Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Majhno prisrčno mesto Brežice

Vsebina
Pustite mestu, da vam pove svojo zgodbo
 
Brežice so majhno mesto, ki ponuja mnogo bogatih in zanimivih pripovedi. Sprehod skozi staro mestno jedro Brežic pripoveduje številne zgodbe, ki so jih spletli prebivalci mesta. Naenkrat se boste znašli v času, ko je bilo staro mestno jedro še središče dogajanja. Ogled večjih znamenitosti v mestnem jedru in postanek v Mestni hiši na degustaciji najboljših posavskih vin in lokalnih dobrot, sta odlična priložnost za zimski oddih na malce drugačen način.
 

 
V Nemškem domu, ki je zgrajen v severnorenesančnem stavbnem slogu, lahko v poslikani dvorani in gostinski sobi s točilnim pultom občutite, kako so se včasih zabavali na maškaradah, plesih, veselicah in koncertih. Pot nas pelje naprej do Narodnega doma, ki je slovel po vrtnih gledaliških predstavah in koncertih. Nasproti stavbe se začne Ulica Stare pravde, ki poteka polkrožno od starih južnih mestnih vrat pri gradu. Del vzhodnega mestnega obzidja iz 16. stoletja je ohranjen samo še v hrbtnih stranicah hiš vzdolž ulice. Mestno obzidje je bilo zgrajeno zaradi nevarnosti turških vpadov in vhod v mesto je bil mogoč skozi glavna severna in južna stolpasta vrata ter manjša vzhodna vrata. Sklenjene pozidane hiške se zaključujejo z okroglim vodovodnim stolpom.
 
 
Vodovodni stolp je čudovita znamenitost, ki pritegne vsakega obiskovalca Brežic. Stavbo krasijo štirje manjši balkoni, na vrhu ga zaključuje osmerokotni rezervoar in pokriva osemstrana piramidasta streha. Zgrajen je bil za potrebe mestnega vodovoda v začetku 19. stoletja in prav ta visok stolpni zbiralnik je zagotavljal ustrezen pritisk vode v omrežju. Danes lahko v njem spijete kavo ali osvežilno pijačo in pustite romantični stavbi, da vam pove njeno zgodbo.
 
 
Brežiški grad, zgrajen 11. stoletju, skriva pestro paleto grajskih zgodb. Posebnost gradu je prekrasna Viteška dvorana, poslikana z baročnimi freskami. Je največja v tem delu Evrope in je ne sme spregledati nobeden popotnik. V gradu se danes nahaja Posavski muzej, v katerem si lahko ogledate arheološko, etnološko, umetnostnozgodovinsko in zbirko novejše zgodovine.
 
 
Svoj sprehod po mestu Brežice pa je najbolje zaključiti v Mestni hiši Brežice, ki je bila nekoč stavba mestne oblasti in mestne odličnosti. Danes je Mestna hiša stičišče preteklosti in sedanjosti, preteklosti in prihodnosti. Čeprav se naključnemu obiskovalcu na prvi pogled morda zazdi, da je stavba zgolj spomenik svoji dolgoletni zgodovini, temu še zdaleč ni tako. Z odlično atmosfero in bogato izbiro vin v mestni vinoteki in edinstveno trgovino z domačimi izdelki vas vabi, da svoj potep po Brežicah zaključite prav tu.
 
 
Pridite v Mc hostel Brežice, ki se nahaja le nekaj metrov stran od starega mestnega jedra in dovolite, da vam organiziramo zanimiv in nepozaben voden ogled mesta Brežic in vodeno degustacijo najboljših posavskih vin v Mestni hiši. Pustite mestu Brežice, da vam pove svojo zgodbo.

Sorodni članki

Prijava