Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Najem avtomobila na počitnicah

Poletje je tu! In s tem tudi potepanja. Če niste ravno tip turista, ki cel teden leži ob hotelskem bazenu, boste iskali možnosti, kako si ogledati znamenitosti. Ena možnost so organizirani izleti, druga je javni prevoz, tretja pa najem avtomobila. Če ste v državi, kjer si upate voziti avto, je zadnja možnost najbolj priročna. A pozor pri najemu!

Vsebina

1. Odločitev za najem

Vedite, da bo velikost avtomobila odločilno vplivala na ceno najema. Večji kot bo avtomobil, dražji bo najem.

2. Pametno izberite ponudnika

Pri izbiri ponudnika ne glejte le na ceno najema, ampak tudi na razširjenost mreže in število poslovalnic, kaj je kje vključeno v ceno in najpomembneje: splošni pogoji poslovanja.

3. Cena in stroški

Poleg gole cene najema so možni tudi različna doplačila. Pred podpisom pogodbe podrobno povprašajte, kaj je vključeno v ceno. Najpogostejša doplačila so npr. otroški sedež, 2. voznik ipd.

4. Zavarovanje

Dobro se pozanimajte, kakšno zavarovanje je vključeno in kaj lahko doplačate. Pozorni bodite na ponudbe, ki imajo ogromne lastne udeležbe pri stroških (npr. pri kraji, nesreči). Raje iščite ponudbe, ki imajo zavarovanje brez odbitne franšize (ang. No excess, nem. ohne Selbstbeteiligung). Te so sicer malenkost dražje, a v primeru nezgode boste imeli znatno manjše stroške.

5. Prevzem vozila

Za prevzem boste potrebovali osebni dokument, vozniško dovoljenje in kreditno kartico. V članicah EU zadostuje nacionalno vozniško dovoljenje, drugje je potrebno mednarodno. Z uslužbencem si pred prevzemom obvezno dobro oglejte avtomobil, morebitne praske in odrgnine označite na skici, ki jih ponavadi imajo v izposojevalnicah. Poglejte tudi stanje rezervoarja za gorivo in na listu zabeležite količino.

6. Prekrški

Prekrške za napačno parkiranje ali prehitro vožnjo boste morali poravnati sami, morda tudi naknadno od doma, saj je izposojevalnica dolžna policiji posredovati vaše osebne podatke.

7. Vrnitev vozila

Vozilo vrnite ob dogovorjenem času na dogovorjeno mesto. Goriva naj bi bilo toliko v rezervoarju, kolikor ste ga dobili ob prevzemu. Da se izognete nevšečnostim, vozilo vrnite, ko je v izposojevalnici uslužbenec – tako vas ne morejo obtožiti za poškodbo na vozilu, za katero niste odgovorni.

Sorodni članki

Prijava