Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Sami na pot

Si že dolgo želite na potovanje v državo, kamor ne želi nihče od vaših poznanih? Se že nekaj časa sprašujete in zbirate pogum, da bi se na nore avanture v tuj svet odpravili sami?

Vsebina

Sama sem kar nekaj časa razmišljala in naposled le kupila letalsko karto. Odločila sem se za potovanje, kjer bom nova doživetja, drugačno kulturo, hrano, arhitekturo in ljudi spoznavala sama. Odpravila sem se v Indijo, kjer sem sicer že bila, a izbrala sem druge kraje. Krepko me je stiskalo v želodcu, čemur bi se stari mački, ki redno potujejo brez kompanjonov verjetno smejali, a zame je bilo tovrstno potovanje povsem novo in posebno doživetje. Seveda sem pred odhodom dobro opremila potovalno lekarno, za vsak slučaj vzela solzivec, imela več kopij potnega lista in vize, poskrbela za dobro zavarovanje in domače opremila s Skypom.

Torej, če se prvič odpravljate sami na pot, sploh če ste ženska, je pametno preveriti nasvete na internetu ali kakšnem popotniškem vodiču o kulturi države, kamor potujete. Za muslimanske države, tudi Indijo in nekatere druge azijske države, velja, da se oblačite skromno. S pokritimi rameni in dolgimi hlačami ali krilom zagotovo ne boste pritegnili tako velike pozornosti. Primerno oblačenje je pomembno za ženske, ki potujejo same, da ne bi konservativni domačini dobili napačnega vtisa. Sama sem si v Indiji spoštovanje moških sogovornikov prislužila z majhnimi lažmi, da sem poročena, a moža trenutno ni z menoj, ker je ali v sobi, ali v drugem mestu dela. Če pa zares ne želite govoriti z nikomer in vam je stremljenje v vašo belo kožo že načelo živce, si nadenite temna velika sončna očala, slušalke v ušesa in uberite odločen korak. Sploh samim ženskam nikjer ne priporočajo pohajkovanja po zakotnih ulicah ponoči. Dobro je tudi, če si potovanje uredite tako, da v mesta prispete v času, ko je sonce še na obzorju, saj zna biti iskanje prenočitve v nepoznanem kraju sredi noči neprijetno in utrudljivo. Še majhen nasvet… Nikoli ne pozabite barantati za ceno sobe, v kateri boste, saj ste vendar sami, zato so stroški nižji. Kakšen evro lahko prihranite tudi, če prevoz (taksi)  delite s kakšnim drugim popotnikom.

A mene ni bilo strah ničesar druga, kot samo osamljenosti. Zato v nadaljevanju sledi nekaj predlogov, kaj storiti, ko pride slab dan.

1. Pišite

Vsakomur, pa naj se dela še tako močnega, osamljenost kdaj pa kdaj na daljšem potovanju pride do živega. Lahko je zgolj trenutek šibkosti, ki ga zbudi slaba izkušnja, ki je v tistem trenutku ne moreš deliti z nikomer. Seveda sem doživela kak takšen trenutek slabosti. Sama sem se takrat zatekla k pisanju. Na list papirja sem napisala svoje občutke, nekateri pišejo blog ali se spovejo na facebooku. Odzivi prijateljev bodo gotovo delovali blagodejno.

2. Pojdite med ljudi

Mogoče potrebujete trenutek zase, a zagotovo ni zdravo, da se zavlečete v sobo in se smilite sam sebi. Soba, kjer ni veliko svetlobe in po možnosti ni vzor čistoče, lahko stvar še oteži. Podajte se med ljudi, na kraje, kjer se zadržujejo turisti, 'minglajte' med ljudmi, zagotovo boste našel sogovornika, ki se mu boste lahko zaupali ali le pozabili na težje trenutke. Indijci poznajo zanimiv pregovor, ki se ga je dobro spomniti v deževnih dneh. Pravijo, da bo na koncu vse vredu, če ni, to pomeni, da še niste na koncu. In res je tako. Saj veste, za vsakim dežjem, posije sonce.

3. Zanesite se na družino, prijatelje

Pošljite SMS ali elektronsko pošto staršem, bratu, sestri ali prijateljem za katere veste, da bodo zagotovo odgovorili. Tako v trenutku začutiš, da nisi sam, da imaš ljudi, na katere se lahko zaneseš.

4. Razvajajte se

Če imate res slab dan, ni nič hudega, če za majhno razvado zapravite malo več, kot bi sicer. Privoščite si prijetno večerjo v boljši restavraciji, kupite si kakšen spominek, ki ste ga gledali že nekaj dni, odpravite se na sproščujočo masažo ali pa obiščite toplice in se sprostite v objemu tople zdravilne vode ali celo blata, kar je lahko zelo zabavna dogodivščina. Privoščite si karkoli pač poživi vašega duha. Velja pa opozorilo pri konzumiranju alkohola, saj utapljanje žalosti v tej opojni substanci lahko situacijo zgolj poslabša.

Sorodni članki

Prijava