Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Pulo

Pula je najstarejše mesto na vzhodni jadranski obali s tri tisoč letno zgodovino. Arena iz 3. st. p.n.š. je simbol mesta z izjemno spomeniško dediščino, lepoto katere so občudovali rimski vladarji, renesančni pesniki in beneški plemiči. Vsi ti so v Pulju zapustili imenitne stvaritve svojih rok kot dediščino, narava pa mu je podarila milo mediteransko klimo in morje, ki velja za najbolj čisto v Sredozemlju.

Vsebina
Simbol mesta – Puljska Arena je najveličastnejši spomenik antičnega Pulja. Po velikosti je to šesti ohranjeni amfiteater na svetu. Zlasti poleti predstavlja prizorišče, na katerem se vrstijo številni kulturno-zabavni dogodki.

Pula je bila v času antičnega mesta močno regijsko središče. V srednjem veku je bila nekoliko pozabljena vse, dokler je Avstro-Ogrsko cesarstvo ni izbralo za svoje glavno vojaško pristanišče.

Avstrija do napoleonskih vojn ni bila pomorska država. Ob njihovem zaključku pa je prevzela ozemlje beneške republike, z njim pa tudi njeno mornarico in arzenal v Benetkah. Ker pa so bili Benečani naklonjeni gibanju za združeno Italijo, so se po vrsti uporov Avstrijci odločili poiskati varnejši kraj. Da bi se izognil pristranski odločitvi, je cesar organizacijo mornarice v letih 1849 in 1850 zaupal tujemu pomorščaku. To je bil danski admiral Hans Birch Dahlerup, ki je na čelu posebne komisije za vojno luko z ladjedelnico in arzenalom izbral Pulj.

Zaščitili so jo z obročem stolpnih trdnjav, ki jim je bila očiten navdih trdnjava Linz. A zaradi razvoja topništva so te trdnjave kmalu postale zastarele in v osemdesetih letih devetnajstega stoletja so zgradili zunanji obroč tako imenovanih baterij. Tako so jih poimenovali, ker topovi niso bili nameščeni v kazematah, ampak na vrhu trdnjavskega poslopja. Praviloma so bili zato zaščiteni z jeklenimi ohišji.

Trdnjave so sluzile do konca prve svetovne vojne. Po njej so Pulo zasedli Italijani, ki so večino tedaj že zastarele oborožitve pretopili. Italijani so v Puli zgradili veliko bazo za hidroplane, kot vojaško pristanišče pa je spet pridobila na pomenu po drugi svetovni vojni, kot eno izmed treh pristanišč mornarice JLA. Ta je obdržala nadzor tudi nad velikim številom utrdb.

Danes je Pula del republike Hrvaške in hrvaška vojska je obdržala le majhen del nekdanje vojaške infrastrukture. Videti je, da večina tamkajšnjega prebivalstva nima posebnega interesa za te trdnjave in jih uporablja predvsem kot odpad in kamnolom. tako je zelo stvarna nevarnost, da bo ta imenitna vojaško zgodovinska arhitekturna zapuščina propadla kljub trudu peščice zanesenjakov, ki nekatere utrdbe uporabljajo kot improvizirano prizorišče za različne dejavnosti.

Photo_by_David_Boca_on_Unsplash.jpg

PULA je danes zanimivo turistično središče, saj v svoji neposredni bližini skriva rajsko otočje in nacionalni park Brioni, ki ima svojo lastno mikro-klimo, ki je milejša od tiste v nekaj kilometrov oddaljeni puli. Na Brionskem otočju (14 otokov) uspeva vrsta sredozemskih in tudi tropskih rastlin, na Brionih je preko 200 vrst ptic, po zaslugi nekdanjega predsednika Jugoslavije – Tita pa tudi velik »safari park«, kjer najdete vrsto živali iz Afrike in Azije, ki jih je dobil na poklon od voditeljev neuvrščenih držav. Tito pa ni odkril Brionov ampak le nasledil od predhodnih voditeljev in vladarjev. Na Brionih so »raj na zemlji« spoznali že rimski cesarji in tako je na Brionih ogromno ostankov iz tega časa ,med drugim tudi najstarejša oljka na svetu, ki še danes postreže s slastnimi olivami. Poleg Brionov, kjer je bivanje precej drago in zato Vam priporočamo le enodnevni izlet, nudi okolica Pulja vrsto raznolikih plaž, od tiste peščene v Medulinu, do skalnate na Rtu Kamenjaku ali na Verudi, ali pa kamnite urejene mestne plaže. Skratka za vsakega nekaj.

Za prenočišče v Puli bo poskrbel Hrvatski Ferijalni i Hostelski Savez, ki ima v Puli Youth Hostel, ki leži v lastni uvali Valsaline s prelepo kamnito plažo, 3km iz centra mesta. Hostel Pula ima 140 postelj, 40 postelj je v depandansah, poleg stalnih postelj pa je prostora še za 50 šotorov. Youth Hostel razpolaga s kuhinjo, restavracijo, kafe barom in večnamensko dvorano za seminarje. Nočitev v Hostlu Pula lahko rezervirate tudi na naši spletni strani www.youth-hostel.si .

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava