Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V letu 2009 bodo hostli praznovali svojih 100 let obstoja. Ideja se je porodila v Nemčiji.

Vsebina

Najprej je bil grad Altena…

Pa so padli v pozabo? Nikakor, današnji hostli gredo v korak s časom. Sodobne zgradbe, izu-čeno osebje in odlično postrežbo zadovoljijo potrebe hostlerjev od blizu in daleč. Nemški učitelj Richard Schirrmann si je zamislil posebno ustanovo leta 1909, ki je še vedno zelo pril-jubljena in sodobna tudi sto let kasneje.

Na izjemno idejo o “youth hostlu” je prišel učitelj Richard Schirrmann (1874-1961) med ogledi in peš pohodi. Rad je pohajal s svojimi učenci po naravnem okolju svoje domovine in jim dajal življenjske lekcije izven šole. Tistikrat je bil na poti v Aachen z otroci, ko je pričelo neurje in niso imeli nikjer kraja, da bi ga prevedrili. No, vsaj dokler niso zvečer naleteli na kraj s šolo, kjer so se zasilno namestili. »Ideja se mi je porodila. Šolske zgradbe so prazne med počitnicami in bi lahko nudile preprosta prenočišča popotnikom, na njihovih dnevnih pohodih,« si je mislil Richard Schirrmann. Ta legendarna noč je bila 26. avgusta 1909, kar je tudi datum ustanovitve hotslov.

Richard Schirrman je pričel iskati podporo za svojo zamisel in Wilhelm Münker se je izkazal za idealnega partnerja, saj je kot trgovec in proizvajalec imel veliko izkušenj v organizaciji in manegmentu. Navkljub določeni opoziciji se je ideja za »cenovno dostopna prenočišča mladim« prijela, najprej v Nemčiji, kjer je Schirrman odprl prvi stalni hostel v Alteni (leta 1912), ter nato po vsej Evropi. Gibanje se je posebej razmahni-lo po Nizozemski, Angliji in Škotski. Leta 1931 je bilo v Evropi zabeleženih že dvanajst poči-tniških združenj, ki so štela okoli 2.600 hostlov. Število teh pa je močno naraščalo, ko so posamezne organizacije kazale zanimanje za izmenjavo izkušenj.

Prva mednarodna konferenca
Prvo mednarodno srečanje 22ih delegatov iz Nemčije, Švice, Čehoslovaške, Poljske, Nizo-zemske, Norveške, Danske, Velike Britanije, Irske, Francije in Belgije je bilo v Amsterdamu od 20. do 22. oktobra 1932. Srečanju je predsedoval Richard Schirrmann in »the International Youth Hostel Federation« (IYHF) je bil ustanovljen. Vsi člani so se zavezali principu enakosti in medsebojnega spoštovanja.

Korakanje, namesto pohodov
Vzdušje v Nemčiji se je spremenilo leta 1933, saj mednarodno razumevanje ni bilo del besed-njaka Nacionalsocialistov. Celo Schirrmann je bil prisiljen, da je moral odstopiti z mesta predsednika.

Obdobje ponovne izgradnje
Po grozotah druge svetovne vojne je Richard Schirrmann, tedaj že 70 let star, znova prevzel vodilno vlogo pri obnovi nemškega gibanja hostlov, kakor tudi mednarodnega. Nemčija je znova postala del tega leta 1950.

Hostli danes, ki se nahajajo po vsej Nemčiji, so v najlepših predelih države in so prišli v moderno dobo. Več kot milijon nočitev na 562ih lokacijah pričajo, da so šolske skupine, dru-žine in posamezniki na pohodih, zelo zadovoljni s ponudbo hostlov.
Obiskovalcem se dopade tako sproščeno vzdušje, izkušnje v organizaciji, kakor tudi prekras-ne lokacije. Pa vendar se vedno trudijo, da bi ponudbo še izboljšali. Udobne, sodobne sobe z možnostjo tuširanja so samoumevne. Obroki, ki so mešani in kvalitetni, od samopostrežnega zajtrka, pa do kosil in večerji, ki zadostijo potrebam različnih jedcev in olajšajo brezskrbno bivanje. Ponujajo pa tudi različne druge dejavnosti, od zaščite okolja, do kulturnih in rekreati-vnih programov.
Mestni hostli so posebej prilagojeni mednarodnim uporabnikov, saj osebje obvlada več jezi-kov, ponujajo brošure in zloženke, ki povedo vse o lokalnih zanimivostih, rezervacijah, med-narodni kulinarični ponudbi in tipični nemški kuhinji, ter 24. urni ponudbi v dobrobit gostov. Tako so primerno izhodišče spoznavanju okolja.

Hostli so šli skozi obdobja sprememb skozi leta, glede na različne potrebe popotnikov. Le osnovna zamisel je ostala nespremenjena: to so nočišča za ljudi s celega sveta.

Več informacij najdete na www.jugendherberge.de .

 
 
Dogodki, ki bodo obeležili stoto obletnico
2009

27 Feb   
Uradna otvoritev v Berlinu, ki jo bo vodil zvezni predsednik Horst Köhler

April - Junij   
“Prvi turnir v namiznem tenisu: 100 let – 100 prvakov” v 100 različnih hostlih po vse deželi

Avgust
13 Avg  
Predstavitev jubilejnega kovanca in posebne znamke “100 let nemških hostlov” ki jih bodo izdali DJH, nemška zvezna pošta in nemška vlada

22/23 Avg.  
Mladina in družina v Alteni (kjer je bil prvi hostel)

22 Avg  
Otvoritev razširjenega hostling muzeja v Alteni

26 Avg  
Stota obletnica ideje o hostlingu (nevihtna nočv dolini Bröl)

“Teden čestitk”  Med 24. in 30. Avgustom 2009 (ki ga izvaja IYHF)

September
14-20 Sep  
“100 let – 100 knjig: Branje z managerji hostlov ” v 50ih hostlih

Oktober
Konec oktobra Dan okolja, ki ga sponzorira BIONADE “100 let – 100 dreves v okoli 40ih hostlih

November
14 Nov 
Praznovanje v Detmold-u ob letni generalni skupščini DJH

20-22 Nov 
Evropska regionalna konferenca in mednarodno praznovanje (Düssel-dorf/Altena)

Sorodni članki

Prijava