Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Savna je najbolj vroči del Finske

Če obiščete Finsko in je ponovno zapustite, brez da bi vsaj enkrat obiskali savno, ste zamudili najpomembnejši del lokalne kulture. Za večino Fincev je savna del vsakdana ter jo obiščejo vsaj enkrat tedensko.

Vsebina
Mnogi Finci imajo savno kar doma. V kolikor je že v začetku niso imeli, si jo bodo pa naredili – kar v svojem stanovanju. Preprosto bi shrambo ali vgradno omaro preuredili v savno. V stanovanjih so savne električne, vendar jih na podeželju grejejo z lesom, zaradi česar je toplota bolj prijetna in mehka.
 
Če vas povabijo na vikendico, ste lahko prepričani, da bo tam tudi savna. Mislim, da v kolikor nima savne, da je sploh ne smatrajo za pravo in dokončano vikendico! Če nič druga, bi jih neprestano spraševali: »kdaj pa boste vgradili savno?« Preprosto sodi zraven.
 
Poleti je to pravi užitek, ko se lahko posavnate, greste plavati v čisto vodo jezera ali morja, ter se vrnete v savno – ter tako znova in znova.

Savna v hostlu

Mnogi finski hostli ponujajo gostom savno. Mnogi imajo obisk savne vključen že v ceno ter si jo boste delili z drugimi gosti (ločeno po spolih). Lahko pa si najamete/zakupite savno kar zase. Tukaj je seznam vseh HI hostlov, ki so opremljeni s savno.

Dimna savna

Ta izvrstna savna se nahaja pod območjem jezer v vasici Joutsa pri hostlu Vaihelan tila. Ker gre za dimno savno, je potreben cel dan, da se jo segreje ter je ne uporabljajo vsakodnevno.
 
Tukaj boste našli tudi drugo dimno savno (po finsko "savusauna"). Ta se nahaja pri hostlu SKO-hostel v Savonlinni, ki se prav tako nahaja na območju jezer.
 
Na Laponskem se nahaja hostel Ahopää in Saariselkä, ki je del kompleksa Kiilopää Fell in ponuja izkušnjo dimne savne nekajkrat tedensko. Ponujajo pa tudi navadne savne. Tukaj je predstavitev njihove ponudbe.

Savna ob jezeru na Laposnekm

Hostel Visatupa je pravi dragulj za vsakogar, ki ima rad naravo in bi rad izkusil podeželje Laponske. Seveda pa imajo tukaj tudi zelo dobro savno – takoj ob jezeru. Pozimi se lahko izkusite tudi v ledenem plavanju!

Mestne savne

Mnogi mestni hostli prav tako ponujajo priložnost popotnikom, da uživajo v tej finski tradiciji.
 
Spodnje slike so iz dveh hostlov v Helsinkih. Najprej je tu Eurohostel, ki so ga pred kratkim obnovili in mu dodali savno zelo klasičnega izgleda, vendar ni dimna temveč električna. Jutranje savnanje pa je vključeno v ceno.
 
Prav tako pa hostel Domus Academica, v osrednjem delu prestolnice, ponuja jutranjo savno, skupaj z osvežujočim kopanjem v bazenu.
 
Bi radi izvedeli več o savnah? Preberite si članek 'No sweat... Sauna for beginners' na VisitFinland.com.
 
Če pa vas zanimajo učinki savne na zdravje, najdete več podatkov, če obiščete spletno stran Visit Sauna.

HI članstvo se znoji!

Za člane Hostelling International imamo posebno ponudbo tudi izven hostlov po Finski. Tukaj je nekaj prednosti, ki jih imajo člani, kadar govorimo o savnah:

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava