Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Strastna Argentina

Vsebina

Slavna po zrezkih, kavbojih, tangu, Diegu Maradoni in Eviti Peron se Argentina razprostira skoraj 3500 kilometrov, vse od Bolivije pa do same konice Južne Amerike. Osma največja država sveta tako zaobjema več klimatskih pasov, različno vegetacijo ter geografijo, ki jemlje dih. Veličastni Andi se vijejo ob zahodu države, vzhod omejuje Atlantik, južno tretjino države obsega sušna in ravninska Patagonija. Obilnejše padavine na zahodu ob vznožju Andov pa dajejo življenje bujnejši vegetaciji Lake District-a, ki ga krasijo čudovite gore, kamor se vzpenja nemalo pohodnikov, smučarji pa se spuščajo po belih strminah. Navdušenci nad raftingom prav tako pridejo na svoj račun, saj deroče reke omogočajo divje vožnje, tisti bolj umirjeni pa se lahko s čolnom popeljejo po prekrasnih jezerih ali  se sprehodijo po enem izmed nacionalnih parkov. Na severozahodu se skriva eden izmed argentinskih zakladov – slapovi Iguazu. Moč, velikost in glasnost neverjetnih slapov, ki se razprostirajo v dolžino skoraj 3 kilometre in 70 metrov v višin, jemljejo dih.


 
A Argentina skriva veliko več. Ljubitelji mestnega življenja bodo naravnost uživali v Buenos Airesu, prestolnici s 13 milijoni prebivalcev, ki se ponaša z evropsko arhitekturo, živahnim nočnim življenjem in ponosnimi meščani. Mesta skoraj ne smete zapustiti brez da bi okusili slavni argentinski steak, si vzeli čas za ogled tanga in se sprehodili po sejmu starin San Telmo. Dobra novica je, da se po ekonomskem zlomu v letu 2001 država ponovno postavlja na noge, kar ima posledice na vseh področjih. Nezaposlenost pada, izvoz raste in Argentinci so postali veliko bolj samozadostni, saj pravijo, da je 'zunanji svet' drag. Tako so v prestolnici v zadnjih letih kot gobe po dežju zrastle restavracije, butiki in poslovni prostori, ne le zaradi domačinov in domače valute pesosa, ampak tudi zaradi večjega priliva sredstev od tujih turistov, ki uživajo v ugodnih ponudbah argentinskih trgovcev.
 
 
 
Država je skozi zgodovino prestala več vojn, se pred 200 leti osvobodila izpod krempljev kolonialne Španije, težko prebolela karizmatične politične figure Peronove, ki so bili ali ljubljeni ali osovraženi, ter prešla čez velike finančne težave. S 40 milijoni špansko govorečih prebivalcev je Argentina varna, prijazna in cenovno zelo privlačna dežela tako za Evropejce kot Severne Američane. Ljubitelji vina se morajo ustaviti v provinci Mendosa, ki je postala kar sinonim za dobro vino in je najboljše izhodiščne mesto za potepanje po okoliških vinogradih. Da strastni mesojedci v svoj itinerar morajo dodati Argentino priča tudi podatek, da je poraba govejega mesa na prebivalca kar 70 kilogramov (v EU je povprečna poraba govejega mesa 17 kilogramov). Glede na podatek verjetno ni nič presenetljivega, da so prav v Argentini odkrili največjega dinozavra.
 
 
 
 
 
 
 
 
Anja Turk
Volunteer of Hostelling International Slovenia
anja_turk@hotmail.com 
 
 
Obiščite HI Argentina ali hihostels.com, da rezervirate hostel v Buenos Aires in katerikoli hostel v Argentini.

Sorodni članki

Prijava