Vabimo vas na BREZPLAČNE delavnice Popotniškega novinarstva

Rad potujem? Zakaj sploh potujem? Ali znam kritično gledati na svet okoli sebe? Kaj mi sporočajo mediji? Ali se zavedam, kaj se dogaja okoli mene? Če rad/a sprašuješ taka vprašanja, si vabljen/a na posamezne sklope delavnic Popotniškega novinarstva, kjer bomo ta vprašanja še poglobili in debatirali o številnih odgovorih.

Mladi popotniki so na Socialni akademiji razvili serijo delavnic za mlade. Skupni cilji delavnic so: razumeti medijski prostor, prebuditi kritičnost pri objavljanju in deljenju objav, drzniti si izražati svoje mnenje, spoznati možnosti sporočanja prek družbenih omrežij. Delavnic je več, vsaka posamezna pa ima določene cilje.
Kaj je popotniško novinarstvo? Kdo je lahko popotniški novinar?
Popotniško novinarstvo je inovativna oblika spodbujanja mladih k družbeni participaciji. Ugotovili smo, da delo z (multi)mediji mlade zelo privlači in da so se sposobni preko takšnega dela poglobiti tudi v tematike, ki jih sicer ne bi zanimale. Takšno delo prispeva tudi k njihovi medijski pismenosti, zaposljivosti, medsebojnemu sodelovanju in pozitivni samopodobi. V ta namen so na Socialni akademiji (s slovenskim vodstvom) z mednarodnimi partnerji razvili priročnika za popotniške novinarje in za njihove mentorje.Popotniški novinar je lahko vsak, ki mu je mar za svet okoli sebe. Pri delavnicah bomo motivirali mlade, da se začnejo zavedati moči kot uporabniki družbenih omrežij. Kot popotniški novinarji, lahko dosežemo družbene spremembe, promoviramo vrednote in s tem prispevamo k boljši družbi.

»Mnogi potujejo, pa ne vedo, zakaj. Mnogi berejo, pa ne vedo, kaj. Bodi drugačen. Bodi popotniški novinar.«

Izvajalci so usposobljeni za izvajanje delavnic »Popotniškega novinarstva«, saj imajo izkušnje s popotništvom in državljanskim novinarstvom. Sposobni so se prilagoditi dinamiki in potrebam različnih skupin ter uporabljajo pristope, ki udeležence stimulirajo za aktivno vključitev v program.LOKACIJE, TERMINI in OPISI DELAVNIC: 

• 25.5.2015 (ob 10 uri) - Hostel Radenci: POJDI NAOKOLI
• 25.5.2015 (ob 17 uri) - Hostel Brežice: ODPRI OČI
• 1.6.2015 (ob 17 uri) - Hostel Velenje: RAZMIŠLJAJ KRITIČNO
• 8.6.2015 (ob 13 uri)  - Hostel Barovc, Kranjska Gora: RAZMIŠLJAJ KRITIČNO
• 18.6.2015 (ob 17 uri)  - Hostel Punkl, Ravne na Koroškem: RAZMIŠLJAJ KRITIČNO
• 20.6.2015 (ob 18 uri) - Hostel Marenberg, Radlje ob Dravi: POSTANI NOVINAR
• 22.6.2015 (ob 18 uri) - Hostel Histri, Koper: POSTANI NOVINAR
• 7.9.2015 (ob 10 uri) - Hostel Murska Sobota: USTVARI FOTOGRAFIJO
• 14.9.2015 (ob 10 uri) - Hostel Debeli Rtič, Ankaran: USTVARI STOP MOTION
• 28.9.2015 (ob 16:30 uri) - Hostel Novo mesto: USTVARI REPORTAŽO
• 2.10. - 3.10. 2015 (vikend delavnica) - Hostel pod Voglom, Bohinj: USTVARI FILM - ODPADE
• 12.10.2015 (ob 10 uri) - Hostel Tresor, Ljubljana: USPOSABLJANJE ZA TRENERJE - ODPADE
• 15.10.2015 – Hostel Celje: ZAKLJUČNI DOGODEK (Presenečenje: Vse kar Popotniški novinar potrebuje) - ODPADE
*možna naknadna sprememba ur pričetka delavnic

Prijavite se preko e-pošte anja.zepic@youth-hostel.si, kamor pošljete svoje podatke: ime, priimek, naslov, datum rojstva, elektronski naslov, telefonsko številko in seznam delavnic, ki se jih boste udeležili. 

Popotniški pozdrav!