Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Bilbao, čudovito mesto Španij

Bilbao se razteza ob reki Nervion in ga obdajata dve gorski verigi. Je pomemben kraj, ki je vplival na razvoj tega dela Španije, zlasti v 19. stoletju, ko je postal eno najpomembnejših industrijskih središč države Iberskega polotoka.

Vsebina
Danes je to mesto storitev, ki spodbujajo ponovno oživljeno estetično, družbeno in gospodarsko življenje. Obnovo in rast je potrdila tudi nagrada Lee Kuan Yew Prize World City, katero je mestu dodelila država Singapur, v sodelovanju s švedsko akademijo za Nobelovo nagrado, skupaj z možnostjo nominacije za Nobelovo nagrado za urbanistiko.

Nastanitev v Bilbau

Hostel Bilbao se nahaja v priviligiarnem delu mesta, kjer lahko občudujete izjemne poglede na mesto. Na voljo boste imeli internet, pralnico, igre in knjižnico. Nahaja se na Carretera Basurto-Kastrexana 7. Tel. 34 944 270054, Fax. 34 944 275479, mail:aterpe@albergue.bilbao.net .

Priporočamo pa tudi Blas de Otero Hostel, ki se nahaja na C / Las Cortes, 38. Sodobna zgradba je le 10 minut stran od Gran Via and Plaza Moyúa. Na voljo je 216 postelj v eno in dvo posteljnih sobah z lastno kopalnico, kuhinjico za goste, neposredno telefonsko linijo, satelitsko televizijo, internetom in ogrevanje. Tel. +34 944 343 200, Fax. +34 944 343410, mail: blasdeotero@resa.es .

Kaj početi v mestu Bilbao

Čeprav je bilo to industrijsko mesto, ponuja ogromno stvari za sproščanje in uživanje. Na voljo je mnogo muzejev, koncertov, vrhunskih restavracij in prikupnih kotičkov.

Za začetek priporočamo, da se zapeljete po Abandoibarri, ki sega od Arenal do pomorskega muzeja, ob tem pa greste mimo muzeja Guggenheim, skratka umirjena vožnja z neverjetnimi pogledi. Ne spreglejte tudi starega centra, novih trgov in okolice, ki so odlični kraji za obiskati ob nedeljah dopoldan. Priporočamo, da greste do bazilike Nuestra Señora de Begoña.

Obiščite tudi katedralo Santiago, na trgu Plaza de Santiaguito. Zgrajena je bila v spomin na apostola Jakoba, ko je mnogo romarjev skozi te kraje nadaljevalo romanje do Bilbao Santiago de Compostela. Glavna atrakcija mesta pa so njegovi muzeji, z najznamenitejšim Guggenheim Bilbao, ki ga je s svojim slogom zaznamoval njujorški arhitekt Frank Gehry. Notranjost muzeja s svojimi razstavami in izjemna arhitektura se podpirata druga drugo. Stalno muzejsko zbirko tvorijo dela, ki so del zbirke fundacije Solomon R. Guggenheim, ki vključuje zbirke muzejev Solomon R. Guggenheim New York in Peggy Guggenheim iz Benetk, kakor tudi berlinskega Deutsche Guggenheim.

Ob tem pa ima Bilbao še muzej lepih umetnosti, pomorski muzej in baskovsko arheološko, etnografsko-zgodovinski muzej.

Hrana in nočno življenje

Mestna kulinarika temelji predvsem na morski hrani, jeguljah in polenovkah. Zlasti polenovke so glavna sestavina tukajšnje hrane. Pripravljajo jih na različne načine, tako lahko poskusite “bacalao al pil pil” ali “bacalao a la vizcaina”, kar sta dva izmed najokusnejših načinov priprave te ribe.

Poskusite lahko tudi druge jedi, kot sta oslič v zeleni omaki ali sipo pripravljeno v lastni tinti. Za posladek priporočamo fižolčke (“Canutillos”) tipične za Bilbao, za konec pa še vrhunsko belo vino z PDO Bizkaiako Txakolina. V mestu je veliko Txoko, gurmanskih društev, kjer lahko uživate v lokalni hrani.

Café Antzokia na c / San Vicente, 2, je že prav legendarna kavarna v mestu, z ločenimi prostori in vključuje kulturni center, nočni klub in pivnico, kamor so zagotovo šli že prav vsi domačini, pa naj bo na zabavo v nočnih urah, ali okusno kosilo.
Za pravo zabavo pa skrbi še Disco Fever na C / Telleria, 27, Polígono Industrial Santa Ana. S štirimi plesišči (črnska glasba, elektronika, indie-rock in backfiring) ponuja po nekaj za vsak okus.

Transport po mestu

Letališče se nahaja le 12km stran od mesta, med mestecema Lujua in Sondica. Za avtobusno povezavo skrbi povsem nov Bilbobus. Z 28 linijami, 8 minibusi in 8 nočnimi linijami ob koncu tedna (imenovanimi Gautxoris).

Nasveti za po mestu

Ne zamudite Semana Grande, ali Velikega tedna Bilboko, največje zabave v mestu Bilbao, ki vsakoletno traja 9 dni. Festival se prične prvo soboto po 15. avgustu.

Sorodni članki

Prijava