Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zadar – čas je za morje

Prepletanje zgodovine in modernega

Zadar spada med mesta, ki so obstajala tukaj že v rimskih časih in je bil omenjen kot Jader oziroma Diadora po Konstantinu Porphyrogenitusu. Kot rimska kolonija je ohranil neodvisnost tudi v srednjem veku do padca Zahodnega rimskega cesarstva in po uničenju Salone (rimsko mesto v bližini Splita) postal prestolnica bizantinske province Dalmacije. To vlogo – prestolnica Dalmacije – je Zadar zadržal vse do prve svetovne vojne. Zadar je skozi zgodovino prehajal iz rok v roke in tako je v sporazumu z Bizancem leta 1069 Zadar priključen državi hrvaškega kralja Petra Krešimira IV., po letu 1105 pa Zadru zavlada Madžarsko – Hrvaški kralj Kolomana. Tudi pozni srednji vek je bil v Zadru zelo razgiban in niti zadnje vojne v prejšnjem stoletju niso bile prizanesljive do Zadra.
Vsebina
 
 
Zadar, ki je med drugo svetovno vojno pripadal Italiji, je doživel težka zavezniška bombardiranja, v katerih je bilo uničeno 80% zgodovinskega centra mesta. Po okrevanju med leti 1945 in 1991 je bil Zadar ponovno tarča neprestanih napadov v vojni do leta 1993 ter občasnih napadov vse do leta 1995.
 
Kopna vrata mesta so na vzhodni strani in so bila zgrajena leta 1543. Zadar je poznan po svojih romanskih cerkvah, kot so cerkev sv. Anastazije, sv. Krizigonija, zvonik cerkve sv. Marije; vse iz 12. in 13. stoletja. Center mesta je prava poslastica za vse, ki spoštujejo kulturne spomenike in uživajo v sprehodu skozi zgodovino. Posebej je treba omeniti še največjo znamenitost mesta Zadra – cerkev svetega Donata. Poleg zgodovine, ki jo lahko opazimo na prostem, med sprehodom, si lahko ogledamo še arheološki muzej iz leta 1830, kjer je hranjeno preko 80.000 predmetov iz časa od kamene dobe do srednjega veka, narodni muzej z galerijo umetnosti in naravoslovnim oddelkom, pomorski muzej, ki prikazuje razvoj pomorstva v severni Dalmaciji in stalno razstavo cerkvene umetnosti z okrog 1000 dragocenostmi iz prejšnjih stoletij, bolj znano pod imenom »Zlato in srebro Zadra«.
 
 
Poleg zgodovinskega dela je Zadar poznan po svoji zeleni in ribji tržnici v starem delu mesta na polotoku. Zadar je vedno poln življenja in šarma. Ob obisku Zadra ne smemo izpustiti sprehoda po glavni ulici Kalelargi in v miru popiti kavo v eni od številnih kavarn.
 
Zadar pa ima tudi nekaj, česar nimajo nikjer na svetu – morske orgle. Zasnovane so kot skupina cevi, ki je speljana pod velikimi marmornimi stopnicami, morski valovi pa ustvarjajo zračni tlak, ki v ceveh proizvaja naključne, vendar dokaj harmonično urejene tone. Morske orgle je zasnoval arhitekt Nikola Bašić kot del projekta restavracije stare mestne obale (riva), javnosti pa so bile predstavljene 15. aprila 2005. 
 
Regija okrog Zadra je izjemno bogata z naravnimi spomeniki, saj je v bližini kar pet nacionalnih parkov, in sicer Kornati, Plitviška jezera, Paklenica, Slapovi Krke in Severni Velebit. Vsi ti nacionalni parki so od Zadra oddaljeni le 1 do 2 uri vožnje z avtomobilom. Skoraj na dosegu roke pa se nahajajo Kornati, kjer so po mnenju Orsona Wellsa najlepši sončni zahodi na svetu.
 
 
Bližina Zadra pa se ponaša tudi z bogato tehnično dediščino. V vasi Smiljan pri Gospiču (le nekaj minut z avtoceste A1) se je 10. Julija leta 1856 rodil eden največjih umov človeštva, če ne kar največji – Nikola Tesla. Večina njegovih izumov je bila nekaj stoletij pred časom, v katerem je živel, a kljub temu si brez izumov Nikole Tesle življenja najbrž ne bi mogli predstavljati. Električni transformator, izmenična električna energija, turbina brez lopatic…so le del njegovega opusa, Tesla pa je dobil tudi najvišje priznanje – po njemu se namreč imenuje enota za merjenje gostote magnetnega polja. Tesla je prestavil tudi model prenosa energije na daljavo in delovanje pred množico v septembru 1898, kjer je upravljal ladjo z energijo proizvedeno na kopnem. Žal so zapisi ostali le v njegovi glavi in tako do danes še nikomur ni uspelo ponoviti tega revolucionarnega izuma, ki bi omogočil prenos energije po zraku, namesto po kablih in bi lahko pomenil bistven doprinos k okolju, saj vozila ne bi več pozročala onesnaževanja. Večino tega lahko vidite v Smiljanu, kjer lahko tudi preizkusite kak njegov izum.
 
 
Skratka, naravne lepote, kulturna dediščina, številni zalivi in plaže ter izvrstna gostinska ponudba so tiste prednosti Zadra, zaradi katerih ga z njegovo okolico vred uvrščamo v eno izmed najbolj zanimivih destinacij na Hrvaškem.
 
Poleg vsega naštetega je v Zadru še pestro kulturno življenje. Tradicionalno so v Zadru »Glasbeni večeri« v Donatu, Festival novega gledališča, Zadarsko gledališčno poletje ter različne likovne razstave.
 
Upam, da smo Vam Zadar dovolj približali, da naročite Hostelling Internaional Izkaznico na www.youth-hostel.si in tudi rezervirate Hostel Zadar, kjer Vas pričakujejo s skoraj 300 posteljami v obnovljenem objektu in plažo, do katere vas loči le nekaj metrov in kjer lahko prenočite z zajtrkom že za manj kot 15 evrov. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava