Iz Rusije z ljubeznijo - 2. del

Moskva – Prestolnica Rusije

Med Moskvo in Sankt Peterburgom so izvrstne železniške povezave, poleg nekaj deset spalnikov pa mesti povezuje tudi hitri vlak Sapsan, ki ju poveže v dobrih štirih urah.

Tudi v Moskvi sem se namestil v Youth Hostlu Azija, ki se nahaja sicer nekoliko iz centra, a neposredno ob postaji podzemne železnice, kar pa je v Moskvi najpomembnejše, saj ima eno najboljših, če ne najboljšo podzemno železnico na svetu; na vsak način pa najlepšo, saj se zdijo nekatere postaje kot galerije ali razkošne banketne dvorane in pričajo o času, v katerem so bile grajene, torej času Sovjetske zveze; prva linija s 13 postajami je bila odprta že leta 1935.

 
Seveda je tudi Moskva mesto, v katerem bi lahko preživeli mesece, pa ga ne bi dovolj dobro poznali. Moskva ima skoraj 12 milijonov prebivalcev, a se razprostira na površini 2.500 km2 in tako se ta milijonska populacija vsaj malo razgubi.

Seveda je modro začeti ogled Moskve v centru moči in tudi mesta – v Kremlju oziroma na Rdečem trgu, kjer stoji tudi mavzolej ustanovitelja Sovjetske zveze V.I. Lenina. Samo ta del mesta zahteva vsaj en dan, saj se poleg vsega, kar se skriva za zidovi Kremlja nahaja tukaj katedrala svetega Vasilija blaženega iz leta 1588, GUM – trgovski center iz konca 19. stoletja, znameniti Bolšoj Teater, pa sedež nekdanjega KGB-ja »Lubyanka«, podzemni trgovski center in kar nekaj muzejev.

 
A to je le center. Moskvo drugače zaznamuje tipična sovjetska arhitektura, kjer je bilo vse grajeno razkošno in veliko. Tako samo osem do deset pasovna obvoznica okrog Moskve meri preko 100 kilometrov; Moskva ima kar štiri velika mednarodna letališča, na desetine železniških postaj, od katerih je vsaka arhitekturni presežek in nenazadnje ogromne parke in rekreativne površine. Da pa Moskva ne bo izstopala samo po svoji širini, se ob razstavišču (ki je zopet nepredstavljivo veliko) nahaja 540 metrov visok televizijski stolp, zgrajen leta 1967. Stolp Ostankino je bil kar 9 let najvišji na svetu, še danes pa je najvišji v Evropi.
 

Zgodovina Rusije in posledično vse povojne Evrope je tesno povezana tudi z zmago v drugi svetovni vojni in tako je v Moskvi na ogled velik park zmage, ki ga zaznamuje muzej posvečen zmagi v 2. svetovni vojni in nekoliko manjši muzej vojaške tehnike na prostem.

Nadalje se v mestu bohoti kar nekaj stavb, ki so prikaz moči Sovjetske zveze in tako so v enakem stilu zgrajeni Hotel Kijev (v neposredni bližini Rdečega trga), stavba zunanjega ministrstva in največja med njimi Univerza poimenovana po ruskem znanstveniku Lomonosovu. Gre za 240 m visoko zgradbo s 62 nadstropji, ki je bila od leta 1953, ko je bila zgrajena pa vse do leta 1990 najvišja zgradba v Evropi; še danes pa je najvišja zgradba, ki se uporablja v izobraževalne namene na svetu. A vsi strateško pomembni objekti se ne dvigajo le v višino ampak se spuščajo globoko pod zemljo. Pravijo, da je pod Moskvo še eno mesto, ki je varno tudi pred jedrskim orožjem. Če se vrnemo v čase, ko se je vsake toliko časa rožljalo tudi z jedrskim orožjem je seveda tak sistem zaklonišč in podzemnih povezav razumljiv in prav zanimivo bi bilo pokukati v moskovsko podzemlje.

