Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Berlin za mlade

Mnogi pravijo, da je Berlin mesto mladih in res je tako.  Preplavljeno s parki, jezeri in drugim naravnim izobiljem, ponuja veliko prostora za oddih, ki ga Berlinčani koristijo za razne športne aktivnosti, za katere je ustrezno urejena infrastruktura, ali pa zgolj za popoldansko “grillčkanje”. Seveda je Berlin veliko več kot samo to.  Kot glavno in hkrati največje mesto v Nemčiji je zbirališče kulturnih in političnih dogodkov, s pestro zgodovino in ogromno koncentracijo znanosti.

Vsebina
Temu dajejo vedeti tudi številni muzeji, kateri ne posegajo globoko v vašo denarnico, kar se tiče vstopnine. Za tridnevno karto, ki vam omogoča ogled večine glavnih muzejev, s stalnimi in začasnimi razstavami (teh pa je preko 50), boste odšteli nekaj manj kot 20e. oz. nekaj manj kot 10e s študentskim izkazom. Morda je potrebno za eksluzivno razstavo še kako doplačilo, vendar je izbira tako velika, da se je najbolje ravnati po listi top 10 muzejev, če nimate v mislih nič specifičnega. Pametno se je pozanimati tudi o delovnih urah, saj muzeji, kot so npr. Nemški tehnični muzej, ponujajo toliko zanimivih razstav, da bi bilo škoda, da bi morali hiteti s časom.
 
Pohajkovanje po muzejih zna biti utrujajoče, zato je dobro zaužiti kaj hrane. Kar se tiče kulinarike se v Berlinu, kot se za metropolitsko mesto spodobi, najde kakršnakoli vrsta kuhinje z najbolj zanimivimi meniji. Še vedno pa prevladuje hitra prehrana, ki navsezadnje ni tako nezdrava, saj se zaradi velike konkurence gostinci potrudijo, da vsak kos česarkoli izgleda poln in zdrav, cene pa so primerljive z ljubljanskimi, če ne celo nižje. V ne-tako turističnem predelu Berlina sem si privoščil falafel, ki ti ga postreže Libanonec z en evro težko ramadansko akcijo. Seveda zaradi turške “manjšine” ne morete mimo kebabov, pa tudi Mcdonaldsov, kateri se zgubijo v poplavi še drugih franšiznih fast food restavracij.
 
Ker se Berlin razteza na veliki površini je dobro imeti v mislih prevozno sredstvo. Kar takoj lahko povem, da se kolo najbolj splača. Motorni promet je kolesarjem prijazen, večinoma kolesarskih stez poteka po cesti in ne na pločniku poleg pešcev, kot je to navada pri nas, kar poskrbi za boljši pretok, ravno tako pa je tudi mentaliteta voznikov bolj “južna”, morda zaradi turškega vpliva. Kar pa ni nič narobe, delujejo namreč po načelu “če je frej, je frej”, niso zaletavi, ne strmijo pa ne glede in strogo čakajoč na zeleno luč, kakor je to navada pri nas.  Dnevne kolesarske ekskurzije so idealne, saj lahko vidite in zadihate utrip mesta. Bike rental vas dnevno stane okoli 10e, za kar pa si lahko ogledate veliko več, kot s taksijem ali podzemno. Pametno je imeti s sabo zemljevid oz. zdaj še bolj priročne pametne telefon, ki vam kažejo željeno smer. Taksisti tam imajo svojo šolo, vsi vozijo nove mercedeze, sicer so sami zelo kultivirani, temu primerna pa je tudi cena. Metroji obstanejo samo ponoči za dve uri, tako, da so cenovno ugodnejši, ko je treba domov iz žura.
 
Če se navežem na prvi stavek v članku, lahko povem, da je ponudba nočnega življenja pestra vsak dan, ne samo vikendih.  Od klubov, ki dajejo poudarek na ozvočenje, diskotek kiča in blišča, do plažnih barčkov. Za vsakogar nekaj. Morda je natežje ravno locirati mesto dogajanja, saj zabave ne oglašujejo na veliki zvon, najbolj eksotični klubi pa so ponavadi skriti za zapuščeno tovarniško ograjo, če že ni vsaj 100 metrske vrste, ki po ure čaka na svojo priložnost, da prepričajo varnostnika pred vrati, da so dovolj “kul” za vstop. Ker pa Berlin velja za mesto gejev, lahko v kakšnem elektronsko obarvanem klubu naletite na vratarja, ki vas ne more spustiti not, saj klub skrbi tudi za “sex ratio” oz. zabavati se mora dovolj istospolnih. Berlin  preseneča z liberalnostjo in nemalokrat daje občutek zbirališča novodobnih hipijev. Kar še toliko bolj potrjuje, da ga boste vzeli za svojega, četudi ste trše glave.
 
Kot v vsakem mestu so tudi slabe strani, predvsem kar se tiče brezdomcev in Berlin ni izjema, vseeno pa ne daje možnosti najbolj obupanim, da ne zaslužijo svojega centa z delom. Vsaka pobrana steklenica na ulici, vam v trgovini prinese 8 evro centov, plastenka pa kar 25 evro centov.
 
Kar se osnovnih stroškov tiče je hrana in pijača v supermarketih relaitvno poceni, kar se naših standardov tiče. Bolj oskubljene se bodo morda počutili kadilci, saj se tam srečajo z “evropskimi” cenami cigaretnih škatljic. Tudi prenočišča so ugodna. Seveda spet odvisno od vaših zahtev, sezone in lokacije, vendar pa se da spodoben hostel dobiti tudi za manj kot 10e na dan.
 
To bi bilo na kratko to v Berlinu. Priporočam obisk vsakomur, še posebej pa mladim po srcu.

 

Matej 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava