Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Privlačne podobe Romunije

Romunijo sem začel spoznavati v privlačnem srednjeveškem mestu Brasov, ki se po velikosti lahko primerja z Ljubljano. Pravzaprav je bil vsakoletni festival juni, ki ga tukaj prirejajo na nedeljo teden dni po pravoslavni veliki noči, prvotni razlog, da sem se začel zanimati za obisk te države. Na ta dan v stari del mesta prijezdijo konjeniki v atraktivnih tradicionalnih oblačilih. Nekoč je bilo to dovoljeno kmečkim mladeničem le na ta dan, saj je bilo sicer mesto nedostopno za revno prebivalstvo, ki je živelo izven mestnega obzidja. Konji in jezdeci  so prava paša za oči, zato ni čudno, da jih vedno spremlja množica radovednežev. 

Vsebina

Nov hostel vabi

V mesto je dobro priti že nekaj dni pred festivalom, saj je na glavnem trgu živahno kar teden dni. Takrat namreč poteka tudi odmevna glasbena prireditev s številnimi koncerti na velikem mestnem trgu. Ta je tudi sicer središče dogajanja, saj se na njem začenja ali pa končuje promenada, ki poteka po ulici rezervirani za pešce. Ulica povezuje srednjeveško središče z novejšim delom mesta. Ob njej se vrstijo številne trgovine in še več gostinskih lokalov. Tako je v toplejših mesecih videti, kot bi bila skoraj kilometer dolga ulica spremenjena v en sam velik gostilniški vrt z mizami in stoli, ki vabijo k postanku pod širokimi senčniki. Tu sem našel tudi mladinski hotel Centrum house hostel, Republicii 56-58, ki se ponaša z izjemno lokacijo. Odprli so ga šele letos, zanj pa s pomočniki skrbi prijazni domačin Joseph. Njegov naslov sem dobil preko romunske zveze mladinskih hotelov HI. Joseph je nov na tem področju, toda dobro razume potrebe popotnikov vseh starosti. Trenutno še išče poti oglaševanja in razmišlja tudi o povezavi z HI. Vsekakor mu ne bo težko postati nov član, saj so sobe zgledno urejene, visoki prostori v stari hiši pa premorejo tudi velik družaben prostor in kuhinjo ter seveda čiste sanitarije. Tri sobe so namenjene družinam ali parom, saj so v njih postavljene samo tri postelje, na voljo pa imajo svoj televizor. Največja prednost je vsekakor lokacija v mestnem središču. Do najbližje trgovine ali gostilne je le nekaj korakov. In če se vam ne da ven, vam iz bližnje restavracije hrano in pijačo prinesejo kar natakarji. Cena prenočišča se začne pri okoli 10 evrov na noč.
 
Brasov je bil nekoč  kulturno središče nemških rudarjev, ki so se v tem delu današnje Romunije naselili v 13. stoletju. Nemška manjšina je v času Ceausescujeve vlade večinoma zapustila svoje domove, ostala pa je bogata arhitektura, katero lahko občudujete v Brasovu. Staro središče obdaja visoko obzidje, nedaleč stran pa k obisku vabi  več obrambnih stolpov in graščina, s katere se odpirajo lepi razgledi na mesto. Še lepših pa boste deležni z okoli 900 metrov visokega hriba, na katerega se je iz mesta mogoče povzpeti z gondolo. Bivanje v mestu je tako prijetno, da mnogi ostanejo dlje kot so nameravali. Vedno se kaj dogaja, poleg tega pa so cene za naše razmere dokaj prijazne. Spodobno kosilo dobite že za 3 evre, seveda v romunskih leijih, različne prigrizke ali odlične sladice pa že za manj kot evro. Za pivo boste odšteli kak evro, za kavico pa vsaj pol manj… 

Kje so vampirji?

Brasov leži v pokrajini Transilvanija, ki je znana predvsem po vampirjih! No, domačini se ob njihovi omembi le nasmehnejo, toda vse odkar je Bram Stoker napisal knjižno uspešnico o vampirju Drakuli (1897), ta del Romunije povezujejo z letečimi krvosesi. Irski pisatelj se je v svoji zgodbi naslanjal na resnične kraje in osebe. Drakula naj bi bil krvoločen romunski plemič Vlad Tepes, ki je bil znan po svoji okrutnosti do sovražnikov. Rojen je bil v mestu Sighisoara in živel na številnih gradovih. Povezujejo ga tudi z gradom Bran, ki se nahaja manj kot uro vožnje iz mesta Brasov. Grad se res poda k zgodbi o vampirjih, čeprav Vlad menda v njim ni nikoli živel. No, današnji lastniki gradu znajo dobro unovčiti zgodbo o slavnem vampirju. V grajskih sobanah tako podrobno predstavljajo tudi Vlada in zgodbe o vampirjih. Obiskovalce pritegnejo tudi z zgodbo, da Vlad res ni živel na gradu toda, ko se je spremenil v vampirja Drakulo, je bival prav tu! Kakorkoli že, grad je vredno obiskati, kljub množici turistov, ki ga oblega vsak dan. Pred njim je cela vrsta stojnic z raznovrstnimi spominki, naprodaj pa so tudi domače dobrote v obliki sirov in mesnih izdelkov. Če si zaželiš okusiti kanček strahu, lahko poizkusiš sreči v bližnji hiši strahov…

Gradovi pod smučišči

V okolici je mogoče obiskati še nekaj gradov. Najbližji se dviguje nad krajem Rasnov, eden najbolj privlačnih v Romunji pa v gozdnatem letovišču Sinaia. Tu si je v drugi polovici 19. stoletja prvi romunski kralj Karel I.  dal zgraditi pravljični dvorec Peles.  Sinaia je priljubljeno gorsko letovišče kjer vabijo številne poti, pozimi pa smučišča na višini okoli 2000 metrov. Na smučarska pobočja se je mogoče povzpeti z eno izmed treh gondolskih žičnic, ki v poletnih mesecih prevažajo tudi gorska kolesa. V kraju ni težko dobiti prenočišča v vseh cenovnih razredih. Lahko pa ga obiščete spotoma med potovanjem iz Bukarešte v Brasov. Nahaja se ob glavni cestni in železniški povezavi, v dolini Prahova. Dolina je poleg naravnih lepot znana tudi po vinogradih. In prav od tod prihajajo ena boljših romunskih vin. Vsekakor jih je vredno poizkusiti!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava