Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Razvajanje na potovanju

Na potovanja odhajamo tudi zaradi oddiha. In kaj je boljšega, kot da si privoščimo »spa« tretma. In tako kot so raznolike dežele, ljudje in kultura, tako se tudi načini razvajanja razlikujejo. Poglejmo nekaj tipičnih za Azijo.

Vsebina

Masaže

Na svetu obstaja cela vrsta različnih masaž, a upam si trditi, da je tajska masaža najbolj znana. Gre za masažo, ki temelji na raztegovanju in vlečenju. Nastala naj bi iz mešanice indijske ayurvedske masaže in kitajskega načina masaže. Terapevti pritiskajo z rokami, komolci in stopali na določene dele našega telesa in s tem izboljšujejo pretok prane – življenjske energije. 
 
Moja ocena: Vsakič ko sem na Tajskem, si jo privoščim – ali na plaži ali v salonu ali pa kar na nočnem marketu. Cene so zelo ugodne, okoli 200-300 tajskih bahtov za 1 uro. Vsekakor priporočam!
Posebej pa bi omenila možnost, ko lahko z masažo naredite tudi nekaj dobrega; Prva možnost je v Chiang Maiu (Tajska), kjer lahko greste na masažo v zapor za ženske. Tam vas bodo masirale jetnice, ki bodo v kratkem izpuščene in si tako lahko zaslužijo nekaj denarja za lažji start v novo življenje.
Druga možnost je v Phnom Penhu (Kambodža), kjer iščite »Seeing hand massage«. Masirali vas bodo slepi ljudje, ki si prav tako poskušajo zaslužiti nekaj denarja, saj drugega dela ne dobijo. Oboje sem izkusila in nad obojim sem bila navdušena! 
 
Ayurvedska masaža izhaja iz Indije in je masaža tako duha kot telesa. Zdravi smo, ko dosežemo popolno ravnovesje med tremi došami (vata, pita, kapha) ter vitalno ravnovesje med telesom, umom in dušo. In ravno s tem se ukvarja ayurvedska masaža.
 
Moja ocena: V Indiji sem imela možnost izkusiti to vrsto masaže, a se mi je cena zdela pretirana (1500 rupij), zato si je nisem privoščila. Verjetno vsi poznate zvezke, kjer različni ponudniki storitev zbirajo mnenja zadovoljnih strank – mislim, da ni potrebno posebej poudariti, da so bila vsa mnenja pozitivna.
 
Burmanska masaža je tradicionalna masaža, ki jo izvajajo v Burmi. V mestu Nyaungshwe, ki leži ob jezeru Inle jo lahko izkusite. Masaža je podobna tajski masaži, saj te na začetku terapevt razteguje, masira z rokami in nogami (tudi hodi po tebi), pozneje pa nanese neko doma narejeno olje in te še s tem gnete. Po koncu sva dobila čaj in opozorilo: danes se ne tuširajta!
 
Moja ocena: Zelo zanimiva izkušnja. Cena je za Mjanmar sicer razmeroma visoka (5000 kjatov na uro), a za nas sprejemljiva. Sama masaža je sicer precej groba in med raztegovanjem je bilo slišati pokanje kosti, a po masaži sem se počutila res v redu.
 
Ribja masaža je posebna vrsta masaže, kjer vas bodo »masirale« majhne ribice. V posodo z vodo in ribami držite noge do gležnjev in ribe vam bodo pojedle vso odmrlo kožo s podplatov, med prsti in ob nohtih. Najdete jo lahko v velikih delih JV Azije.
 
Moja ocena: Preizkusila sem jo v Kambodži na nočni tržnici. Občutek je bil zanimiv, včasih celo malce strašljiv, ko je katera riba želela odgrizniti večji kos kože. A vedeti morate, da to ni nič za žgečkljive – moj sopotnik je pomolil samo palec na nogi v vodo in po 10 sekundah ni zdržal več.

Savne

Turška savna ali hamam je parna savna, grajena iz marmorja. Najdete jih po vsaj Turčiji in tudi  drugje. Ponujajo tudi poseben tretma: po savnanju vas terapevt povabi na marmorni kamen sredi hamama na katerega ležete. Najprej vas zdrgne z grobo rokavico in tako zlušči vso umazanijo in odmrlo kožo. Po splakovanju z vodo sledi še masaža z olivnim penastim ekstraktom. Po vnovičnem splakovanju z vodo vam terapevt še umije lase. V hamamu lahko ostanete kakor dolgo hočete. 
 
Moja ocena: Obiskala sem dva hamama – tradicionalnega in novejšega, namenjenega turistom. Tradicionalni je ločen po spolih in ker je bil star več kot 500 let je bil tudi v malce slabšem stanju. Tursitični hamam je bil bolj usmerjen na zahodni okus – skupna savna za moške in ženske, petje terapevta med masažo (v moškem delu tradicionalnega hamama je moj sopotnik tudi doživel petje) kopalni plašč po savnanju in ležalniki, čaj. Cena? Zelo različne; samo vstop je razmeroma poceni, ok. 20 turških lir, s pilingom in masažo se cene v tradicionalnih hamamih gibljejo od 50 lir naprej, v turističnih pa tudi od 70 lir naprej.
 
Seveda obstaja še ogromno drugih t.i. wellness tretmajev, ki jih nisem opisala, a naj bo toliko dobrega in prijetnega dovolj. Uživajte na potovanjih in pustite se razvajati.

Sorodni članki

Prijava