Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Barantanje - je lahko tudi zabavno?

Potovanja so običajno povezana z nakupi pa naj si gre za enodnevni nakupovalni izlet ali pa nekaj tedensko potovanje v daljne eksotične dežele. V obeh ekstremnih primerih smo običajno bolj dovzetni za ponudbo pisanih tržnic in trgovin v katerih se ponuja različno blago. Vse to dobro vedo organizatorji potovanj, zato pogosto v programe vključujejo tudi ogled tržnic, bazarjev, znanih veleblagovnic, nakupovalnih središč ali tovarn oz. delavnic, kjer si lahko turisti pred nakupom ogledajo kako nastajajo različni izdelki.

Vsebina

Čarobni svet tržnic

Pri nakupu tehničnih predmetov pa tudi oblačil svetovno znanih proizvajalcev velja še posebna previdnost, če so naprodaj po smešno nizkih cenah. Čeprav jih prodajajo v na prvi pogled urejenih trgovinah, se lahko za na videz originalnim ohišjem oz. pod znano etiketo skriva tretjerazredno blago.

Precejšnja skušnjava za dopustnike so prodajalne spominkov in vedno živahne tržnice, ki vabijo s svojo raznolikostjo prav na vseh kontinentih sveta. Med najbolj pestrimi so vsekakor tradicionalni arabski suki, pa naj si gre za obisk slovite tržice Khan el khaili v Kairu, Hamadov suk v Damasku ali veliki pokriti bazar v Istanbulu. Le kdo ne bi užival nad pisanimi prizori, ki se zastonj ponujajo radovednim očem? Neskončen labirint bogato obloženih stojnic te zlahka premami z raznovrstnim blagom, čudovito okrašenimi slaščicami, nenavadnimi dišavami ali rokodelskimi izdelki. V tradicionalnem trgovanju igra marsikje pomembno vlogo barantanje (dogovarjanje za ceno), tako da nikjer ne boste našli cen, ki jih pretkani trgovci kar sproti oblikujejo in prilagajajo za vsakega kupca posebej. Za nekoga je barantanje strašno mučna zadeva, drugemu pa je v neznanski užitek. Mnogim se barantanje upira predvsem zaradi neizkušenosti in nočejo o tem niti slišati. Tako ni čudno, da se mnogi tovrstnih nakupov lotijo previdno in predvsem premalo odločno, še posebno če nimajo izkušenj. Vseeno vsega skupaj ni treba jemati preveč resno, saj je poleg finančnega prihranka lahko barantanje tudi enkratna zabava. Komur pa se stvar resnično upira je bolje, da se tovrstnih nakupov loti v družbi prijateljev, ki imajo z barantanjem več izkušenj ali vsaj veselja. Barantanje pa ponekod (npr. v Singapuru) pride v poštev tudi v velikih nakupovalnih središčih. Spretni trgovci so tam pripravljeni barantati tako za kos obleke kakor za drago tehnično opremo!

Kako začeti?

Kadar želimo do določenega blaga priti ceneje, se moramo na to pripraviti. Barantanje je namreč prava umetnost, saj je od tega odvisen trgovčev dobiček. 

Ko veste kaj hočete kupiti se morate odločiti, koliko ste za to največ pripravljeni plačati. Nikar ne kupujte predmeta, ki vam je všeč v prvi obiskani trgovini. Najprej si predmet oglejte na različnih prodajnih mestih in skušajte ugotoviti njegovo približno realno vrednost. Pri tem je lahko v veliko pomoč kak domačin, ki ga spoznate v novem kraju. Seveda ne sme biti v kakršnikoli povezavi s trgovci! Torej vsiljivi neznanci v okolici tržnic zagotovo ne iščejo prijateljev temveč le potencialne kupce.

Izbrani predmet si ogledujte na videz nezainteresirano in samo mimogrede povprašajte koliko stane. Nikoli ne smete pokazati prevelikega navdušenja, sicer je barantanje že vnaprej obsojeno na neuspeh.

Nad prvo ponujeno ceno se morate vidno čuditi. Potem ponudite svojo, ki naj bo precej nižja od tiste, ki jo nameravate plačati. Ali je to polovica, tretjina ali morda samo desetina postavljene cene, je seveda težko reči. Nikoli namreč ne morete vedeti, za koliko je predmet precenil trgovec oziroma za kako naivnega kupca vas je ocenil.

Seveda bo trgovec ob vaši ponudbi videti hudo presenčen in bo morda celo zaigral užaljenost. Toda, če se bo pripravljen pogajati naprej, ste že na dobri poti. Če pa vas v trenutku postavi pred vrata, ste očitno pretiravali.

Če vam ponudi stol in morda še kakšno pijačo v znak gostoljubja, lahko previdno nadaljujete z dvobojem. Delajte vtis naveličanega kupca, ki ima časa na pretek. Nikar se ne pustite prepričati k hitri odločitvi. Zvijač s katerimi vas k temu prisilijo je na stotine: Trgovec zatrjuje, da je to zadnji izdelek, ki je trenutno na voljo, morda trdi da je trgovna odprta samo še ta dan, ali pa mora "ubogi" trgovec zaradi nesreče v družini razpradati svoje imetje po domnevno smešno nizkih cenah.

Kadar se nikakor ne morete približati zamišljeni ceni, lahko poizkusite zaigrati, da odhajate. Če vas bo trgovec skušal zadržati imate na voljo še dovolj maneverskega prostora in lahko nadaljujete s pogajanjem. Če vas ne skuša zaustaviti pri vratih pa je očitno, da ste že prišli blizu najnižje možne cene. Če vam ponos dovoljuje se vrnite, sicer pa poiščite drugo trgovino.

Ko se končno dogovorite za ceno, morate predmet na vsak način kupiti. Za trgovca namreč ni hujše žalitve kot, če po napornem barantanju in končnem dogovoru odstopite od nakupa.

Vsekakor ste lahko prepričani, da ste opravili dober nakup, če trgovec ob vašem odhodu ne bo videti preveč srečen. Toda odidite brez slabe vesti. Zagotovo ni ostal brez dobička.

Tudi pri barantanju pa malo rahločutnosti ne bo škodilo. Drugače je barantati v bogato založeni trgovini kot na preprosti stojnici, kjer domačini morda prodajajo za golo preživetje. Nikakršen uspeh ne bo, če boste npr. ubogo Indijanko prisilili, da vam bo prodala nekaj pod nabavno ceno samo zato, ker tisti dan ni še ničesar prodala in preprosto mora priti do denarja, če hoče nahraniti svojo družino...

Sorodni članki

Prijava