Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kako izbrati hostel?

Vsako potovanje se začne doma, za računalnikom, ko izbiramo lokacijo potovanja, nakupujemo letalsko vozovnico in izbiramo hostel, ki je za naše potovanje še kako pomemben, saj bomo tam počivali in si vsako noč nabrali moči za naslednji dan. Seveda je veliko odvisno od našega osebnega okusa, saj samo sami vemo, ali hočemo divje noči ali miren počitek, ali se bomo zadovoljili s poceni pogradom ali smo pripravljeni plačati malo več za veliko francosko posteljo. Še vedno pa so tu stvari, ki so univerzalne in bi nanje pri izbiri hostla morali biti pozorni na vsakem potovanju.

Vsebina

Cena in ocena

Že definicija hostla nam pove, da hostel naj ne bi bil drag, saj je namenjen prav mladim. Cena je tako za nas zelo pomembna in je odvisna od sobe. Sobe, ki si jih bomo delili z drugimi popotniki, bodo cenejše, zasebne sobe bodo dražje, vendar to še ne pomeni, da bo razlika med sobami velika, v obeh bomo namreč najverjetneje spali na pogradu, kopalnica pa bo brez doplačila še vedno skupna. Vsekakor so koristne tudi ocene hostlov na raznih spletnih straneh, ki nam povedo, ali je zasebna soba vredna denarja, ali je vredno doplačati za zasebno kopalnico in, na koncu koncev, ali je hostel čist in posledično vreden denarja.

Lokacija

Lokacija hostla je ena najpomembnejših stvari pri izbiri hostla. Od lokacije bo odvisno nadaljnje načrtovanje našega potovanja, koliko denarja bomo zapravili za ogledovanje mesta, saj je v nekaterih mestih prevoz lahko zelo drag, pa tudi to, koliko časa se bomo vozili do centra mesta ali do znamenitosti, ki si jih želimo ogledati. Nekatere spletne strani imajo ob informacijah o hostlu tudi uporaben zemljevid, na katerem si lahko ogledamo njegovo lokacijo, običajno pa še navodila za prevoz do hostla in čas oddaljenosti od glavnih znamenitosti in najbližje podzemne ali avtobusne postaje. Od nas je tudi odvisno, ali hočemo ponočevati ali si odpočiti, saj lahko na podlagi tega izberemo tišjo sosesko ali pa sosesko, v kateri se dogajajo vse zabave.

Brezplačen zajtrk in kuhinja

Nekateri hostli dandanes ponujajo brezplačen zajtrk za vse stranke in prav tukaj se hostli razlikujejo. Brezplačen zajtrk je vedno bonus, če želimo prihraniti nekaj denarja. Običajno je skromen, le kruh, marmelada in maslo, vendar je vseeno velik plus za nas, študente, ki potujemo z omejenim zneskom denarja v žepu. Za tiste, ki potujejo za dalj časa, je priporočljiva tudi dostopna kuhinja, saj lahko kosila in večerje v restavracijah postanejo zelo drage (in nezdrave), če potujemo v skupini, pa je kosilo, ki si ga naredimo sami, še ceneje.

Skupna soba

Skupna soba je nekaj, na kar nas večina niti ne pomisli, vendar se lahko na potovanju izkaže za še kako koristno. Tam običajno najdemo nekaj računalnikov, televizijo in mogoče kakšno knjigo, kar je najbolj pomembno, pa je, da tam najdemo kakšnega »sotrpina«. Popotniki, ki so v mestu dlje časa, nam lahko dajo kakšen nasvet ali spodbudo, da si ogledamo muzej, za katerega nismo niti vedeli. Tam lahko spoznamo nove ljudi in morda pridobimo kakšnega novega prijatelja. Znano je tudi, da je možnost, da spoznamo nekoga, večja, če je hostel manjši, saj ima bolj domačo atmosfero, pa tudi zaposleni se lažje socializirajo.

Tudi male stvari so pomembne

Če želimo prihraniti nekaj denarja ali prostora v kovčku, so vedno koristne brezplačne brisače in posteljnina. 24-urna recepcija je nekaj, kar bi moral imeti vsak hostel, saj so leti zelo fleksibilni in moramo vedno imeti v mislih nepredvidljive okoliščine. Veliko hostlov ponuja brezplačen brezžični internet, ki je lahko koristen, če potovanja še nismo v celoti načrtovali doma, mogoče tudi, da domov sporočimo, da smo varno prispeli. Uporabne so tudi omarice s ključavnicami, ki jih prinesemo s seboj, da lahko zaklenemo dragocene stvari, in soba za prtljago, v kateri lahko odložimo prtljago zadnji dan, ko se, preden skočimo na letalo, odpravimo na še zadnji sprehod po mestu.
 
Hostli so izjemna priložnost za spoznavanje ljudi, vendar lahko izbira napačnega vtis o potovanju močno pokvari, zato je izbira pravega še tako pomembna. Lokacija, varnost in atmosfera hostla so ključne pri izbiri, vendar je za to potrebno veliko raziskovanja in brskanja po internetu. V mislih moramo imeti tudi, da vse ocene niso točne in da nas lahko kakšna ocena hitro popelje v napačno odločitev. Pozanimamo se lahko tudi pri prijateljih, ki so mesto že obiskali, saj veste, dober glas seže v deveto vas.

Sorodni članki

Prijava