Zakaj potovati kot prostovoljec v Nepal

Zakaj potovati kot prostovoljec v Nepal naslednje poletje?

Nepal je dežela brez obale, ki se nahaja v jugovzhodni Aziji med ogromnima Kitajsko in Indijo. Gre za raznoliko deželo, ki ima vroče predele na meji z Indijo ter strminami, ki naglo vzpenjajo in obdajajo Himalajo. Znotraj te dežele boste našli zelene doline, globoke soteske, gozdove, strme terene in raznolike reke. Religija in kultura Nepala je tako raznolika kot njihova pokrajina. Nepal je skupek različnih kast, ozadji in kultur ljudi, ki so se sem preselili iz različnih regij indijskega podkontinenta in severne Kitajske.

 
Nepal je še razvijajoča se družba, veliko družbenih struktur je še slabo razvitih in potrebuje konstantno podporo tako finančnih in človeških virov.

Kot prostovoljec in popotnik v Nepalu boste lahko postali pravi socialni delavec, saj se boste učili, prilagajali, poučevali in se izurili stroke.

Tukaj je nekaj izmed najboljših prostovoljnih programov v Nepalu:

1. Delo v sirotišču
Množična revščina, pretekli spopadi in migracije so močno prizadeli ljudstvo Nepala. Mnogi otroci so zapuščeni na ulicah, ker starši ne morejo skrbeti zanje. Večino otrok se najde, kako delajo kot delavci v malih obratih, restavracijah ali kot slabo plačani hišni pomočniki. Zahvaljujoč državnim pobudam in sredstvom so mnoga sirotišča uspela pomagati neštetim sirotam.

2. Poučevanje v šoli veščin
Nepal ima ogromno gorskih masivov. Več kot 70% populacije ima le omejen dostop do elektrike, izobrazbe in urbanih središč, saj ni razvite tudi ne prave infrastrukture. V tem primeru je nepismenost med otroci in odrastlimi pravzaprav samoumevna. Odročna področja si ne morejo privoščiti zasebnih šol, zato mnogi mednarodni donatorji in neprofitne organizacije zagotavljajo brezplačno šolanje in tečaje pismenosti najpotrebnejšim v regiji.

3. Poučevanje budističnih menihov
Budistični samostani v deželi imajo zelo pomembno vlogo. Večina menihov v njih je Tibetancev, ki ne znajo angleško in ne poznajo klasičnih šol in tečajev. Poučevanje angleščine in še nekaterih drugih tečajev bi jim omogočilo boljšo prihodnost ter povečalo omejeno poznavanje zunanjega sveta.

 
4. Jezikovno in kulturno odpiranje
Nepal ima bogato raznolikost jezikov in kultur. Tukaj obstaja preko 1000 jezikov od gorskih do dolinskih z mnogimi različnimi kulturami. Življenje v Nepalu med prebivalci in učenje njihovega jezika ter spoznavanja kulture bodo zagotovo obogatile tudi vaše življenje, tako da s tem, ko boste pomagali njim, boste bogatili tudi sebe.

Kaj vse je vredno obiska v Nepalu:

1. Katmandu
Katmandu je prestolnica dežele in tukaj živi skoraj četrtina vsega prebivalstva. Ob mednarodnem letališču je to mesto zlahka dostopen tudi turistom. Templi in zgodovinske znamenitosti ter razni spomeniki so pravo odkritje za zgodovine željne turiste. Za nočne zabave pa so pravi kraji Thamel, Kings-way in Jhamsikhel.


 
2. Trekking
Višjeležeče severne pokrajine Nepala, kot so Anapurna, Everest in Manang, so posebej priljubljeni med ljubitelji adrenalina in pohodniki ter vam omogočajo  priložnost osvojitve nekaterih najvišjih vrhov sveta. Plezanje v višave do 5.000 metrov do baznega kempa Everesta ali 4.000 metrov do baznega kempa Anapurna vam bodo vzeli sapo.

3. Počitniška pokrajina –Pokhara, Chitwan
Redki kraji v nepalu so zares posvečeni počitnikovanju in dopustom. Pokhara, v osrednjem zahodnem delu Nepala, je odličen kraj za ljubitelje sonca. Pohodništvo, zmajarstvo, čolnarjenje, itd. so tipični za Pokharo. Po drugi strani pa Chitwan ponuja sub-tropske gozdove z raznolikim življem. Kraljevi narodni park Chitwan je izjemna lokacija, kamor se z veseljem odpravljajo ljubitelji divjine.

 
4. Pohodništvo po severnem Nepalu
Pohodništvo po severnih poteh Nepala, kot so Jomsom, Mustang in Karnali je odlično doživetje, ki ponuja užitke ob ogledih naravnih zanimivosti ter spoznavanju etnične tibetansko- burmanske kulture in eksotične hrane.

Razmislite o možnosti  prosovoljstva v Nepalu ter prihajajoče poletje uživajte v najbolj eksotični kulturi jugovzhodne Azije.

Obiščite HI Nepal ali hihostels.com, da rezervirate hostel v Kathmandu in katerikoli hostel v Nepalu.