Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Bogata dediščina mestne občine Kranj

Kranj, središče Mestne občine, je prijetno staro mesto s pestro zgodovino. Že od leta 1983 je zaradi svoje bogate dediščine zaščiteno kot kulturni spomenik. Spada med redke izjeme v Evropi, ki imajo v svojem središču kanjon, skozi katerega teče reka. Zaradi močnega toka Kokre so v preteklosti na njenem bregu postavljali mline, leta 1901 pa je na njej začela obratovati manjša hidroelektrarna. K razvoju mesta so s svojim delovanjem prispevali tudi veliki Slovenci, med katerimi zagotovo lahko izpostavimo Franceta Prešerna. Danes Kranj postaja sodobno mesto z različnimi obrazi, kjer se staro ljubeznivo prepleta z novim, vse podobe pa se ubrano združujejo v eno samo.

Vsebina

Na poti proti Predosljam pridemo do gradu Brdo. Renesančni kastelni grad je dal leta 1510 sezidati goriški deželni glavar in kranjski vicedom J. Egkh (Jurij z Brda). Danes je grad Brdo protokolarni objekt Republike Slovenije, kjer je Slovenija v prvi polovici leta 2008 predsedovala Evropski uniji.
Ko smo na obisku v prestolnici Gorenjske ne smemo mimo slapa Šum, ki je najvišji potočni slap v Sloveniji.  Do njega nas vodi cesta skozi Zgornjo Besnico v Novo vas in slabih deset minut hoda po strmi gozdni stezici.

Mestna občina Kranj se lahko pohvali tudi z enim izmed desetih največjih jezer v državi. To je Trbojsko jezero, ki je nastalo med Kranjem in Mavčičami kot posledica zajezitve reke Save. Danes je znano po svojem razkošju ptic, izjemno pomembno pa je za redkega velikega žagarja, saj na njem gnezdi večina slovenska populacije.

S svojo kulturno, zgodovinsko, naravno in tehniško dediščino je Mestna občina Kranj zagotovo vredna obiska. Za vse podrobnosti smo vam na voljo v Kranjski hiši (Zavod za turizem Kranj), Glavni trg 2, Kranj; tel: 04/238 04 50, info@tourism-kranj.si, www.tourism-kranj.si.

Rovi pod starim Kranjem

Mesto Kranj skriva številne umetne podzemeljske objekte, ki so sicer že davno izgubili svoj prvotni namen, kot delo človeških rok pa nas na svojevrsten način vlečejo k odkrivanju njihovih zgodb. Med najzanimivejše sodi 1300 metrov dolgo staro mestno zaklonišče, ki je nastalo med drugo svetovno vojno in je pomemben pomnik tovrstne gradnje, saj priča o tehniški kulturi Kranja. Danes so rovi urejeni za obiske turistov.

PIRČEVA BARVARNA

Pirčeva barvarna je bil manufakturni obrat, katerega začetki segajo v prva desetletja 18. stoletja. Obiskovalci si lahko v muzejskem delu hiše nekdanje barvarne ogledajo napravi za likanje blaga iz let 1797 in 1809. Prikazana sta tudi postopek dela v barvarni in izdelava lanenega platna. Zbirko bogatijo še bogata zapuščina meščanske oblačilne kulture, ki obiskovalcu razkrije čar življenja nekdanjega meščanstva, ter rodbinske listine in dokumenti o razvoju barvarne in trgovine, pa tudi o kulturnem, športnem in gospodarskem razvoju Kranja.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava