Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Portuguese Youth Hostel Association

Vsebina

Alijó Youth Hostel, ki je svoja vrata odprl 27. julija 2008, je bil zgrajen prav v ta namen in tako ponuja sodobne in dobro opremljene prostore. Nahaja se v stari vasici Alijó in sprejme 68 gostov v dvo- ali štiri-posteljnih sobah. Ena izmed dvoposteljnih sob je prilagojena tudi osebam na vozičku.

 
 
 
Alijó je vasica v pokrajini Douro, ki je bogata z vinogradi in tako je tudi vasica v osrčju vinogradov tradicionalno vezana na to starodavno obrt. Tukaj boste našli “quintas” (vinice), kjer proizvajajo slavni portovec, ki je svetovno znan po svojem okusu, gojijo in pridelujejo pa še celotno paleto najrzličnejših drugih vin.

Prekrasna pokrajina je na seznamu UNESCA kot del svetovne dediščine in je čudovit primer harmonije narave in človeka, ki je počasi preobrazil griče ob reki Douro, ki jih je že sama po sebi naredila terasaste, kakor bi že reka hotela pomagati vinogradnikom, saj je na naraven način ustvarila ugoden teren za vinogradništvo na teh s soncem obsijanih področjih.

 
 
Dolino Douro si lahko ogledate tako iz avtomobila, vlaka, ali celo ladje. Največ vsega pa boste lahko raziskali prav z avtomobilom. Vsekakor pa morate obiskati še sosednja mesta - Peso da Régua, Pinhão, Carrazeda de Ansiães in Vila Flor – ter seveda vinske kleti, kjer boste lahko degustirali izvrstna vina. Priporočamo tudi ogled ostalih znamenitosti, ter pogoste postanke in sprehode, da boste lahko zaužili kar največ naravne lepote.
 

Lahko pa si dolino ogledate tudi iz vagona parnega vlaka, ki vozi po tračnicah položenimi pred več kot stoletjem. Skozi okno boste lahko občudovali soteske skozi katerimi si je reka globoko pod vami utrla pot. Zanimive pa so tudi stare železniške postaje, zlasti postaji Régua in Pinhão, saj spadata med najlepše v državi, zlasti Pinhão, s svojo fasado, na kateri so za okras prikazani prizori vinogradniških delavcev in pogledi na okoliško pokrajino.

 
Seveda pa se lahko odpravite tudi na križarjenje po reki in odkrivate lepote doline s krova ladje.

Vsekakor pa je to predel Portugalske, ki se ga splača raziskati, tako zaradi naravnih lepot in čudovite arhitekture, kakor tudi zaradi dediščine te pokrajine.

Sorodni članki

Prijava