Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Evropska prestolnica mladih 2013

Vsebina

Maribor, majhno mesto na severovzhodu Slovenije, se ponaša s privlačnim starim mestnim jedrom, bogato vinsko kulturo, čudovito naravo in pomembnimi projekti.

Za vedno mladi v Mariboru

3000 tujcev, 100 organizacij, 100,000 mladih, številne konference, festivali, seminarji in dogodki... Maribor je mesto za mlade. Leto 2013 je namenjeno mladim in njihovim potencialom. Mestna občina Maribor  je pridobila naziv Evropska prestolnica mladih 2013 in vsi ste vabljeni k soustvarjanju tega pomembnega projekta. Najboljši način za to je, da postanete prostovoljec EPM Maribor 2013 ali oddate svoj predlog na www.mb2013.si . Obiščite Maribor, pridobite nova znanja in izkušnje, sodelujte v dejavnostih programa, pomagajte pri organizaciji dogodkov ali se nam samo pridružite na pijači...

Mnogo dejavnosti čez dan + zabava ponoči = EPM Maribor 2013.

 
Vino in zabava

Skozi Maribor teče reka Drava, ki mesto deli na levi in desni breg. Na živahnih ulicah in trgih Maribora se zgodovina spaja z dinamičnostjo in sodobnostjo. Sprehod med srednjeveškimi stolpi in ostanki mestnega obzidja popestrijo prijetni bari in kavarne, ki oživijo ponoči.

Na Poštni ulici se dogaja skozi vse leto in Lent, najstarejši del mesta, očara z najstarejšo trto na svetu. Poleti Lent zavzamejo umetniki iz vsega sveta. S 1.200 prireditvami na 35 prizoriščih v 16 dneh je Festivala Lent eden največjih festivalov na prostem v Evropi.

Kultura, šport, spanje

Kulturni center Pekarna, kompleks stavb, kjer so bili nekoč prostori za peko kruha, gosti mariborsko »underground« sceno. Zabava, izobraževanje, nastanitev v Youth Hostlu Pekarna in prehrana - bivša pekarna je vse v enem. Vas grafiti ne prepričajo? Maribor premore tudi številne galerije in muzeje.

 
Ali ste morda bolj športni tip? Zeleni griči mariborskega Pohorja, le korak iz mestnega središča, navdušuje planince in pohodnike, kolesarje in iskalce adrenalina. Pozimi, ko sneg pobeli Pohorje, je čas, da si nadenete smuči in se spustite po snežnih pobočjih. V januarju Pohorje oblegajo najboljša smučarke sveta, saj mesto gosti smučarsko tekmo za svetovni pokal - Zlato lisico. Za dobro jedačo, pijačo in udobno namestitev poskrbijo v Hostlu Mlada lipa, ki je lociran le pet minut hoje do vznožja mariborskega Pohorja ter 10 minut vožnje do centra mesta. Lahko pa dneve in noči preživite na 1000 metrov nadmorske višine, v Youth Hostlu Videc ali v Hostlu Ruše, ki se nahaja v mirnem, zelenem okolju pod obronki Pohorja. Kaj pa plesalci? Lahko se pridružite tisočim diplomantom in študentom v maju na Paradi maturantov (Quadrille European Dance Festival), ki poteka v centru mesta, na mostu čez Dravo. V neposredni bližini se nahaja tudi Hostel Uni, kjer pridejo na svoj račun popotniki, ki nameravajo v Mariboru preživeti le nekaj dni.

Maribor ponuja vse

Maribor so gostoljubni ljudje, so veliki dogodki in znamenitosti vredne ogleda. Je dih jemajoča narava, ki daje odlična vina. Poleg tega se štajerska prestolnica letos ponaša s projektom, ki ga ustvarjajo mladi za mlade. In kot je Joseph Joubert, francoski moralist, nekoč dejal: »Vprašajte mlade. Oni vedo vse.« Morda ne vemo vsega, lahko pa damo predlog: Mislimo Out of the Box*, Okusimo Evropo v našem mestu* in izkoristimo Leto priložnosti 2013* v Mariboru, Evropski prestolnici mladih.
*Naslovi nekaterih programov. Več o programih EPM Maribor 2013 najdete na www.mb2013.si .

Tekst: Anja Turk
Foto: EPM Maribor 2013

Sorodni članki

Prijava