Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Naravne in kulturne pustolovščine Bruslja in Valonije

Francosko govoreči del Belgije vključuje Bruselj, osrednji del dežele in Valonijo na jugu. Tukaj je veliko zanimivosti, ki vas vabijo – če želite spoznati umetnost, ste ljubitelj kulture, ali vam je pri srcu narava. Nadaljujte z branjem, če želite spoznati naša priporočila za popotovanje po Belgiji.

Vsebina

Pričevši v kozmopolitanskem mestu Bruslju, ki je tako prestolnica Belgije, kakor tudi Evropske Unije, si boste lahko ogledali izjemne muzeje, slavno Veliko palačo, neverjetni Atomium ter vsem poznanega dečka, ki lula Manneken-Pis; ki je eden izmed simbolov uporniškega duha mesta Bruslja. V mestu se nahajata dva HI Hostla, ki sta oba v centru mesta in vam veselo želita dobrodošlico: Jacques Brel in Génération Europe.

Iz Bruslja nadaljujte na vzhod proti Liégu. Kot eno izmed največjih mesta Vlonije se Lièga drži sloves mesta, kjer se zabava nikoli ne konča. Mesto ima četrt znano po "Le Carré", ki je polna pivnic, klubov, kioskov s hitro hrano in je eno izmed najživahnejših področji Belgije, ko gosti narodna srečanja in nogometne tekme (z domačo ekipo). Hostel George Simenon ponuja izvrstno nastanitev za goste, ki želijo zabave tekom cele noči. Če potujete skozi Liège vam priporočamo, da vas pot popelje skozi železniško postajo Guillemins, ki vas nikakor ne bo mogla razočarati, saj je kot zgradba več kot impresivna.

Seveda pa imate tudi drugo možnost, da greste iz Bruslja v smeri proti zahodu, do mest Tournai in Mons. Ker je tukaj prvotno bivališče kraljev Merovingianskih, je Tournai pomembno mesto umetnosti in zgodovine. S svojimi zvoniki in katedralo s petimi stolpi (oboje je na seznamu UNESCO, kot del svetovne dediščine) vas bo mesto zagotovo očaralo s svojo lepoto in neprisiljenostjo. Tournai hostel, se nahaja v nekdanji glasbeni akademiji in je okrašen z mnogimi stenskimi preprogami ter le pet minut hoje od historičnega centra.

Mestece Mons je bogato in pomembno mesto arhitektonske dediščine. Kot evropska prestolnica kulture 2015, je poznana po "Doudou", ki je vsakoletni narodni festival, ki vključuje povorke velikanov in zmajev, kar je zagotovilo za prav posebno vzdušje! Mons Youth Hostel se nahaja ob vznožju zvonika in je le par korakov stran od Velike Palače. Izven mesta pa se nahaja čudovit park Pairi Daiza, ogromna posest, kjer je veliko vrtov in živali z vsega sveta.

Od tod lahko potujete na vzhod, proti Namurju, ki je neposredno pod Brusljem in je prestolnica Valonske regije. Ker je križišče med mesti, znanimi po umetnosti in gozdovi Ardenov, ki jih zaliva reka Meuse, je odličen, kot izhodišče za kombinacijo kulturnega oddiha in aktivnosti v naravi. Pogledu na mesto dominira neverjetna citadela, ena izmed večjih in najstarejših še stoječih evropskih utrdb, na katero so prebivalci mesta izjemno ponosni. Namur Youth Hostel se nahaja na bregu reke Meuse v stari mestni vili, ki je nekoč bila atelje slavnega slikarja Féliciena Ropsa.

Naprej proti jugu boste prišli v Ardene, pokrajino gostih gozdov in gričev, ki je prav pričakovano poznana po svojih naravnih znamenitostih, zelenju in divjini. To je pravi raj za pohodnike, ljubitelje športa in vse, ki želijo mir in sprostitev v majhnih vasicah, daleč stran od vrveža mest. Kar štirje hostli vam ponujajo svoje gostoljubje v tej pokrajini, tako da bo zagotovo poskrbljeno za vaše želje in potrebe.

Najprej je tu Hostel Champlon, ki vas vabi na sproščanje in odkrivanje narave, z dejavnostmi kot so opazovanje bobrov ter poslušanjem in klicanjem jelenov. Nahaja se blizu Jam Ham, ki ponujajo možnost podzemnega raziskovanja v labirintih, ki jih je izdolbla korozija in jih je narava okrasila s kapniki.

Hostel ‘Sur la Hauteur’ se nahaja v mestecu Bouillon, ki je ime dobilo po Godfreyu Bouillonu; enemu izmed slavnih vitezov križarskih pohodov. Dvorec, s svojo mogočno utrdbo, katerega lastnik je bil Godfrey Bouillon, še vedno čvrsto nadzira mesto in je glavna turistična atrakcija naselja na meji s Francijo. Naš hostel "Sur la Hauteur" (na vrhu griča) si svoje ime resnično zasluži, saj ponuja čudovit pogled na mestece ter ostalo okolico.

Severno od Ardenov, v pokrajini Hautes Fagnes, lahko doživite izjemno floro in favno širnih močvirji, vročih krajinah in gozdovih. Ta plato vključuje tudi najvišji vrh Belgijele Signal de Botrange, ki meri v višino osupljivih 694 metrov. Malmedy Youth Hostel je odlično izhodišče za izlete, preko katerih boste spoznali celotno območje.

Naposled pa je tu še naš hostel v mestecu Tilff, blizu mesta Liège in je vstopna postaja za Ardene. Pravzaprav je bolj gîte (počitniški dom, ki ga lahko najamete), ki samostojnim skupinam omogoča najem celotnega kompleksa. Slikovita in domača obzidana kmetija datira vse tja v osemnajsto stoletje in je na odlični lokaciji za pohodnike, ki si tukaj želijo spočiti. Čeprav si sobe v tem hostlu ne morete rezervirati preko spleta, pa vseeno lahko obiščete domačo stran HI Belgija, da si poiščete več podrobnosti o njem.

Da bi izkusili čim več vsega, kar vam lahko Belgija ponudi, si oglejte celoten seznam hostlov v Belgiji in načrtujte svoje potovanje že sedaj!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava