Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Raziščite Maroko

Vsebina

Če želite izkusiti kaj izven Evrope, a se ne boste ravno šli učiti tujih jezikov ali se odpovedali vsakodnevnemu udobju, potem zna biti Marko pravi izbor za vas. Zaradi zgodovinske navezanosti na Evropo in bližino evropskih držav, boste tukaj našli prijetno mešanico Islamske Afrike in Sredozemske Evrope. Večina domačinov govori več kot le eden evropski jezik, skoraj vedno pa bo v bližini tudi nekdo, ki zna angleško. Kljub vsemu, pa je Maroko ohranil dovolj tradicij, da se boste počutili kot v drugem svetu.

Maroko ponuja cel kup izkušenj, ki jih lahko doživite, poskrbljeno pa je za vse različne okuse: od različnih zgodovinskih znamenitosti, arhitekture, do izjemnih nakupov po tržnicah, kakor tudi mnogih glasbenih festivalov in športnih dogodivščin kot so jadranje na deski ali z zmajem. Vsekakor vam priporočamo, da poletite v srce Marakeša, srce maroške kulture. Morda bo to za koga kakor ognjeni krst, vendar se prav tu zbirajo ljudje iz vse dežele in tako lahko stopite v stik z vsakim delčkom Maroka.

Marakeš

Tekom dneva Marakeš ponuja ljudem prijetno toplo okolje za pohajanje po številnih tržnicah in stojnicah. V vročih dneh lahko uživate tudi v turški kopeli. Kopeli so najrazličnejše, od dragih in luksuznih, pa vse do tradicionalnih za vsakodnevno uporabo domačinov. V kopelih lahko dobite vpogled v način življenja domačinov in veliko informacij o področjih v okolici mesta, verjetno zanimivejših, kot jih lahko najdete v kakšnem turističnem vodiču. Ponoči pa, se Djamaa el fna v Marakešu spremeni v vrvež zabaviščnega središča, polnega pripovedovalcev zgodb, prodajalcev vode, hipnotizerjev kač, s katerimi se lahko fotografirate (kar je potrebno plačati, a priporočamo, da se nagodite za ceno pred fotografiranjem). Ulični umetniki bodo vedno znova skušali poslikati dlani žensk (in znova se kvaliteta njihovega dela prilagaja ceni). Delček trga pa je namenjen tudi stojnicam s hrano, ki ob večerih ponujajo različne inačice podobnih jedi. Če želite najti prijetno stojnico, kjer govorijo tudi angleško, lahko probate številko 82.

Ko se naužijete vseh teh vtisov, se lahko vrnete v umirjen Marakeš na zaslužen počitek. Nastanitve v skupnih ležiščih hostla Marrakeck omogočajo nočitve tako moškim kot ženskam in postelje vključujejo tudi posteljnino, tako da svoje ne potrebujete, zajtrk pa je vključen v ceno.

Obisk do soteske Ouzoud, ki je 128km iz Marakeša, vam omogoča tudi drugačne izkušnje, ki so tudi odlična priložnost za pare ali manjše skupine, da se tesneje povežejo. Soteske sestavljajo številni slapovi in so ena najlepših naravnih znamenitosti, ki jih Maroko lahko ponudi. Na robu slapov so stojnice, ki ponujajo tradicionalno hrano, kot je Tagine, mavrice pa se bodo dvigovale nad vodo. Za preprosto zabavo pa poskrbijo tudi glasbeniki, ki bodo igrali, med tem ko vi jeste, s čimer zagotavljajo polno romantiko. Če pa vam to ni dovolj, se lahko z ladjico popeljete še do samega slapa. Vendar previdno, lahko se navlažite.

Essaouira

Če iščete bolj kreativne izkušnje, potem zna biti za vas ravno pravšnja Essaouria. Nahaja se na obali in je polna galerij, obrtniških trgovinic ter ponuja učne ure jadranja na deski. V poletnih mesecih (običajno julija) so ulice polne tudi glasbenikov, ki pridejo s celega sveta, čeprav so večinoma pod vplivom glasbene zvrsti Gnawa. Zelo prijetno se lahko izgubite v labirintu majhnih uličic, ki sestavljajo večino mesteca Essaouire, ko gledate kako ljudje igrajo Qraqab.  Za nameček pa lahko obiščete še pristanišče, da se spoznate z delčkom bogate zgodovine Maroka.

Fes

Še eno pomembnejše mesto Maroka je Fes, ki je nekoč bil tudi prestolnica. Čeprav je drugo največje mesto v državi, se boste v njem počutili prav sproščeno. Na voljo je veliko prostora za počitek in uživanje tagine in tržnice, katere ne smete zamuditi. Ne bojte se izgubiti se med stojnicami, saj boste verjetno vsak dan spoznali drugo ponudbo in drug del bazarja, ki imajo vsak svojo draž. Domačini so prijazni skoraj nič vsiljivi. Če boste raziskovali še naprej, boste odkrili delavnice, kjer pletejo preproge, mošeje in prelepo arhitekturo mesta. Hostel Fes lahko organizira tudi obiske puščave Sahare. Čiste rjuhe in brezplačen zajtrk pa vas bodo okrepčali za vsakodnevne aktivnosti mesta. Nahaja se v bližini avtobusne in železniške postaje, tako da je zelo lahko priti do hostla, v mestu pa je tudi letališče, s katerega ni težav priti do mesta in hostla.

Če potegnemo črto, ugotovimo, da je Maroko res neverjetne kraj za obisk, ki ponuja nekaj tako izkušenim popotnikom, kot ležernim dopustnikom. Mešanica Evrope in Afrike ter njunih kultur, dajeta posebni čar deželi, v kateri se boste morali zelo truditi, če se boste želeli izogniti vsakodnevnemu navdušenju.
 
Obiščite HI Maroko ali hihostels.com, da rezervirate katerikoli hostel v Maroku.

Sorodni članki

Prijava