Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Madžarska na voljo tudi družinam

Debrecen je center velike severne ravnine ter okrožja Hajdú-Bihar. Hkrati je tudi drugo največje madžarsko mesto.

Vsebina
 

 

Kaj si ogledati v mestu

Nekoč je bilo mesto center vere in gospodarstva severne Madžarske, danes pa vzbuja pozornost popotnikov s svojimi čari iz 19 stoletja. Samo mesto je temelj madžarskega protestantizma/kalvinizma, zato na vsak način obiščite ‘Nagytemplom’ (Veliko protestantsko cerkev), ki ob zunanjemu blišču neoklasicistične stavbe ponuja kontrast stroge kalvinistične zmernosti v svoji notranjosti. Nato se sprehodite po trgovski ulici (Piac utca), kjer je nekoč potekal največji sejem goveda na Madžarskem ter si oglejte hotel ‘Aranybika.’ Hotel je pravcati spomenik v centru mesta, ki ga je zasnoval Alfréd Hajós, ki je hkrati tudi prvi madžarski dobitnik zlate olimpijske medalje. Muzej Déri ponuja največjo zbirko etnografskih predmetov – vključno s predmeti iz Egipta. Seveda pa si lahko ogledate tudi dela Mihály Munkácsya (največjega madžarskega slikarja 19. stoletja) in njegovo krščansko trilogijo ‘Ecce Homo.’ Nato pa priporočamo, da nadaljujete v mestni zeleni predel ‘Nagyerdő’ (mestni park) ter obiščete univerzitetni center, kjer doživite študentsko življenje, ali pa se odpravite v lokalna termalna kopališča, kjer si sprostite utrujene ude.

Izleti in ekskurzije

Podeželski nacionalni park Hortobágy in termalno kopališče Hajdúszoboszoló, ki sta znana po vsej Evropi, se nahajata v mestu Nyíregyháza (kjer je tudi središče pravoslavne cerkve), sta le dobrih 100 kilometrov stran. Kot naročen za družine pa je živalski vrt Nyíregyháza, kamor zlasti najmlajši vedno znova radi zahajajo

Zakaj prav tja?

Ob vsej predhodni slavi in trenutnemu dinamičnemu vplivu, je Debrecen mesto, ki je svoje danosti izkoristilo za pogumen korak naprej v 21. stoletje (npr. izgradili so novo mrežo tramvajev). Glede na svojo velikost in število študentov v njem, ponuja bogato nočno življenje, ne smemo pa pozabiti tudi na alternativno kulturno sceno, filmarje in glasbo. Tudi športno življenje (zlasti plavanje, rokomet in atletika) kakor kulturno življenje so zelo pestri. Debrecen ponuja širok nabor izletov v okoliška mesteca, ki se jih splača obiskati.

Za družine

Tukaj pa je še nekaj priporočil za družine: otroci preprosto obožujejo vsakoletni cvetni karneval. Zelo priljubljene pa so tudi nočne bazenske zabave v centru Aquaticum. Prav tako pa mladi uživajo v ledenem disku, ki se organizira na pokritem drsališču, priljubljeni pa so tudi dogodki risanja s kredo. Nedaleč stran se nahaja tudi botanični vrt Bánk, lahko pa si ogledate plesni zumba spektakel v vodi. Ponujamo pa vam še tudi računalniške animacije, lutkovno gledališče Vojtina in pa študentski festival.
 
Več informacij na: www.debrecen.hu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava