Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Alpsko jezero s pridihom Sredozemlja

Bodensko jezero je eno največjih v osrednji Evropi in predstavlja nekakšno tromejo med Nemčijo, Švico in Avstrijo. Veliko je kar okoli 500 km2 in ni čudno, da je na prvi pogled videti kot morje. Še posebno, ker po njem nenehno plujejo ladje, trajekti in jadrnice, pa tudi ljubitelju surfanja in kajtanja ob dokaj stalnem vetru pridejo na svoj račun.

Vsebina

Udobje v hostlu

Jezero oziroma bolje rečeno privlačne kraje ob njegovi obali sem začel spoznavati v nam najbližjem avstrijskem delu. Najprej sem si omislil prenočišče, ki sem ga našel v mirnem letoviškem kraju Hard. Tu ob rečnem rokavu stoji HI mladinski hotel. Urejen je v sodobni zgradbi tik ob športnem središču, zato so v njem pogosto nastanjene različne športne ekipe. Večina sob je udobnih s kopalnico in celo televizorjem, ter direktnim vstopom na privlačno teraso. V njih je postavljenih do šest postelj. So tudi prostorne, tako da so primerne za bivanje invalidov. V poletnih mesecih je rezervacija vsekakor priporočljiva. Tudi zato, ker ima hostel dokaj ugodne cene prenočevanja. Še posebno v primerjavi s cenami podobnih hotelov v bližnji Švici.

Hostel je odlično izhodišče za raziskovanje jezerske okolice. Do bližnje obale, marine in lokalov ob jezeru je le krajši sprehod. S kolesom se je mogoče podati na označene kolesarske poti. Ob naravno ohranjeni obali se lahko preko reke Ren odpravite do prostrane nudistične plaže. Na drugo stran pa je le dobrih pet kilometrov daleč do Bregenza, enega največjih mest ob jezeru.

Po sledeh Jamesa Bonda

Bregenz se ponaša z majhnim a privlačnim starim mestnim središčem, ki se stiska nedaleč stran od železniške postaje in pristanišča. Med obema je urejena senčna promenada, ki je že desetletja priljubljena med starimi in mladimi. Tu je postavljeno tudi neobičajno prizorišče, opera na vodi. Eden največjih tovrstnih odrov na svetu vsako leto privabi na desettisoče obiskovalcev, ki julija in avgusta obiščejo bregenški festival Festspiele. Spektakularen dogodek je prevzel celo enega izmed režiserjev filmov o James Bondu in leta 2008 so del filma Kvantum sočutja posneli prav v slavni operi. Sceno in predstavo spreminjajo vsaki dve leti. Letošnje poletje je že drugič na sporedu opera Umberta Giordana, Andre Chenier.

Z ladjo in cepelinom

Bodensko jezero je najudobneje raziskovati z ladjo. Za večdnevno potepanje si je vredno kupiti kartico BodenseeErlebniskarte, ki omogoča brezplačne jezerske prevoze ter vstop v nekatere muzeje in številne popuste pri obisku turističnih atrakcij. Najbližje privlačno mesto je oddaljeno le pol ure plovbe. V tem času pridete do nemškega mesta Lindau, katerega slikoviti stari del se nahaja na otoku. Naslednji privlačen postanek je eno večjih mest Friedrichshafen. Tu je eno večjih železniških križišč, na obrobju mesta pa je tudi letališče. Mesto je še posebno znano po muzeju, ki je posvečen cepelinom, največjim zračnim ladjam, ki so letale pred Drugo svetovno vojno med Evropo in Ameriko. Zamislil si jih je Ferdinand von Zeppelin, ki je bil rojen v jezerski prestolnici Konstanca. Če te bo prevzela zgodba o cepelinih te čaka v mestu še eno presenečenje: lokalno podjetje je namreč po nekdanji podobi sestavilo več sodobnih cepelinov, s katerimi je mogoče poleteti nad jezerom! Cene žal niso najbolj prijazne popotnikom, toda doživetje je res enkratno. V zaprti gondoli, ki sprejme dvanajst potnikov sem se počutil kot lebdel pod oblakom, ki počasi križari nad slikovito pokrajino.

No, če se vrnemo na jezerske vode, sta za obisk privlačni vsaj še nemški mesta Meersburg s slikovito graščino in Konstanca, ki se ponaša s slikovitim pristaniščem. Konstanca je obenem tudi univerzitetno mesto, tako da so njegove ulice vedno polne mladih. Mesto je v poletnih mesecih znano po številnih prireditvah. Ljubitelji cvetja si lahko omislijo še obisk bližnjega otoka Mainau, ki se ponaša z urejenimi vrtovi in arboretumom. 

Skok do kneževine

Hard je primerno izhodišče tudi za obisk le dobrih 50 kilometrov oddaljenega Liechtensteina. Miniaturna kneževina na prvi pogled ni dosti drugačna od sosednjih švicarskih in avstrijskih krajev. Toda nekaj posebnosti vendar ima. Vaduz je ena najmanjših prestolnic na svetu. Ponaša se s privlačno promenado v starem mestnem središču ter z ducatom trgovin in gostinskih lokalov. Pozornost vzbuja tudi sodoben parlament in stara mestna hiša. V uradu turističnih informacij si lahko omislite vstopni žig v potni list – na meji jih namreč že nekaj let ne dajejo več. A za žig boste morali odšteti dobre tri evre! Najraje v švicarskih frankih, ki so tu veljavno plačilno sredstvo. Sicer so cene podobne kot v Švici - se pravi, večinoma visoke!

V mestu in okolici lahko obiščeš še nekaj muzejev (poštni, narodni, smučarski…), kakšen grad in nekaj privlačnih gorskih vasi. Za rekreacijo je dobro poskrbljeno z obilico kolesarskih stezi in še več gorskimi potmi, ki se vzpenjajo več kot 2000 m visoko. In da ne pozabim, presenetljivo tudi tu tako kot ob Bodenskem jezeru uspevajo vinogradi v katerih pridelujejo solidna vina.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava