Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Sončna Država Florida – 2. del

Nekoliko južneje od otoka Miami Beach se začne skupina tisočih otokov, ki so kot biseri na verižici nanizani v turkiznem morju. Poimenovani Florida Keys, se raztezajo od vzhodne obale južne Floride globoko v Mehiški zaliv. Večja otoka, Virginia Key, na katerem najdemo znani miamijski akvarij, in Key Biscayne, kjer se nahaja po mojem mnenju najlepša plaža v tem delu Floride imenovana Crandon Park, ki je uvrščena med 10 najlepših plaž Združenih držav Amerike, že pripadata Florida Keys, a upravno spadata še pod okrožje Miami – Dade.

Vsebina

Pravi karibski del otočja pa se začne, ko na cesti, imenovani US 1 (ki poteka od severa ZDA iz zvezne države Maine do najvzhodnejšega dela otočja Keys) dokončno zapustiš celinski del Floride in prečkaš prvega izmed 42 mostov. V tem delu se cesta US 1, ki prečka večino večjih otokov, začne imenovati „Overseas Highway“, kar se lahko prevede kar kot čezmorska cesta, saj je na večini poti speljana preko odprtega morja. Potovanje se po 4. urah vožnje iz Miamija konča na otočku in mestu v karibskem delu ZDA imenovanem Key West, ki je bilo v preteklosti eno izmed najbolj bogatih mest države. Pri razlagi pomena imena se ponovno izkaže ameriška iznajdljivost, ko trdijo, da ime izhaja iz španskega imena za kost, saj naj bi Španci ob prihodu na ta otok našli kosti (špansko hueso) domačinov. Vsekakor se ta razlaga zdi dosti bolj poetična od preproste razlage, da je bil otoček tako poimenovan zato, ker je pač najbolj zahoden otok skupine (kar dejansko tudi je), saj „west“ v angleščini pomeni zahod.

Nemogoče je povedati, če je zgodba o imenu resnična, toda dejstvo je, da turizem na otoku cveti. Kot v preteklosti znameniti pisatelj Hemingway, ki je redno prihajal na Key West, tako danes nešteti turisti obiščejo otok in uživajo v prekrasnem vremenu, ki traja celo leto (Key West je edini kraj v ZDA, ki ga nikoli ni prizadela slana), in čudoviti arhitekturi. Najpogostejša aktivnost je sprehod po glavni ulici imenovani Duval, ki jo na obeh straneh obdajajo dvonadstropne lesene hiše pisanih barv, zgrajene v 19. stoletju,  obkrožene s palmami in ostalim bujnim rastjem. Na koncu ulice stoji poseben steber, postavljen na mestu, ki predstavlja najjužnejšo točko kontinentalnega dela ZDA, oddaljeno 90 milj od Kube. Samo po sebi se razume, da zraven stoji hiša, ki je poimenovana najjužnejša hiša, nedaleč stran je najjužnejši hotel ter celo najjužnejša prodajalna pohištva. Na južni strani otoka se nahajajo tudi najlepše plaže z belim peskom in palmovimi drevesi.
 
Kot že omenjeno je Kuba oddaljena od Key Westa 90 milj, zaradi česar je predvsem v preteklosti na otok ilegalno prišlo dosti kubanskih prebežnikov, ki so se potem od tu podali v ostale dele ZDA. Zaradi tega so ameriške oblasti na celinskem delu Floride postavile cestno zaporo, ob prečkanju katere so se vse osebe, predvsem državljani ZDA živeči na otočju Florida Keys, morale obvezno legitimirati. Tako so se prebivalci Key Westa počutili kot drugorazredni državljani, kar je leta 1982 privedlo do tega, da se je otok odcepil od ZDA in postal republika imenovana Conch Republic (conch je vrsta školjke). Napovedali so vojno ZDA, a so se že naslednjo minuto predali ameriškim oblastem. S to potezo so hoteli usmeriti pozornost javnosti na svoj problem in to jim je uspelo, saj so ameriške oblasti zaporo odpravile. Kljub temu je zavest pripadnosti republiki ostala in tako prebivalci Key Westa sami sebe imenujejo Conchs, imajo svojo zastavo, tudi na sprednjih registrskih tablicah imajo napis Conch republic in zastavo (v Floridi je obvezno imeti registrsko tablico samo na zadnji strani avtomobila), možno pa je celo dobiti potni list te republike ob plačilu določenega zneska. Ta „politična“ poteza je še povečala zanimanje za Key West, kar se je odrazilo v pozitivni turistični bilanci.
 

Predvsem v poletnih mesecih se otoki občasno pojavijo na televiziji in v časopisih zaradi hurikanov, ki prizadenejo Mehiški zaliv. Za otočje velja obvezna evakuacija, kar pomeni, da morajo v primeru napovedanega močnega hurikana, vsi prebivalci zapustiti svoje domove in se podati na varno v zaklonišča v notranjosti Floride. Tako je hurikan leta 1935 uničil železnico, ki je vodila do Key Westa, predhodnico ceste US 1, ki je niso nikoli več obnovili, a so deloma na njenih temeljih zgradili današnjo pomembno prometnico. Odraz vremenskih težav je tudi arhitektura, saj je večina hiš zgrajenih na stebrih, tako da v primeru visoke vode, poplave ne prizadenejo stanovanjskih delov. Večina otokov je namreč zelo nizkih (kar ime „cayo“ pomeni v španščini) in že majhno zvišanje vodostaja lahko povzroči poplavitev otokov, zato so upravičeno v skrbeh zaradi globalnega segrevanja ozračja ter posledičnega višanja morske gladine. A vse dokler se najhujše ne bo zgodilo, bodo tile karibski otočki kot tudi celinska Florida s svojim prekrasnim vremenom ter raznoliko floro in favno priljubljeni cilj številnih obiskovalcev z vsega sveta.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava