Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nasveti za vegane na poti

Pripravite si seznam restavracij, kje boste lahko jedli

Preden pripravite stvari za pot, se pozanimajte o lokalni veganski ponudbi. Priporočam vam spletno stran Happy Cow, ki ponuja sezname vegetarijanskih in veganskih restavracij v skoraj vseh mestih, ki si jih lahko zamislite. Prav tako pa vedno pogledam še na združenje vegetarijancev in veganov, kjer so navedene tako restavracije kot trgovine z zdravo hrano. Če želite najti lokalne organizacije pa naj vam pomaga Google, kjer uporabite ime mesta in besede kot so “vegan society” / “vegan association.” Ne bojte se, če stran ni v angleščini, saj je na voljo tudi Google Translator. Z vsem tem na voljo, boste lahko sestavili seznam lokacij, kjer boste našli kaj za pod zob.

Vsebina

Povežite se z drugimi vegani

V velikih mestih bo vaš seznam morda tako dolg, da ga boste morali oklestiti. Za pomoč se obrnite na lokalne vegane in njihova priporočila. Ti bodo vedeli, katere pekarne imajo veganske posladke, katere kavarne strežejo najboljše malice in tako naprej. Spletne informacije so vam v oporo, a znanje domačina je neprecenljivo. 

Da bi našli lokalne vegane, ali pa vegane, ki so obiskali mesto, kamor želite, vam priporočamo iskanje z Googlom. Če vpišete mesto, kamor želite in besedo »vegan« boste verjetno naleteli na kakšen blog domačina ali obiskovalca. Prav tako lahko poiščete kakšno skupnost na socialnem omrežju, ali pa skupnost, ki ni na spletu – kot je Vegan Around the World Network ali Vegan Meetup Groups. Ti pomagajo povezovati vegane širom sveta.

Imejte svojo zalogo ob sebi

Tekom potovanja boste zagotovo prišli v situacijo, kjer boste obtičali na poti, daleč stran od veganske ponudbe. Zato je vedno pomembno, da imate s seboj manjšo zalogo hrane. To ni priporočilo – to je navodilo. No, razen če vas ne moti, da preskakujete obroke ali pa pojeste nekaj, v kar niste prepričani. Veliko stvari lahko pripravite za na pot, da se temu izognete.

Za avtobus, letalo ali vlak – kakor tudi za raziskovanje mesta, si vzamite seboj manjše prigrizke kot so banane, oreščki, žitne ploščice, arašidovo maslo ali humus. V veliki potovalki pa imejte kaj riža, začimb, testenin, instantnih zelenjavnih juh… Ob sveži zelenjavi in paradižnikovi mezgi si lahko s tem pripravite slastne testenine, juho, rižoto ali kaj podobnega. Tudi plastična posoda je lahko zelo dobrodošla za domačo hrano in sendviče ter ostanke obrokov, ki jih jeste na poti.

Poznajte jezik domačinov

Branje nalepk je del veganskega življenja. Če ne poznate domačih izrazov za stvari kot so: piščanec, mleko, jajca, sir, maslo… bo težko ugotoviti, če je kakšna stvar primerna za vas ali ne. Ključne besede si lahko poiščete na spletu, ali pa s seboj nosite veganski potni list, priročno knjižico, ki vam pomaga v komunikaciji v lokalnih restavracijah in trgovinah širom sveta.

Olajšajte delo drugim

Ne vstopajte v redne restavracije, kavarne, pekarne… in sprašujte uslužbence, kje je njihova veganska ponudba. Marsikdo sploh ne bo vedel, kaj je veganska hrana in v čem se razlikuje od vegetarijanske. Raje jim olajšajte delo in povprašajte po obroku, ki bi se približal vaši veganski prehrani. Prosite na primer za pico brez sira, ali pa ko kupujete kruh, vprašajte, če je premazan z mlekom, jajci… ali če vsebuje šunko.
 
Če skupaj pripravljate hrano z ljudmi, ki nimajo izkušenj z vegansko hrano, jim dajte specifične zamisli, delite recepte, ponudite pomoč v pripravi hrane. Mnogokrat se ljudje zmedejo, kaj se sme uporabiti in kaj ne. Ne želijo dodati v hrano nekaj, kaj bi bilo prepovedano v vašem občutljivem jedilniku. Ne bojte se pomagati in odgovarjati na vprašanja. Na koncu bodo verjetno vsi pozabili na pomanjkanje živalskih sestavin v hrani in uživali v zdravem obroku, ki ste jim ga pripravili.
 
Držite se teh nasvetov in ne bo težko, da se držite veganske diete na potovanju. Po vsej verjetnosti boste povsod lahko kupili zelenjavo, sadje, žitarice, oreščke in semenke. Bolj zanimive mešanice je morda težko dobiti, toda zdrave in primerne prehrambene artikle boste dobili širom sveta.

Sorodni članki

Prijava