Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Trajnostni turizem

Vsebina

Anketa o trajnostnem modelu potovanja: Showa HI utira pot

Okolju odgovornejši način potovanja in želja po raziskovanju ter spoznavanju novih kultur je bila ključni cilj misije, na katero se je Hostelling International podal že pred več kot stoletjem. In medtem, ko se preostanek sveta šele priključuje k temu gibanju, je mreža hostlov že izvedla svetovno raziskavo, ki utira novo pot. Raziskava vključuje podatke iz hostlov, ki se nahajajo v 18 različnih državah, ter sprejmejo preko 3,3 milijone nočitev letno.

Projekti lokalnih skupnosti
Sodelovanje med lokalnimi skupnostmi in hostli se je izkazalo za zelo pomembno. Kar 52% hostlov zagotavlja kakovostno in cenovno ugodno nastanitev popotnikom, hkrati pa se vključuje v pobude lokalne skupnosti. Ti projekti po navadi omogočajo  popotnikom, da bolje razumejo okolje, ki ga obiskujejo, preko projektov kot so programi za prostovoljce, kot so tisti v hostlih Buccaneers Youth Hostel (Chintsa, južnoafriška Republika), kjer gostje pomagajo spremeniti pusto pokrajino v zabaven in varen prostor za otroke: igrišče Jungle Gym, med tem ko drugi prostovoljci prenavljajo star transportni kontejner v čisto, varno in delujočo zdravstveno ordinacijo za lokalno skupnost.

 
Energetsko učinkoviti hostli
31% vse energije, ki jo hostli porabijo, prihaja iz obnovljivih virov – ali preko lastnih načinov pridobivanja, ali pa preko zelene energije. Tudi ostali ekološki pokazatelji so bili zavidljivo visoki, saj 80% hostlov uporablja varčne žarnice, 82% ima ločeno zbiranje odpadkov, ki gredo na reciklažo, 70% ima urejene programe za varčevanje z vodo (kot je ponovna uporaba odpadne vode). Uspešnost teh pobud je bila velika. Povprečna poraba vode v hostlih v Švici se je s 125 litrov na nočitev zmanjšala 43 litrov v zadnjih 15 letih. V primerjavi s povprečnim evropskim hotelskim gostom, ki porabi kar 312 litrov vode, je ta podatek prav osupljiv.

Upravljanje z odpadki
Upravljanje z odpadki je še en vedno večji izziv s katerimi se spopada tudi turistična industrija. Vsak mednarodni turist, ki obišče Evropo, dnevno ustvari vsaj 1kg odpadkov – da o turistih v ZDA, ki ustvarijo tudi preko 2kg dnevno, sploh ne govorimo. Posledica so velike količine dodatnega odpada, ki ga je potrebno odstraniti na okolju prijazen način. V pobudi, da se zmanjša količina odpada, ki se kopiči na smetiščih širom sveta, kar 82% hostlov reciklira in ima lastne kompstnike. Ob tem pa je treba povedati, da 16% hostlov sami gojijo svojo zelenjavo. Te pobude za boljše upravljanje z odpadki so dale najboljše rezultate v Reykjavik City Hostlu, kjer se na gosta nabere le 0.23kg odpadkov.

Trajnostni turizem
Turizem ustvari kar 76% svetovnih toplogrednih emisij.  Hostli so tisti, ki v veliki meri zmanjšujejo ta odstotek, saj kar 74% hostlov osvešča popotnike o uporabi javnih prevoznih sredstev, oz. celo nudi popuste gostom, ki pridejo v hostel s kolesom ali peš. Tudi shema lastnega gojenja živil (zlasti zelenjave) je del pobude zmanjševanja toplogrednih plinov in kar 16% hostlov, vključenih v anketo, se sedaj ukvarja s tovrstno dejavnostjo.

Preko polovica anketiranih hostlov pa se vključuje v Earth Hour (urica za Zemljo), ki pomaga pri globalnem ozaveščanju o pomembnosti trajnostnega turizma. Naša spletna stran pa prav tako omogoča popotnikom dostop do podrobnih informacij, do spletnih rezervacij, ter do zelene ocene hostla. Hostelling International je eno izmed gonil in zagotovo zgleden primer kako se po principih trajnostnega razvoja posvečati turizmu.

TUKAJ si lahko ogledate nekaj naših priljubljenejših zelenih/ekoloških hostlov po svetu.

Sorodni članki

Prijava