Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Poroka po slovensko, indijsko in egipčansko

Si predstavljate, da vam starši izberejo bodočega moža ali ženo?

Ne? Takšna praksa je še vedno normalna v Indiji, tudi v muslimanskem svetu se je poslužujejo. Poročni običaji se po svetu zelo razlikujejo, nekatere prakse so za Zahodni svet že dalj časa nesprejemljive, medtem ko si na drugi strani sveta poroke, kot jih imamo pri nas, ne znajo niti predstavljati.
Vsebina

 

Dogovorjena poroka

Največ porok se v naši deželi pod Alpami odvije v prijetnih spomladanskih dnevih in poznem poletju. Bodoče žene imajo veliko besede pri dogovarjanju o poročnem slavju. Kraj poroke in datum, hrana in pijača, prtički in svečke, glasba in spremljevalni program – vsako malenkost odobri tudi nevesta. Medtem ko je recimo v Egiptu (in tudi v večini ostalih muslimanskih držav) nevesta nemalokrat izpuščena celo pri odločanju o njenem bodočem partnerju. 90 odstotkov Egipčanov je muslimanov, ki verjamejo, da se vera deduje po očetovi liniji, zato se moški brez velikih težav poroči z nemuslimanko. A težave nastopijo, če dekle želi preostanek svojega življenja preživeti z moškim, ki mu je Alah tuj. Pred leti se je neka muslimanka zaljubila v Kopta, ortodoksnega kristjana, in to drago plačala - s svojim življenjem. To je le eden izmed razlogov, da se dekleta poročajo z muslimani, mnogo bolje je, če pri tem upoštevajo še željo staršev. Dogovorjene poroke niso redkost, a egipčanski starši danes že spoštujejo želje svojih potomcev. Seveda se po tem, ko moški njihovo hči prosi za roko, spustijo v raziskovalno akcijo, da poznajo vsak pretekli korak bodočega svaka. Ko prestane ta test, se jima dovoli zaroka.

Niso zgolj muslimanski starši tisti, ki svojim otrokom postavljajo zakonske temelje. Indija, dežela, kjer vlada hinduizem, je še veliko bolj tradicionalna. Kastni sistem, kljub temu, da naj bi bil že nekaj časa zakonsko prepovedan, je globoko zakoreninjen v vsakdanje življenje Indijcev. Pripadniki različnih kast se med seboj sploh ne pogovarjajo, kaj šele poročajo. To je potrdil gospod Kothari, ki je svojima sinovoma in hčerki poiskal primernega partnerja za poroko in kot pravi on, so njegovi otroci zadovoljni z njegovo izbiro. Tudi njemu so starši izbrali ženo in po dnevu, ki smo ga preživeli skupaj, po vseh pregledanih slikah in pogovorih, sem dobila občutek, da njun zakon po vseh teh letih še vedno živi. Poskusila sem se postaviti v kožo Indijke, ki so ji izbrali moža, a mi nekako ni uspelo. Je pa res, da so dekleta in dečki vse življenje vzgajani v tem duhu in je dogovorjena poroka pač del njihovega življenja. Poleg tega nisem nikjer drugje na svetu videla tako povezanih, ljubečih družin, ki naredijo vse drug za drugega. Družina je vrednota, ki se ceni in neguje vse življenje in starši zagotovo želijo zgolj najboljše za svoje potomce.

Premožen gospod Kothari, ki s svojo ženo in dvema pomočnikoma živi v ogromni hiši v predmestju Agre (kjer se nahaja biser indijske arhitekture, Taj Mahal), je pojasnil, da je več kot 90 odstotkov porok še vedno dogovorjenih, kar pomeni, da so starši tisti, ki svojim odraslim otrokom določijo partnerja. Da ne bo pomote, do ločitve pride šele s smrtjo enega od partnerjev. Ločitev je prepovedana, čeprav so redki primeri pogumnih žensk in moških, ki so storili ta korak. A ločitev s seboj prinese stigmo, ločena ženska pade stopničko nižje v kastnem sistemu in se zelo težko ponovno poroči. Večina parov zato vztraja v zakonih, četudi jim ni postlano z rožicami. Tako kot se Zahodnjaki zgražamo nad dogovorjenimi porokami, tako Indijci nikakor ne morejo razumeti, zakaj je pri nas toliko ločitev. Kothari je zaskrbljeno dejal, da ločitev zelo slabo vpliva na otroke in se globoko zamislil, saj se tudi Indija vedno bolj modernizira. S kapitalizmom se v njihovo državo tihotapijo tudi zahodne vrednote, ki pa starejšim in tistim iz podeželja nikakor niso blizu. Čeprav je družina v indijski družbi osrednjega pomena, se ta močna vez med svojci zaradi vpliva Zahoda lahko začne trgati, kar pravi, se je že začelo dogajati v velemestih kot je Mumbai.

Vse se vrti okoli denarja...

