Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Katera oblačila so primerna za potovanje

Premajhen kovček ali nahrbtnik, kamor ni možno stlačiti mnogo oblačil in pripomočkov, ki čakajo v prepričanju, da so nepogrešljivi, je problem večine popotnikov pred odhodom na potovanje. Dostikrat se zgodi, da polovico stvari, ki jih spakiramo za na pot niti ne potrebujemo, vendar to ugotovimo šele med potovanjem, ko je že prepozno, da bi se rešili odvečne teže na ramenih ali pa prevelikega okornega kovčka, ki ga komaj dvignemo. V najslabšem primeru se vam lahko zgodi, da boste kljub ogromni količini prtljage pogrešali prav tiste kose oblačil, ki vas ščitijo pred različnimi vremenskimi razmerami kot so močan dež, nizke ali visoke temperature, sneg...

Vsebina

Torej, če vam pakiranje prtljage predstavlja izziv, vas vabim, da preberete nekaj napotkov in nasvetov. Sama kar dosti potujem, pri čemer se še vedno tu in tam znajdem pred dilemo kaj vzeti na pot. Za mano so številna potovanja poslovne ali pustolovske narave, s katerimi sem pridobila nekaj prakse. Spomnim se svojih prvih potovanj, ko sem želela spakirati dobesedno vso garderobno omaro, pozabila pa na stvari, ki sem jih kasneje hudo pogrešala.

Res je, da brez izkušenj resnično ne veš kaj je pomembno in kaj ne pri pripravi prtljage. Nekateri pravijo, da si je pred potovanjem priporočljivo narediti spisek stvari, ki jih ne smeš pozabiti, a je to odvisno od vsakega posameznika. Sama nikoli ne delam spiskov ampak le kakšen opomnik na kaj ne smem pozabiti. Če pa že delate seznam stvari, na katere ne smete pozabiti, predlagam, da si le tega shranite kot univerzalni pripomoček za vsako potovanje, ki ga kasneje dopolnjujete ali spreminjate, glede na vsebino vašega potovanja.

Začnimo pri oblačilih. Na potovanje se odpravimo predvsem za to, da uživamo in spoznavamo svet, samega sebe, ljudi in kulturo. S potovanjem pridobivamo življenjske izkušnje in preizkušamo samega sebe v različnih situacijah. Gre za oblikovanje lastne identitete pri čemer pa zagotovo ni pomembno, da ste vsak dan v novih oblačilih po smernicah najnovejše mode. Predstavljajte si, da se odpravite na 30 dnevno potovanje, pri čemer za vsak dan spakirate nova oblačila. V tem primeru ne potrebujete le prtljage ampak še dve dodatni osebi, ki bi skrbeli za vašo prtljago. Z malo iznajdljivosti pa vam lahko zagotovim, da ste lahko kljub omejenim kosom oblačil vedno oblečeni prepričljivo in ugledno.

Prvo pravilo, ki ga striktno uporabljam pri pripravi na potovanje: Oblačila morajo biti temnih odtenkov ali pisanih vzorcev, kar zagotovo pripomore, da so neizogibni madeži manj opazni. Temna oblačila lahko nosimo dalj časa saj kapljice polite jutranje kave na temnih kavbojkah ne bo opazil nihče, a pri belih vam bo znal pokvariti še tako lepo jutro. Primerna so tudi ponošena oblačila, ki vam jih ni škoda in za katere veste, da jih boste tako ali tako odvrgli na koncu potovanja. V tem primeru se ne boste obremenjevali, če boste morali sesti na »čist« sedeš v avtobusu polnem domačinov in celo domačih živali. V drugem primeru, pa boste ob koncu potovanja lahko ta oblačila zavrgli oz. podarili in tako omogočili prostor v vaši potovalki za nove stvari kupljene na potovanju. Kar se tiče spodnjega perila pa priporočam, da niste preveč skromni. Gre za kos oblačila za katerega je pomembno, da je vsaki dan svež.

Poslužujte se materialov, ki se ne mečkajo in ne potrebujejo dodatnega likanja za lep videz. Danes je na tržišču veliko nekvalitetnih oblačil, ki se že po nekaj minutah nošenja zmečkajo, kaj šele v primeru, ko nekaj časa ležijo na dnu vaše potovalke. To je predvsem pomembno pri poslovnih potovanjih, ki od vas zahtevajo urejenost in brezhibnost. Predlagam, da že ob nakupu premislite ali je oblačilo primerno za potovanje ali ne. Je pa res, da je v teh primerih potrebno posesti globlje v žep in primakniti malo več denarja za kakovostne materiale.

Oblačila naj bodo predvsem udobna v katerih se počutite prijetno in čim manj opazno. V toplih poletnih dneh in na destinacijah kjer so temperature nenormalno visoke, golota pa ni primerna, pridejo v poštev predvsem lahkotna široka oblačila naravnih materialov, ki se hitro sušijo, primerno zakrivajo vaše telo in ne povzročajo dodatnega znojenja. Za hladne zimske dni pa priporočam, da kupite kvalitetno bundo, ki kljub tankemu materialu ščiti vaše telo pred nizkimi temperaturami, močnemu vetru in zasede malo prostora v vaši potovalki. Tudi tukaj bo potrebno odšteti malo več denarja, a se splača. Izogibajte se preveč oprijetim oblačilom, ki prepričujejo normalen pretok krvi. Če je pred vami dolga vožnja z letalom naj vas nič ne ovira, da se oblečete v udobno trenerko in se izognete tiščanju ozkih kavbojk.

Dostikrat se zgodi, da koristno združimo s prijetnim in potovanju poslovne narave dodamo še nekaj dni raziskovanju gostujoče dežele. V tem primeru je potrebno za pripravo oblačil malo več iznajdljivosti, saj potrebujemo tako elegantna oblačila kot oblačila za prosti čas. Ampak glede na današnjo raznoliko in široko paleto modnih smernic lahko najdemo in posežemo po kosih, ki se jih da odločno kombinirati tako z elegantnimi kot ostalimi oblačili.

Temna oblačila znajo biti dokaj zdolgočasena vendar to lahko popestrimo z modnimi dodatki kot so nakit in pisane rutice (velja predvsem za dekleta). Da pa tega ne bi nosili s seboj od doma, lahko vse to kupite na samem potovanju, kjer boste zagotovo našli veliko unikatnih izdelkov lokalnih umetnikov. Naj bodo to vaši praktični spominki, ki vam bodo v vsakdanjem življenju priklicali lepe spomine na potovanja.

Tudi pri obutvi je zelo pomembno, da so čevlji udobni in iz naravnih materialov. S tem se boste izognili bolečim žuljem in zmanjšali potenje nog. Nikoli pa ne pozabite na natikače, ki še posebej prav pridejo v poletnih dneh in v hostlih s skupnimi tuši, kjer je priporočljivo tuširanje v njih, saj se tako izognete morebitnim glivicam ali kožnim boleznim.

Za zakonec pa še praktična torba polna pomembnih predmetov, ki jih je priporočljivo imeti ves čas na dosegu roke (potni list, letalska karta, denar, telefon, zobna krtačka, krema za roke, … itd ). Naj ima čim več žepov, kar vam omogoča, da sistematično zložite vsebino in se izognete histeričnemu iskanju letalske karte pred samim vkrcanju na letalo. Priporočam messenger torbo (poštarske ali kurirske), ki jo lahko obesite tako, da vam visi preko trupa in počiva na boku. Uporaba le-te omogoča večji pregled nad  osebnimi stvarmi in zmanjša možnost kraje.

Pa srečno potovanje vam želim.

Sorodni članki

Prijava