Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje do središča ničesar

Vsebina

Alice Springs ima svoj poseben značaj, ki ga preprosto ne morete spoznati, če še niste bili tam. ‘Alice,’ kot mestece, je dokaj dobro poznano, vendar ima svoje napakice. Na primer, nahaja se sredi… pa no… ničesar, v samem srcu Avstralije. Vendar je ima mestece nekaj, zaradi česar se mu preprosto ne morete odpreti.

Za svoj mesec dni bivanja v Alice se imam zahvaliti delovni izkušnji na recepciji, daleč stran od nervozne in preobremenjene recepcije v centralnem hostlu Sydney Central YHA,  kjer je bila večina časa sproščenega. Tekom mojega postanka v Alice je bilo tukaj izjemno vroče, oddaljeno od sveta, naporno, nenavadno in predvsem polno spominov. Vsakogar koga srečaš ima na zalogi zgodbo ali deset.

 
Večina gostov v Hostlu Alice Springs je bila iz tujine in so želeli ali za kratek čas pobegniti iz mestnega vrveža, ali pa doživeti pustolovščino na poti do Uluru in Kata Tjuta – narodnih parkov svetovne dediščine. Skozi Alice je šlo tudi veliko delavcev, ki so iskali svoje naslednje delo v divjini – to so bili kavboji, ki so iskali nove pašnike, iskalci sreče, ki so iskali naslednjo priložnost v rudarstvu ter par pustolovcev, ki so med oddaljenimi pivnicami skušali zaslužiti dodaten denar. Vse pa jih je privlekla zapeljiva Alice. Ste bili kdaj na tekmi kamel? Na tekmovanju fižolčkov? Na veslaški regati daleč stran od najbližje reke? No, vse to se odvija v Alice.
 

Alice je mestece, ki je vedno privlačilo različne skupine nenavadnih ljudi. Navdihuje raziskovalce, feministke, umetnike… John Stuart, po katerem se je mesto imenovalo do leta 1933, je vodil prvo odpravo, ki je prečkala notranjost Avstralije od juga proti severu in nazaj. Njegova zgodba je tudi zgodba mesta, kamor se je napotilo 100 avstralskih žena, ki so bile pionirke na svojih področjih ter so vse v dvorani slavnih.

Alice je zelo pomembna tudi za domorodsko kulturo in folkloro – vsak kamen in znamenitost dihata puščavsko duhovno zapuščino. Veliko znanih imen domorodne kulture, vključno z: Emily Kngwarreye, Minnie Pwerle, Clifford Possum Tjapaltjarri, Albert Namatjira in Wenten Rubuntja se je svojih veščin izučilo prav tukaj.

 
Ob prostih dnevih, sem se potikal po mestu in vozil po kolesarskih stezah v okolici, na enem izmed hostelskih sposojenih gorskih koles. Skozi izsušene rečne struge, pa vse do raznolikih kamnitih formacij, ob močvirjih in vodnih mlakah, ter pogosto srečujoč rdeče kenguruje in valabije, sem kolesaril po poti, na kateri sem videval tudi orle, črne kaktuse ter občasne vodne ptice ali žabe.
 
Nekega jutra, dokaj zgodaj, sem šel s kamelo na pohod po suhem rečnem koritu reke Todd, skupaj s Pyndan Camel Tracks. Z višav kamelje grbe sem opazoval, kako se je sonce počasi dvigalo na oranžnim prostranstvom, kateremu so v kontrast rastle živahno vijolične in roza cvetlice, ki so obdajale pot.

Če boste malce tavali sredi ničesar in si vzeli ob tem dovolj časa, boste prispeli v Alice. Takšno potovanje se vam zagotovo izplača in ne boste ga kmalu pozabili. Osupljivo, ganljivo in absurdno mestece je poosebljenje avstralskega duha in sanj – saj je majhno in odmaknjeno mestece, ki pa ima vse, kar potrebuje.

Ted Rose

Sorodni članki

Prijava