsta),
− 150 g sesekljane slanine,
− 0,5 l zelenjavne jušne osnove,
− 0,25 l smetane za kuhanje,
− 250 g testenin (na primer penne),
− 60 g naribanega sira Gruyère,
− Ščepec soli in popra,
− Jabolčni mousse (po želji).
 
Priprava:
Narežite čebulo na krogce, sesekljajte česen in narežite krompir. Popecite slanino, čebulo in česen, da postanejo zlato-rjavi. Popečene sestavine dajte na stran. V lonec dajte jušno osnovo in smetano in zavrite. Nato dodajte krompir in testenine in jih deset minut kuhajte na nizkem ognju, dokler testenine ne postanejo al dente in tekočina izgine. Dodajte sir in začinite. 
 
Na vrh jedi dajte mešanico čebule in slanine. Če želite, postrezite z jabolčnim moussom. 
 
 
En Guete! Dober tek!
Pregovor pravi, da človek ne more živeti samo od kruha. Jed je povezana z zimskimi športi, ki so v Švici skoraj vera. Švica je draga, vendar bi si morali privoščiti alpski oddih na njihovih smučiščih. V državi, kjer je smučanje tako priljubljeno, ne morete pričakovati manj kot prvovrstna smučišča in storitve.
 
Da vam izbiro malce olajšamo, sem izbrala tri najbolj priljubljena smučišča v Švici s HI hostli.
 
1. St. Moritz je ena izmed možnosti, ki ponuja slikovito pokrajino. Hostel vabi z moderno notranjostjo, ki še vedno izraža občutek domačnosti. Lokacija je popolna v vsakem letnem času – do smučišč, pohodniških in kolesarskih poti lahko greste kar peš. Na voljo je torej vse, kar potrebujete za super počitnice. 
 
 
2. Zermatt je kraj za popotnike, ki se želijo spočiti od napornega vsakodnevnega življenja. Hostel ponuja cenovno ugodne dormitorije za vse, ki želijo spoznavati nove ljudi in zasebne sobe za tiste, ki si želijo nekaj več zasebnosti. Eden izmed svetlih točk hostla je odlična lokacija, saj lahko s hostla občudujete vrh Matterhorna. Pomembno: Zermatt je mesto, kamor ne moreš z avtomobilom. 
 
3. Saas-Fee je znan tudi kot »biser Alp« in se ponaša z ledenikom, ki ga lahko občudujete tudi iz zabaviščnega parka ali pa z ledeniške poti. Hostel je dobro opremljen in bo zadostil tudi najbolj zahtevnega turista, kar potrjuje tudi, da je kar 97 % gostov hostel ocenilo pozitivno. V hostlu najdete savno, jacuzzi, telovadnico in restavracijo. Vsi, ki vedo, kaj želijo, morajo poskusiti Saas Fee Youth Hostel.
 
Še več hostlov najdete na tej povezavi: www.youthhostel.ch.

Prijava