 
Del moskovskega podzemlja, ki pa je vsakomur dosegljiv, pa je sistem podzemne železnice, ki je s svojimi 12 linijami, 185 postajami in preko 300 kilometri prog tretja najprometnejša (prometnejši sta le tokijska in seulska) podzemna železnica z 2,4 milijardami voženj (saj vozovnica velja za neomejeno časa in število prestopov).

A ostanimo na površini in se sprehodimo še po znameniti Arbatski ulici, kjer ne manjka prodajaln s spominki, restavracij, barov in uličnih nastopačev. Arbatska ulica je ena redkih zaprtih za ves promet in predstavlja glavno zbirališče tako mladih, kot tudi starejših.

Navkljub močnemu pečatu Sovjetske zveze in takratne arhitekture, pa skriva Moskva tudi lep del zgodovine carske Rusije. Večji del te se nahaja za zidovi Kremlja, izven njih pa je nekaj cerkva in samostanov kot na primer samostan posvečen naši gospe iz Kazana ki je vpisan tudi v seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCO-u.

 
Seveda pa mesto brez reke nima tistega pravega šarma, pa čeprav gre za istoimensko reko Moskvo, ki je neprimerno manjša od Neve ali Volge.

Moskva pa ni zanimiva le podnevi. Vse opisano postane še toliko bolj mogočno v soju žarometov in zato je potrebno mesto občudovati tudi ponoči. Zaradi ogleda mest na zlatem obroču nad Moskvo sem imel za nekaj dni sposojen avto, ki mi je za nočno panoramo Moskve prišel še kako prav. Podzemna železnica obratuje namreč le to 1 ure zjutraj in tako brez lastnega prevoza skoraj ne moreš videti večine znamenitosti v soju žarometov. Taksiji so v Moskvi namreč precej dragi, če pa k temu dodamo še razsežnosti Moskve in razdalje med posameznimi znamenitostmi, pa pridemo do visokega zneska v primeru uporabe taksijev.

Moskva vas torej pričakuje odprtih rok; le odločiti se je potrebno.
 
 
Zlat obroč nad Moskvo
 
Zlat obroč nad Moskvo je skupno ime za mesta Vladimir, Suzdal, Ivanovo, Kostroma, Yaroslavl, Pereslavl – Zalesskiy, Sergiyev Posad in Rostov. Ta mesta in še nekatera manjša mesta na zlatem obroču imajo več kot tisočletje zgodovine in v vsakem od njih se nahajajo pomembni samostani in metna središča iz obdobja okrog začetkov pred prejšnjega tisočletja.
 

Vsa mesta odlikujejo obzidani samostani, cerkve z zlatimi strehami in vse ostalo, kar jih naredi posebne.

Glede na to, da je krog, ki povezuje vsa ta mesta velik okrog 800 kilometrov, je možno vsa mesta spoznati le z lastnim prevozom ali v okviru organizirane ekskurzije, ki pa traja (vsaj za popotnika z manj časa) predolgo. Glede na to, da organizirane ekskurzije trajajo približno en teden, se je potrebno v primeru uporabe javnega prevoza odločiti le za nekatere.

Tako bi izmed vseh mest izvzel Jaroslavl, ki je mesto s 600.000 prebivalci in leži ob reki Volgi na sotočju z reko Kotoroslja.

Jaroslavl
 
Jaroslavl je pred leti proslavljal svojo tisočletnico obstoja, ima pa izjemno bogato zgodovino. Prvi znaki civilizacije segajo v 5.-3. stoletje pred našim štetjem. Mesto pod tem imenom pa pojavilo v obdobju 988 – 1010, ko je mesto ustanovil Yaroslav modri v času vladanja Rostovski deželi. Yaroslavl je tudi najstarejše mesto ob reki Volgi.
 

Najboljši način obiska Jaroslavla iz Moskve je z vlakom, kar traja  od 3 do 4 ure. Seveda pa je najboljši način za ogled celotnega zlatega obroča nad Moskvo najem avta, saj boste le na tak način lahko videli dejansko večino zanimivosti in tudi sami razpolagali s časom in se odločali, koliko časa posvetiti kateremu mestu.

Seveda pa lahko tisti, ki ste pripravljeni globlje poseči v žep, spoznate nekatera mesta na vodnih poteh in rekah, vključno z Moskvo, St. Peterburgom in Yaroslavlom v sklopu križarjenja po ruskih rekah in kanalih, kar je verjetno nepozabna dogodivščina, a tudi temu primerno draga.

Seveda so tudi ostala mesta (še posebej Suzdal) vredna ogleda in zato Vam jih predstavljamo v spodnji galeriji fotografij, a kot rečeno, je prav Jaroslavl odgovor na vprašanje katero mesto bi obiskal, če bi lahko obiskal le eno mesto na zlatem obroču.

Nekaj koristnih nasvetov za obisk Rusije:

1. Viza – turistično rusko vizo lahko brez težav pridobite na ruskem konzulatu. Vse kar potrbujete je potni list, izpolnjena vloga (s črnim pisalom), slika, potrdilo o veljavnem mednarodnem zdravstvenem zavarovanju in povabilo (ki ga lahko izda vsak youth hostel, kjer boste prenočevali).
2. Kako do Rusije? Najenostavnejše je poiskati ugodno letalsko vozovnico preko nekaterih spletnih portalov. Smiselno je leteti do Moskve in nazaj iz St. Peterburga (ali obratno).
3. Kako od/do letališča? Vsa moskovska in st. peterburško letališče imajo dobro urejen javni prevoz, ki je vsaj v primeru Moskve (vlak + podzemna) v prometnih konicah bistveno hitrejši od taksija; le –ti so v Rusiji nesorazmerno dragi. V St. Peterburgu lahko koristite javni avtobusni promet (oz. maršrutke), ki vas dostavijo do centra za kak evro ali dva…
4. Kako potovati po Rusiji? Rusija ima izjemno dobro urejene železniške povezave. Ne glede na veliko število vlakov, pa je potrebno vozovnico rezervirati kak dan prej, saj so vlaki precej polni.
5. Kje prenočevati? V Rusiji je izjemno dobro razvejana mreža Youth Hostlov in tako lahko na www.youth-hostel.si najdete na desetine youth hostlov, od takšnih bolj enostavnih in cenejših, pa do tistih, ki se kosajo s hoteli z dvema ali celo tremi zvezdicami.
6. Prehrana? Ob delovnikih (načeloma med 10. in 17. uro) ima večina restavracij (celo nekatere mednarodne veriga picerij) tako imenovan »business lunch«, kar pomeni obrok z dvema hodoma in napitek. Cene se gibljejo od 3 do 7 evrov, kar je za ruske razmere izjemno ugodno, saj bi enako sestavljen obrok izven teh ur (oziroma naročen a'la carte) stal približno dvakrat toliko. V Rusiji je tudi nekaj verig restavracij z rusko hitro hrano in tako je najzanimivejša izmed njih »Kartoška«, kjer prodajajo krompir pečen v foliji, ki ga potem odprejo in napolnijo z maslom, smetano, šunko… Izvirno in okusno.
7. Kdaj potovati? Verjetno ste vsi slišali za  ruske zime in zato ni potrebno posebej odsvetovati potovanja v zimskih dneh. Še posebej v severnih mestih (kot je St. Peterburg) je v zimskih dneh polarna noč, kar pomeni popolno temo nekje do 11h in po 16. uri, vmes pa se mesto le za odtenek osvetli. O soncu seveda lahko samo sanjamo. Obratno pa je maja in junija, ko je polarni dan oziroma bele noči, ko sonce sploh prav ne zaide. In prav ta termin je najprimernejši za obisk Rusije. Seveda pa tudi poleti ni nič narobe in tudi v avgustu je v St. Peterburgu svetlo nekje do 23. ure.

 
Več slik Rusije lahko najdete na naši Facebook strani!
 
 
 
 
 
 
 
Igor JURIŠIČ
 
 
 
Obiščite HI Rusija ali hihostels.com, da rezervirate hostel v Moskvi in katerikoli hostel v Rusiji.

Prijava