Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ljubljana v decembru

Ljubljana v pripravah na zimsko vzdušje

Evropska mesta, prestolnice še zlasti, so vedno bolj priljubljene v božičnem času, ko se mesta spremenijo v zimsko pravljico. Slovenska prestolnica Ljubljana se pripravlja na čarobno vzdušje, ki se simbolično prične 3. Decembra s prireditvijo “Ljudje, prižgimo luči” in ki se zaključi 31. Decembra s silvestrovanjem na prostem na mestnem trgu.
Vsebina

Vsako leto v decembru prične sejemsko vzdušje v Ljubljani, katere center postane prizorišče družabnih prireditev. Veliko Ljubljančanov in obiskovalcev iz drugih delov Slovenije in tujine naredijo Ljubljano nekaj prav posebnega. Smejoči obrazi, rokovanja, voščila želja, vonj kuhanega vina in praženih mandljev, nostalgični lajnarji in blesk pričakovanja v otroških očeh – vse to je december v Ljubljani.

Sejem se postavi v neposredni bližini županove stolnice, ki je skozi cel december odprta in je znana po živahni in sproščeni atmosferi. Slavnostno okrašene zelene stojnice prodajajo izbrane stvari, ki predstavljajo odlična darila. Že več let se sejem s svojo ponudbo hrane, pijače, stojnic s kuhanim vinom, čaji, likerji, klobasami in pečeni hrani, privablja številne obiskovalce na to čemur domačini pravijo 'veseli september v stari Ljubljani.'

V decembru se organizirajo mnoge prireditve za obiskovalce vseh starosti in okusov, ki se odvijajo v praznično okrašenem centru:

  • Božični sejem (3. december – 2. januar): V lepo okrašenih sejemskih hiškah polnih božičnih daril in osvežitev, kot so čaj, kuhano vino in kulinarični posladki, se kaže duh sejma. Ta del sejma se odvija na Bregu.
  • Pravljično mesto – to novo leto (3. 12. – 2. 1.): v prenovljenem parku Zvezda obiščite majhno mesto, ki so ga postavili za otroke vseh velikosti.
  • Miklavžkov sejem (3–6 december): tradicionalna darilca, ki jih Miklavž deli otrokom je moč kupiti na Miklavževem sejmu.
  • Miklavževa povorka (5 december): Miklavža spremljajo angelčki in Parkelj, ki bodo vsi skupaj potovali skozi Ljubljano ter na ulici obdarovali pridne otroke.
  • Božični koncert (24 december): Vsakoletni brezplačni božični koncert pred mestno hišo vam pomaga občutiti praznično vzdušje, z nastopom največjih slovenskih glasbenikov.
  • Povorka Dedka mraza (26–30 december): Dolgo pričakovan prihod Dedka mraza, ki ga spremljajo lipicanci, snežaki, zajčki, jeleni in ostala pravljična bitja.
  • Otroške prireditve na Prešernovem trgu (26–30 december): V prednovoletnih popoldnevih bo ta prostor rezerviran za otroke. Lutke, plesi, cirkus, čarovniki in še kaj se prireja na Prešernovem trgu (ali morda na kongresnem – spremljajte obvestila).
  • Glasbeni dogodki na mestnem trgu (26 december – 2 januar): Ljubljanski trgi gostijo različne glasbenike.
  • Novo leto na mestnem trgu: Novoletni program na večih mestnih trgih bo zagotovo zadovoljil vse glasbene okuse in vse starosti. Minuto po polnoči pa se bo mesto zasijalo s tradicionalnim ognjemetom, ki zaželi dobrodošlico novemu letu.

Več informacij dobite na Tourizem Ljubljana.

Spite lahko v katerem izmed Ljubljanskih hostlov!

Vir: www.slovenia.info

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava