Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Brežice

Vsebina

MESTO ZA SPREHOD Z ZGODOVINSKIM PRIDIHOM ...

»/.../ Sava in Krka sta modrozelene barve, prva deroča, nosi gorenjske pozdrave, druga prijetno mirna in pohlevna, govori s pritajenim glasom o nepopisni lepoti svoje okolice od izvira do izliva v Savo. /.../ Metropola Spodnjega Posavja – Brežice, leži na nekakem grebenu in je središče živahne trgovine in obrti /.../« Tako so bile Brežice opisane v Slovenskem narodu leta 1940. Brežice, mesto, ki je nastalo na brežini nad sotočjem Save in Krke, je imelo v preteklosti pomembno strateško vlogo, glavni pečat pa sta mu skozi zgodovino dajali trgovina in obrt. Pridih zgodovine lahko začutimo, če se podamo na umirjen sprehod po starih mestnih ulicah, med starimi, a skrbno obnovljenimi hišami (nekaterimi mogočnimi  ̶ mednje sodijo tiste, nekoč namenjene obrambi in uradniškim službam, in tiste, katerih lastniki so bili premožnejši meščani  ̶  in drugimi manjšimi, a zato nič manj pristnimi in privlačnimi, katerih lastniki so bili manjši obrtniki).

 
Sprehod začnemo na jugu mesta, ob dvojnem mostu čez Savo in Krko, zgrajenem leta 1906 in posvečenem cesarju Francu Jožefu. Most je deželo Štajersko povezal s Kranjsko (do takrat je bil prehod možen samo z brodom). Ob vhodu v mesto z južne strani nas sprejme mogočen brežiški grad iz 11. stoletja, ki je bil poleg obzidja, sezidanega v 16. stoletju (danes samo še deloma ohranjen) del obrambnega sistema.  Grad je zaznamovala burna zgodovina: požar, kmečki upori, turški vpadi; danes pa o njegovi zgodovini, zgodovini Posavja, etnologiji, umetnostni zgodovini pričajo zbirke Posavskega muzeja, ki je svoje mesto našel ravno med mogočnimi kamnitimi zidovi. Med njegovim ogledom ne smemo izpustiti Viteške dvorane, največje in najlepše poslikane baročne dvorane na Slovenskem. Pot nas mimo grajskih poslopij (kašče in nekdanjih hlevov) vodi dalje do občinske zgradbe, nasproti katere stoji t. i. Stara lekarna, najstarejša ohranjena hiša v Brežicah, ki jo določata letnici 1641 in 1695 na portaloven temeniku. Značilnost hiše sta tudi svedrasto zaviti dimnik in polkrožna niša s podobo Marjie, drugače pa je v preteklosti, kot pove že ime, v njej potekala lekarniška dejavnost.
 
 
Našo pot skozi mesto budno spremlja vodovodni stolp, poleg gradu ena najreprezentativnejših znamenitosti mesta. Zgrajen je bil leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda, visok pa je 46 metrov. Pogled kmalu privabi tudi Mestna hiša, nekdanje domovanje mestne oblasti in odličnosti. Zgrajena je bila leta 1709, v času, ko je bil razvoj mesta v razcvetu, kar nakazuje njena dokaj »slavnostna« arhitektura. Med enega največjih arhitekturnih dosežkov mesta sodi tudi cekev sv. Lovrenca iz leta 1781, sezidana kot nadomestek za staro cerkev, katere temelje je ob povodnji spodkopala reka Sava, ki je v tistem času še tekla ob zahodnem delu mesta. Nasproti cerkvi stoji lepotica med mestnimi hišami – hiša družine Del Cott, hiša italijanskega trgovca, v Brežice priseljenega leta 1771. Značlnost hiše so originalna kovana polkna in skladiščni prostori za blago pod hišo.

Severnejši del mesta priča o delitvi mestnega prebivalstva na Nemce in Slovence. Slovensko čuteči Brežičani so se zbirali v Narodnem domu (nekdanjem hotelu Klembas), v katerem so prirejali gledališke predstave in koncerte; medtem ko so se nemško čuteči prebivalci zbirali v Nemškem domu, ki slovi po svojem značilnem severnorenesančnem stavbnem slogu in s svojo mogočnostjo stoji poleg nekdanjih severnih mestnih vrat, ki so bila del mestnega obzidja, danes pa o stolpu, skozi katerega je potekal nadzor, priča samo še tlakovan trapezast tloris na ulici. Mimo spomenika medvojnim izgnancem se lahko sprehodimo še do nekdanjega frančiškanskega samostana, današnje gimnazije, in sprehod zaključimo pri cerkvi sv. Roka, pomembni zato, ker je bil pred drugo svetovno vojno ravno na god. sv. Roka v mestu množično obiskan sejem s številnimi stojnicami.

Secer pa je bilo mesto nekdaj stičišče trgovskih in obrtnih poti, zato sta se ti dejavnosti dobro razvijali, hkrati z njima pa tudi promet. Zanimivo pri tem je to, da so bile Brežice do leta 1718 tudi ladjarsko središče, Sava je bila nekoč pomembna prometna pot avstrijskih dežel proti vzhodu. Številna pisna pričevanja so dokaz, da so bili obrtniki med seboj povezani, med njimi in pa tudi med njimi in zaledjem mesta je potekala vzajemna pomoč. Industrija se je začela pospešeno razvijati v 70. letih 20. stoletja, s seboj pa prinesla tudi povečano število prebivalcev, nove pozidave in nastanek t. i. novih Brežic.

Vendar, hiše starega mestnega središča so še vedno neme priče starih dni. Sapa preteklosti in sedanjosti vas v Brežicah ne bo pustila ravnodušnega, ljudje pa vas bodo nedvomno sprejeli z odprtimi rokami ... kot so to počeli nekoč.

... IN MESTO Z BOGATIM KULTURNIM IN TURISTIČNIM UTRIPOM

Brežice so danes zaznamovane s pestrim kulturnim dogajanjem. Staro mestno jedro vsako poletje zablesti v soju bogate zabavno-kulturne, športne in nenazadnje tudi vedno bolj turistično obarvane prireditve »Brežice, moje mesto«.

 
Vlogo glavnega organizatorja te, zdaj že tradicionalne prireditve, je letos prevzel Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Prireditev se bo odvijala med 27. 6. in 1. 7. 2012, glavno prizorišče dogajanja bo vse dni festivala glavni oder pred Občino Brežice, kjer se bo odvijal bogat koncertni program, na sporedu pa bodo tudi različne prireditve, ulični nastopi, animacija za najmlajše, BMM marš iz Ljubljane do Brežic ter sedaj že tradicionalni brežiški tek z olimpijskim prvakom Primožem Kozmusom.

Da bi festival »Brežice, moje mesto« postal vedno bolj prepoznaven in zanimiv tudi za druge, ne samo lokalne prebivalce, je tudi letos podkrepljen z zanimivimi turističnimi paketi, ki obiskovalcev ne bodo razočarali. V družbi znanih Brežičanov in Brežičank se boste lahko podali na voden potep po številnih turističnih in ostalih atraktivnih točkah po Posavju, se zaljubili v lepote reke Krke in se okrepčali s tradicionalnimi dobrotami kulinarično bogatega brežiškega okoliša.

1.PAKET: Lepote narave (Beautiful nature)

- voden obisk naravnega parka Jovsi (tour of the natural park Jovsi)
- degustacija dobrot na turistični kmetiji (tasting of homemade food on a tourist farm)
- ogled najstarejše domačije – Banova domačija (tour of  one of the oldest homestead in Slovenia)

2. PAKET: Doživetje zelene lepotice Krke (Adventure on the green river Krka)

- spust po reki Krki s startom v Podbočju (rafting down the river)
- popoldansko druženje v ŠRC Grič (kopanje, odbojka, nogomet …) (afternoon sports activities – swimming, volleyball, football)

3. PAKET: Kraljestvo žlahtne kapljice (Kingdom of grapevines)

- ogled Bizeljskega gradu in vinske kleti Klakočar z degustacijo (tour of the Bizeljsko castle and wine cellar)
- ogled podzemne jame repnice s pokušino dobrot (tour of the sand cave »repnice« with tasting of homemade foods)
- kratek sprehod skozi vinograde (short walk through the vineyards)
- degustacija penin v kleti Istenič (champagne tasting in the wine cellar Istenič)

4. PAKET: Adrenalinski hit Wakeboarding (Adrenalin rush Wakeboarding)

- deskanje in smučanje na vodi v First wake parku (wakeboarding in the First wake park)

 
Obiskovalcem Brežic bodo v času festivala »Brežice, moje mesto« 2012 na voljo izjemno ugodne nočitve v sodobnem hostlu »MC Hostel Brežice«, ki se nahaja  v neposredni bližini starega mestnega središča Brežic, kjer poteka osrednji del prireditve, ter v neposredni bližini brežiškega gradu in mestnega parka. Hostel je obiskovalcem na voljo skozi celo leto in ponuja izjemno aktivno preživljanje prostega časa, zanimiv pa je tako za kolesarje kot pohodnike.

Večinformacij:
www.mc-hostel.si
www.bmm.si
www.visitbrezice.si

Sorodni članki

Prijava