Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Projekt ESPACE o izobraževanju za trajnostni razvoj

Popotniško združenje Slovenije sodeluje v projektu ESPACE - “Izobraževanje za trajnostno partnerstvo”, ki ga izvaja EUFED – Evropska Youth Hostel federacija.

S sprejetjem “HI Trajnostne listine” na 48. mednarodni konferenci Hosteling Internationa v Shenzhenu 2010, so Youth Hostli širom sveta naredili velik korak v smeri proti trajnostnemu in visoko-kakovostnemu potovanju. 

Zamisel projekta ESAPCE (Izobraževanje za trajnostno partnerstvo) je izenačiti formalno in neformalno izobraževanje naših gostov, ki služi širjenju vrednost – zlasti v hostlih.

Že kar nekaj časa je trajnost osnova dela EUFED – Evropske Youth Hostel federacije. Prepoznali smo, da je kakovost osebja v hostlih srce trajnostnega procesa. Skupaj z desetimi partnerji iz sedmih držav sta EUFED in LAJ (Valonska Youth Hostel zveza) pričeli z delavnicami ESPACE o izobraževanju za trajnostni razvoj v Bruslju med 24. in 28. majem v “Génération Europe” Youth Hostlu. Udeleženci so prišli iz evropskih hostling zvez in centrov za okoljsko vzgojo širom Evrope.

Cilj delavnic je bil analizirati potrebe po usposabljanju osebja in temelječ na njih razvijati visoko kakovostne programe dodatnega izobraževanja o trajnostnem razvoju in usposabljanju osebja v hostlih. Naslednji korak po delavnicah je načrtovanje projekta, ki bo omogočil Youth Hostlom, kako lahko bolje zadovoljijo potrebam in ciljem sodobnih mladih popotnikov in lokalne skupnosti, brez da bi s tem ogrozili svojo prihodnost.

Širom Evrope se milijoni mladih ustavljajo v hostlih vsako leto in mnogi med njimi se vključijo v kakšno neformalno obliko izobraževanje tokom njihovega bivanja v hostlu. Priljubljene teme so izmenjava izkušenj o okolju in družbene teme. “Mladi animatorji v hostlih so polni energije in volje po delu, vendar velikokrat nimajo potrebnega znanja kako usposabljati mlade ljudi, ki pridejo v hostel in na žalost je njihovo razumevanje trajnosti dokaj šibko ”, pravi Constanze Adolf, direktor EUFED. “Zato želimo delati na večji učinkovitosti in kvaliteti teh tečajev o razumevanju ne formalnega učnega procesa in na boljšem razumevanju tem in izkušenj vezanih na trajnostnih razvoj.” 

James Hindson, Direktor nevladne organizacije “Sense & Sustainability”, ki se je specializirala v izobraževanju za trajnostni razvoj in vodilni partner projekta je poudaril: “Youth Hostel je odličen prostor za spodbujanje okolju prijaznega vedenja med mladimi in osebja hostla je ključno v tem procesu. Večina jih že tako vključuje mlade v čudovite programe, vendar bi lahko naredili več na področju izobraževanja osebja, da razvijejo nov pristop do neformalnega izobraževanja.”

Tekom delavnic so udeleženci izpraševali osebje Youth Hostla in skupine mladih iz Jaques Brel in Génération Europe Hostels v Bruslju, da bi spoznali njihove potrebe. To je osnova v razvoju usmerjenega tečaja urjenja za uslužbence, ki delajo v hostlih in mladinskih centrih, ki ali trenutno že, ali pa šele želijo, ponujati neformalne programe izobraževanja o trajnosti. Skupina je tudi obiskala „GREEN WEEK“, največjo vsakoletno konferenco o evropski okoljski politiki, ki se ukvarja z učinkovito uporabo virov – porabi manj, živi bolje. Nataša Jovičić iz agencije za Izobraževanje, avdio-vizualne in kulturne dogodke je predstavila možnosti ustanavljanja nadgradnih projektov in Thierry Dufour z Mednarodnega biroja Jeunesse se je pridružil skupini, da jih obvesti o novem programu »Mladi v akciji«.