Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Martinovanje je glavna jesenska prireditev na Slovenskem

Martinovanje je glavna jesenska prireditev, kjer obeležujemo transformacijo mošta v vino. Smatra se, da je med najpomembnejšimi praznovanji v Sloveniji in čeprav ni dela prost dan, ga praznujejo po vsej državi. Martinovanje tudi soustvarja sodobno podobo Slovenije, kot razvito vinogradniško in vinarsko deželo.

Vsebina

Martinovanje, oziroma praznik svetega Martina, je dan, ko rimo-katoliške in protestantske države Evrope obujajo spomin na svojega svetnika Martina, ki je dal plašč beraču, da prikrije revščino. V Sloveniji se Martinovo praznuje predvsem kot praznik vina. Na ta dan postane mošt vino in to zaradi blagoslova, ki ga prejme. Začetki praznovanja Martinovega segajo v Sloveniji nekam med sedmo in deseto stoletje ter še nekoliko kasneje, čeprav je praznik na popularnosti zelo pridobil v zadnjih dvajsetih do tridesetih letih – hkrati z večjim razvojem vinogradov, vinarstva in vinske kulture v Sloveniji.

Ko govorimo o Martinovanju, ne moremo mimo slovenskih vin. Kakovost vin označujejo tri vinorodna območja Slovenije, ki z več stoletno prepletenostjo dajejo sodobno prepoznavnost stičišču Alp, Sredozemlja in Panonske ravnine. Prav ta posebna mešanica okolja daje slovenskim vinom in kulinariki poseben značaj. Najstarejša trta na svetu se nahaja v Mariboru in še vedno vsako leto obrodi. Vse to se pozna v slovenskih vinih, ki so med najkakovostnejšimi na svetu. Tudi na letošnjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter so slovenska vina pobrala kar nekaj kolajn.

Celo glede praznovanja Martinovega ima vsak od treh slovenskih vinskih okolišev (Primorska, Posavje in Podravje) svoje običaje, ki predstavljajo navade in dediščino Martinovega. Veliko nenavadnih običajev je ohranjenih in tako na primer na Primorskem ob Martinovanju napovedujejo bogatost prihodnjih trgatev. Drugje po Slovenija pa, na ta dan, vino blagoslovijo in ne »krstijo,« saj so bili lastniki gostiln tisti, ki so vino prav ne-častito krstili – s tem da so mu dolivali vodo in tako višali svoj zaslužek.

Uveljavljen slovenski etnolog, Prof. Dr. Janez Bogataj, pravi, da je Martinovo priložnost, da se spoznamo s sporočilom slehernega kozarca vina in da je to priložnost za sproščeno druženje in ne brezglavo opijanje. Hkrati Dr. Bogataj postavlja Martinovanje med izjemne praznike, saj tedaj ni darilc, ki bi jih kupovali, prav tako pa ni nobenih drugih dodatnih motivov, da bi ga komercializirali; prav nasprotno Martinovanje še vedno pomeni predvsem ohranjanje tradicije in dediščine, ki se je s praznovanji prenašala iz roda v rod.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava