Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Notranjska

Vsebina

Pokrajina neštetih skrivnosti ... Med Ljubljano, slovensko prestolnico, in Primorsko leži igriva pokrajina Notranjska. Lahko bi rekli, da ima vse lastnosti prave dame, saj vsaka dama, kot je tudi Notranjska, sprva ne pokaže vseh svojih čarov, zato se je treba k njej vračati, jo opazovati in se ji posvetiti z vsemi svojimi čutili.

 
 
V naročju skriva mistične gozdove in predstavlja zeleno srce Slovenije, gozdovi pa ponujajo tudi zatočišče neštetim živalim. Za njimi se skrivajo zanimiva mesta in vasi s hišami široko odprtih vrat, v njih pa ljudje skromnega, a srčnega nasmeha. Da so se tu ljudje res naučili živeti z naravo, nam kažejo pokončne ‘’ostrnice’’ – rogovile iz vej na katerih omamno diši seno, ki ga razpihuje veter. Zaradi dolge zime veljajo Bloke za zibelko slovenskega smučanja, saj so tu uporabljali smuči že prek 300 let nazaj. Notranjska je res prava dama, na kar kaže tudi njena častitljiva starost, kateri uspešno kljubuje. V preteklost nas popeljejo mogočni gradovi, kot sta grad Snežnik in Predjamski grad (www.turizem-kras.si), ter drugi ostanki danes že porušenih, vendar nekdaj razkošnih gradov in dvorcev.

Največja skrivnost dame po imenu Notranjska pa je prav tisto kar nosi v sebi, pod svojim površjem. Dovršenost slikarke narave se vidi v številnih kraških jamah (www.krizna-jama.si; www.postojnska-jama.si), soteskah in poljih, kjer je danes jezero, jutri pokošen travnik obdelan z ljubeznijo pridnih kmečkih rok (www.tk-logar.com), danes reka ali potok in jutri le še prazna struga.

Pokrajini je v poseben ponos čudo, ki že stoletja buri duhove – presihajoče Cerkniško jezero (www.notranjska.eu; www.cerknica.si), ki obiskovalca preprosto ne pusti ravnodušnega. Ptičje petje, veter v travi, zvoki čebel in pisana krila kačjih pastirjev, vse to se obiskovalca nalezljivo dotakne, in ga nemalokrat prikliče nazaj k ponovnemu obisku.

Zato preprosto morate priti in odkrili boste številne skrivnosti Notranjske.

Sara Mramor

Sorodni članki

Prijava