Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Naj fotografija Slovenije 2012

Naj fotografija Slovenije 2012 je Cerkev na otoku avtorja Mateja Vraniča

V natečaju za naj fotografijo Slovenije, ki poteka v sklopu projekta Picture Slovenia, je bilo kot najboljše izbrano delo Cerkev na otoku avtorja Mateja Vraniča. V natečaju je sodelovalo 1.700 fotografov, prijavljenih pa je bilo več kot 5.000 fotografij. K sodelovanju so bili prvič povabljeni tudi tujci.

Vsebina

 

 
Zaključil se je četrti izbor za naj fotografijo Slovenije, ki je potekal od 20. septembra 2011 v sklopu projekta Picture Slovenia v partnerskem sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Kot delo, ki najbolje predstavlja Slovenijo, je komisija izbrala fotografijo Cerkev na otoku avtorja Mateja Vraniča (fotografija levo), pri kateri gre za zimsko podobo otoka na Blejskem jezeru. Komisija, ki so jo zastopali Primož Žižek, pobudnik projekta in portala Picture Slovenia, ter priznani slovenski fotografi Borut Peterlin, Arne Hodalič in Tomo Jeseničnik, je fotografijo ocenila kot odlično kljub klasičnemu motivu.

V natečaju je sodelovalo 1.700 ljubiteljskih in profesionalnih fotografov, med katerimi so bili tudi tuji turisti, prijavili pa so več kot 5.000 fotografij. Nagrajenih je bilo 160 fotografskih del in 68 avtorjev. Letošnji natečaj je po obsegu prijavljenih del, nagrajenih del in nagrajenih avtorjev presegel pretekle izbore. Posebnost letošnjega natečaja so tudi izbori za najboljše fotografije posameznih regij oziroma občin.

Primož Žižek: »Letošnji natečaj Picture Slovenia je ponovno predstavljal nov izziv predvsem zato, ker smo k natečaju prvič povabili tudi tujce. Odziv je bil zanimiv, saj je med skupaj nekaj več kot 5.700 fotografijami svoja dela posredovalo tudi okoli 300 tujih fotografov. Letošnji natečaj je zaznamovalo veliko število pokrajinskih fotografij, ki utrjujejo percepcijo Slovenije kot zelene destinacije. V prihodnje bomo še več energije in razpisov usmeriti v t.i. lifestyle in poulično fotografijo. V ta namen že načrtujemo kampe Picture Slovenija in še nekaj drugih pristopov, saj imamo kot cilj vseskozi pred očmi promocijo Slovenije za obiskovalce, turiste in ljubitelje narave. V naslednjem obdobju bomo našim fotografskim razstavam po svetu dodali še monografijo, kataloge, razstave na prostem in še nekaj večjih projektov s ciljem promocije Slovenije.«

Glasovanje za najboljšo fotografijo Slovenije po izboru obiskovalcev portala www.pictureslovenia.si še vedno poteka. Ljubitelji fotografije so vabljeni k oddaji svojih glasov do 31. decembra 2012. V prvi polovici leta je portal obiskalo 135.000 obiskovalcev iz 64 držav.

Projekt Picture Slovenia je nastal z namenom povečanja slikovne zastopanosti Slovenije na svetovnem spletu, kar prispeva k boljši prepoznavnosti in konkurenčnosti slovenskih turističnih destinacij. Projekt z natečaji spodbuja fotografe, da dokumentirajo podobe Slovenije in jih predstavijo na portalu z ustreznim opisom in geografsko umestitvijo. K dodatni promociji Slovenije v okviru projekta prispevajo tudi razstave, publikacije in številne objave v medijih. V štirih letih je projekt Picture Slovenia uspešno zaživel, v tem času pa je bilo v projektu predstavljenih že več kot 35.000 fotografij.

 

Vir: www.slovenia.info

Sorodni članki

Prijava