Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor - mesto obdano z lepoto – 7.del

Vinogradništvo in vinarstvo imata v Mariboru zelo dolgo tradicijo, saj se nenazadnje mesto ponaša z najstarejšo trto na svetu. Tako ni čudno, da je mogoče iz mesta oditi na več Vinsko-turističnih cest, kjer spoznate kulturo in zgodovino vinarstva, kakor tudi okusite vrhunsko božjo kapljico.

Vsebina

Tokrat se bomo napotili proti prav posebnemu delu ob dolini reke Pesnice, v del, kjer se pričenjajo na meji Slovenske gorice in kjer vinogradi obrodijo vino z močjo srca!
 
Ko smo se prejšnjič spuščali proti severu, v smeri proti Kungoti, smo bili nekako na začetku tega območja, kjer najdemo stoletja stare domačije, ob katerih nas pogostijo z domačimi dobrotami ter pridemo na nekoč glavno pot, ki je povezovala Maribor z Gradcem.
 
Od mejnega prehoda v Juriju, kjer ob cerkvi svetega Jurija stoji tudi eden izmed cepičev najstarejše trte na svetu (v kraju pa je mogoče tudi prespati, ali se okrepčati v odličnih gostiščih), boste tako stopili na začetek (oziroma konec, če se lotite poti z drugega konca – v Zgornji Velki, ki smo jo že predstavljali) Gornje slovenjegoriške vinsko turistične ceste.

Od tod vas pot vodi preko Grušene proti Špičniku, kjer vas že čaka prava koncentracija ponudnikov žlahtne kapljice in ponosnih aktualnih ali nekdanjih vinskih kraljic. Z vrha hriba, kjer boste ob kipu Sv. Jurija postali in pogledali po vinogradih navzdol in videli vse do odličnih turističnih kmetij v dolini, videli, zakaj se temu vinu pravi, da prihaja iz samega srca.

Drugače pa tukaj na vrhu, pravzaprav ne boste sigurni, kdaj ste še v Sloveniji, kdaj pa ste že zavili v Avstrijo. Odkar sta namreč obe državi v Schengenskem območju je med obema znova povsem odprta meja, kakor je bila v času, ko so preko teh krajev z vozovi prevažali vino. Prav iz tega pa lahko razberemo, zakaj so bili potrebni večji objekti, vinske kleti in kako to, da se tukaj najdejo celo dvorci – čeprav so dan danes to manj poseljeni in nikakor ne veliki kraji.

Preko Slatine, kjer se nahaja tudi vinogradniški muzej Kebl, boste mimo še drugih vrhunskih vinarjev, prišli do Svečine, kraja ki je trenutno najbolj poznan kot dom Maje Keuc, ki je po večih letih skromnih uvrstitev Slovenijo znova popeljala v finale tekmovanja za pesem evrovizije. Drugače pa se kraj ponaša tudi kot rojstni kraj dr. Andreja Perlaha, ki je bil znan astronom in fizik ter celo rektor univerze na Dunaju, v času ko je kraljeva družina še trdila, da je slovenski jezik dober le za pogovor s konji.

Od tukaj pa, verjamem da bo vaš dan že dovolj poln, pa vas naslednjič popeljem še nazaj proti Mariboru, da spoznate še preostanek severozahodnega izleta iz Mesta.

Borut Jurišič

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava