Potuj, dokler si še mlad!

Mesta, različne kulture, različni jeziki in vznemirjenje na letališču, ki se ne more primerjati z nobenim drugim vznemirjenjem. Potovanja nam bogatijo življenje, pa naj se to sliši še tako pocukrano in osladno. Vsak ima različne razloge za potovanja, tukaj je zbranih le nekaj, ki te bodo prepričali, da so potovanja v mladosti super!


@Foto: Anja Žepič

Spremenila ti bodo pogled na svet
Čeprav je Slovenija lepa dežela, je še veliko lepot, ki si jih je vredno ogledati v živo. Prej začneš potovati, več boš videl in večkrat boš lahko obiskal tisti posebni kraj, ki ti je bil tako zelo všeč. Prav tako si boš kasneje, ko boš že odrasel in imel službi, lažje in hitreje vzel čas za potovanja. Če ne veš, kaj zamujaš, potem ne moreš obžalovati ogleda fantastičnih krajev. Med potovanji se boš srečal z različnimi ljudmi in kulturami. Sklenil boš prijateljstva, se srečal z različnimi kulturami, kar bo izboljšalo tvoj način komunikacije, mogoče se celo naučiš kakšnega novega jezika. 

Potovanja ti bodo dala samozavest
Včasih ni najlažje potovati. Lahko te oropajo, lahko izgubiš prtljago ali pa se izgubiš v neznanem mestu. A ko boš spraševal za smer, ko se boš prvič sam znašel na letališču ali ko boš končno ugotovil, kako deluje sistem podzemne železnice, boš pridobival samozavest. 


@Foto: Nika Ajdovec

Potovanja niso tako draga, kot si misliš
Res je, da so bile včasih letalske vozovnice precej drage, vendar ni več tako. Če boš redno spremljal letalske družbe in številne spletne strani, na katerih objavljajo cenovno ugodne letalske vozovnice, boš lahko našel poceni letalsko vozovnico. Cene se spuščajo tudi do deset evrov za povratno vozovnico v večja evropska mesta. Prav tako se ne smeš omejiti na lete iz Slovenije, temveč je pametno preveriti tudi lete iz sosednjih držav. Veliko je posebnih ponudb med prazniki, razprodaje pa ne veljajo samo za trgovine, temveč tudi za spletne strani z letalskimi vozovnicami. Na internetu lahko dobiš veliko raznih kuponov za nekaj odstotkov popusta, kar lahko ceno letalske vozovnice še zniža. Ali pa se na pot podaš z vlakom ali avtobusom, kar prav tako ne bo več znatno oškodovalo tvoje denarnice.

Nisi nikoli maral zgodovine, geografije ali jezikov? 
Potovanja ti bodo to prepričanje verjetno spremenila, saj se boš v Versaillesu ali na Machu Picchuju naučil ogromno o zgodovini ali geografiji. Ko potuješ, se sproti naučiš, kje se nahaja določen kraj, ob raziskovanju mesta pa sproti izveš tudi nekaj o njegovi zgodovini. To velja tudi za jezike – v tujem mestu boš prisiljen uporabiti vsaj nekaj osnovnih izrazov v njihovem jeziku ali v angleščini, tako si boš gradil besedni zaklad in se naučil nekaj novega. Če boš uporabljal materni jezik države, v katero potuješ, bodo domačini dostopnejši in boš tudi potovanje izkusil drugače. Navezal boš nove vezi in spoznal kulturo iz prve roke.


@Foto: Matic Užmah

Potovanja te bodo osrečila
To si morda že vedel, vendar vseeno: če boš potoval, boš srečnejši. To je potrdila tudi raziskava, ki so jo opravili na univerzi Cornell. Dokazali so, da boš srečnejši, če boš denar zapravil za izkušnje, kot so potovanja, kot za materialne dobrine. Zapravljanje denarja za uro, telefon ali celo za hišo ti ne bo prineslo dolgotrajne sreče. Obisk galerije, skok na letalo ali odlična večerja pa so darilo samemu sebi, ki prinaša spomine, ki jih ne boš nikoli pozabil. Celo slabe izkušnje so lahko dobre, saj se jih boš po nekaj letih spominjal z nasmeški na obrazu in se iz njih naučil, kako v prihodnje ne ravnati oziroma kaj narediti drugače. Potovanja so navsezadnje veselje, strah, ljubezen, presenečenje, zmedenost in vsi čudoviti in malo manj čudoviti občutki med njimi.

Potuješ lahko tudi sam
Je bil tvoj izgovor, da nimaš prijatelja, s katerim bi lahko potoval? Tudi samostojno potovanje je lahko nekaj posebnega in nekaj, kar si boš zagotovo zapomnil za zmeraj. Nikoli ne veš, koga boš srečal ali spoznal. Sam se boš prisilil, da govoriš z neznanci in da morda svojo sramežljivost pustiš doma. Obiskal boš kraje, ki si jih želiš obiskati, in tako imel več časa za odkrivanje mesta po svoje. Postal boš samostojnejši in bolj samozavesten, saj boš prepuščen samemu sebi in svojemu znanju. Poskusil boš hrano po svoji izbiri in se osredotočil na stvari, ki so všeč samo tebi. Nihče ni enak in samo pri samostojnem potovanju boš potoval čisto po svoji izbiri.


@Foto: Meta Černe

Prijava