Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Skok v Južnoštajersko vinsko deželo

Vsebina

Samo za Slovensko-Avstrijsko mejo najdemo krasno vinorodno deželo, ki skriva več zakladov, obuja in navdušuje več čutil. Gamlitz je eden izmed teh krajev. Majhna občina, ki je vsekakor povezana z večimi organizacijami, deluje popolnoma koordinirano in uspeva na večih področjih. Največja pridobitev je Motorikpark Gamlitz, ki uradno odpira svoja vrata 3.6.2012. Razteza se na več kot 10 hektarjih in ponuja okoli 100 različnih orodij s katerimi prebudimo naš motorični sistem. Najbolj številčni gostje so tako mlajši in otroci, saj ima park tudi manjše kopališče.

 
Kako so tukajšnji domačini ponosni na svojo kulturo, deželo in sebe kot narod se že vidi, da je v grbu Gamlitza vinski grozd. Skrbni, vestni in prijazni. Center ponuja takšen mir in je urejen - kot iz škatlice. V bližini je seveda tudi mini golf igrišče, tako prikupno med samimi vrtovi hišic. Struktura mesta se tudi preureja, saj morajo do 2015 vse javne organizacije in uprave preseliti in preurediti, da bodo dostopne tudi tistim z motorično-gibalnimi ovirami.

V samem mestu se skriva prelep grad Schloss Gamlitz, ki se lahko pohvali s starim vinskim muzejem in krasno poročno dvorano. Sprejem turističnega vodnika, starejšega gospoda in zgodovinarja je prava čast, saj nas je popeljal v starejši čas z zgodbami, ki bodo z nami ostale vedno. Ne smemo pa pozabiti na kulinarično ponudbo, mesnine, domači sokovi, priznani siri, odlično vino in osvežujoča zelenjava, ki naše brbončice čisto osvoji.

 
Povezanost ljudi iz same regije se vidi na vsakem koraku, tako je tudi družina, ki upravlja z svojo domačijo in gostilno Weingut-Buschenschank Gallunder ponudila pestro kulinariko na odlični lokaciji s prekrasnim pogledom na dolino. Prejeli so tudi priznanja za najlepše urejen kraj in sicer na področju cvetličnega aranžmaja oziroma urejene okolice.

Na turistično informacijski točki boste pridobili res vse možne informacije za dodatne izlete in kulinarične specialitete kot so Vulcano schinken, Zotter čokoladnico, Riegesburg, Genusshotel …Pot pod noge, samo čez mejo in smo že na vinski poti, mlečni, čokoladni, kakršni vam srce poželi.


Katja Golubič,
prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije
katja.golubic@gmail.com

Sorodni članki

Prijava