Mladoporočencem zagotovo največ skrbi povzroča finančna plat sklenitve zakonske zveze in zabave po njej. Poroka, simbol ljubezenske združitve ženske in moškega, terja zajeten kupček denarja. Nekateri viri pravijo, da povprečna slovenska poroka mladoporočence stane okoli 10.000 evrov. Seveda so slavja lahko tudi skromnejša, a otroške sanje nekaterih deklet nižjega proračuna ne dovoljujejo. Tako recimo Reuters poroča, da naj bi povprečna ameriška poroka stala kar dva krat več kot slovenska. Tudi naši severni sosedje zaračunavajo veliko več za storitve, kot je recimo fotografiranje, hrana in pijača, kar posledično prinese višji račun. Finančno breme dote, ki je pri nas skoraj ne poznamo več, v Egiptu nosi bodoči ženin. Po zaroki mora v pol leta zbrati več kot 5.000 evrov za mahr (doto). Glede na to, da povprečen delavec v hotelu zasluži zgolj 100 evrov mesečno, so le redki, ki so zaročeni zgolj šest mesecev. Ko pa je mahr zbran, se bodoči mož, žena in njena mati odpravijo v zlatarne nakupovat nakit. Dekleta, vsaj tako pravijo snubci, nikakor niso skromna in naberejo zlata, kolikor le lahko. Ko je dota poplačana, jima preostane pol leta za razmislek, ali se zares želita spustiti v zakonski jarem.

Pogovor z Indijci kaj kmalu razkrije, da je poroka osrednji del življenjske poti posameznikov in starši že kmalu po rojstvu otrok odprejo račun, namenjen zgolj poročnemu slavju. Indijske poroke vključujejo zaroko, kjer dekletova družina sprejme bodočega moža, samo poroko, ki lahko traja tudi teden dni in slavje po poroki, kjer moževa družina sprejme novo ženo v svojo družino. Pompozne hindujske poroke, kjer se z vsemi možnimi dobrotami več dni masti od 250 pa tudi do 500 svatov, so izjemen finančni zalogaj, kljub odsotnosti alkohola, ki močno povečajo račun na slovenskih porokah. Tako za tiste revnejše, kot za višji srednji sloj, ki za poročno slavje po besedah načrtovalcev porok povprečno namenijo 26.000 evrov. Tisti z najdebelejšo denarnico nikakor ne skoparijo, njihovi računi za sklenitev zakonske zveze segajo tudi nad milijon in pol evrov. Če ste mislili, da slovenske neveste pretiravajo v okraševanju, potem ne vem, kaj bi rekli za Indijce. Že sama nevesta je okrašena kot novoletna jelka, polna zlata, rdeče in živo rumene ali zelene barve. Tudi  ženin je odet v vesele barve. Prostor, kjer se poročno slavje odvija, in prestola, na katerih kraljujeta mladoporočenca, so okrašeni do zadnjega kotička. A pri prostoru, hrani in dekoraciji se stroški ne končajo. Ženini starši se dogovorijo za doto, ki jo bodo plačali moževi družini, da bo njihovo hči sprejeta v novo družino. Doto lahko poravnajo z denarjem, ni pa redko, da si moževa družina zaželi televizor, motor, pohištvo ali celo kopalniško opremo.

Je robec rdeč ali ne?

So dekleta, ki že od malega sanjajo o popolni poroki s princem na belem konju, ki bo novopečeno nevesto v njeni prečudoviti beli obleki popeljal v zakonski stan. A sanjska poroka v Zahodnem svetu nič več ne vključuje kulta devištva. Tako moškim, ženskam kot tudi njihovim staršem je jasno, da poročna noč za nevesto in ženina ne bo prva, ki jo bosta preživela skupaj. S seksualno revolucijo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je vzdržnost do poroke na Zahodu le še pravljica, ki pa se v muslimanskem svetu in tudi v večini azijskega sveta še vedno odvija v vsakodnevnem življenju. Če se po poskusni dobi šestih mesecev v Egiptu par odloči za poroko, dekle, z izjemo las in obrvi, na dan obreda obrijejo po celem telesu, kar ni mačji kašelj, saj imajo Egipčanke kar nekaj problemov s poraščenostjo.

Po obredu in svatbi sledi poročna noč, ki je daleč od predstav Zahodnjakinj. Če se je dekle poročilo v konservativno družino, se mladoporočencema v spalnici pridruži ženina tašča (včasih tudi moževa). Po opravljenih posteljnih aktivnostih tašča vzame bel robec in preveri, ali novopečena nevesta krvavi, kar je znak njene nedolžnosti. Če je robec obarvan rdeče, si ga ogledajo še vsi svatje in zabava se nadaljuje. V nasprotnem primeru se nevesti ne piše nič dobrega in osramočena je njena celotna družina. Zato se dekleta ne odločajo toliko za lepotne operacije povečanja dojk, kot je to pogosto praksa na Zahodu. V Egiptu jih prsi ne skrbijo toliko, so pa zato pogostejše operacije zašitja deviške kožice.

Sorodni članki

Prijava