Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Fotografska razstava »Portreti Indije«

Vabimo vas na otvoritev fotografske razstavo »Portreti Indije«, ki bo v petek, 3. 6. 2016, ob 17:00 uri v Hostlu Pekarna v Mariboru. 

Sem Metka Šantl in sem prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije. Popotniško združenje Slovenije spodbuja mlade in mlade po srcu k raziskovanju domovine in tujih kultur in krajev ter motivira k drugačnemu načinu potovanja in pridobivanju izkušenj. Njihove aktivnosti obsegajo tudi mentorstvo mladim na področju prostovoljnega dela tako doma kot v tujini. Pod njihovim mentorstvom pripravljam samostojno fotografsko razstavo s prostovoljcem Tadejem Varlom, ki bo v Hostlu Pekarna. Zahvaljujem se KD skladu, ki je pokrovitelj razstave.



V Indijo sem se odpravila januarja prejšnje leto, kjer sem delala z otroci v privatni šoli. Za to potovanje sem se odločila, ker me je že od nekdaj zanimalo, kako je v Indiji, kako se življenje razlikuje od našega, kakšni so ljudje, kaj počnejo … Prvo srečanje z drugačno kulturo je v meni povzročil kulturni šok. Sama sploh nisem vedela, kaj to je, preden ni minil prvi mesec življenja v Indiji in privajanje na novo okolje, hrano, kulturo, drugačen način gledanja na stvari okoli sebe in predvsem sprejemanja. Spoznala sem veliko različnih ljudi. Nekateri so postali moji dobri prijatelji in upam, da se bomo še kdaj videli. Ljudi, ki sem jih upodobila, sem srečala na ulicah Jaipurja. Vprašala sem jih, ali lahko posnamem njihov portret, seveda so nekateri privolili, drugi ne. Včasih te povprašajo za denar v zameno ali pa te želijo povabiti v njihovo restavracijo, ker je najboljša v mestu. Nekateri pa želijo le posneti »selfie« s tabo. Že kot otroci so zelo spretni v trgovanju. Med svojim bivanjem sem se naučila dosti novega; ena izmed izkušenj je pogajanje pri kupovanju in plačevanju izdelkov. Privadila sem se tudi življenja na ulicah, ki poteka kaotično in je vedno polno ljudi, ki te radovedno opazujejo in ti vsakodnevno postavljajo tipična vprašanja (Kdo si? Od kod prihajaš? Zakaj si tukaj?). Imeti elektriko, vodo in internet vsako uro je dobrina, ki je občasno zmanjka in na to moraš biti pripravljen. To ni nekaj samoumevnega, kot pri nas.



Razstavi bo sledil še popotniški potopis »Indijska država Kerala« Andreje Jernejčič, ki je novinarka, potopisna blogerka in fotografinja. Svoje vtise in fotografije s potovanj združuje na blogu Adventurous Journeys. Februarja letos je skupaj s turistično organizacijo Kerela 2 tedna skupaj z 29 blogerji iz celega sveta potovala po Kerali, najbolj razviti državi Indije. Sama pravi, da bi svet bil boljši, če bi ljudje potovali več.