Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mesto sredi Alp

Obisk na Tirolskem

Innsbruck sem obiskal že večkrat, in ker mi je ostal v lepem spominu, sem sklenil, da se tja vrnem še enkrat in vam ga poskušam predstaviti. No, seveda sem imel za to še druge razloge. Rad se namreč peljem s kolesom, ampak hitro, zelo hitro, tako je ljubljanski zrak s svojo nesnago začel resno škodovati mojim dihalom. Kot nalašč, da malo pobegnem na drugo stran Karavank, na čisto! Moral sem se evakuirati.

Vsebina
Po približno 500 kilometrih in nekaj več kot sedmih urah vožnje z vlakom sem končno prispel v Telfs, mestece, ki je nedaleč stran od Innsbrucka, glavnega ekonomskega, administrativnega in kulturnega centra avstrijske dežele Tirolske. (Če se boste kdaj po Avstriji peljali z avtom, boste gotovo opazili, da se včasih nad avtocesto na semaforjih prikaže znak omejitve hitrosti na 100 km/h. In to brez potrebe po večji varnosti na cesti. To je zato, ker so tam vgrajeni senzorji onesnaženja zraka – zato nam želijo omejiti hitrost, da bi bili izpusti plinov vsaj nekoliko manjši. Čeprav je zrak tudi takrat veliko čistejši kot pri nas, gre predvsem za preventivno varovanje okolja. Toda pozor! Takrat so tudi kazni za prehitro vožnjo nekoliko višje.)

Innsbruck je največje mesto zvezne avstrijske dežele Tirolske in je s svojimi 120.000 prebivalci po Dunaju, Gradcu, Linzu in Salzburgu peto največje mesto v Avstriji. (Če prištejemo še okolico, jih ima 190.000 tisoč, kar je skoraj dvakrat več od Maribora). Leži sredi zelo dolge, vendar le nekaj kilometrov široke doline, ki ima v smeri slemenitve lepe in razmeroma visoke gore (nedaleč stran so visoke tudi 2500 m in več).

Tu se dobro počutim ...

Za razliko od zraka v mojem rojstnem kraju, Ljubljani, je tu zrak veliko čistejši in prijaznejši do dihal, saj tu skoraj ni smoga, pojavi se zelo redko, le nekaj dni v letu. No, upam, da bo tako tudi ostalo, saj število prebivalcev narašča, še zlasti pa ta proces pospešujejo Kitajci in Turki, ki se sem množično priseljujejo zaradi iskanja boljšega življenja, po principu »s trebuhom za kruhom«. Tu je že od nekdaj poskrbljeno za okolje: Avstrijci že dolgo ločeno zbirajo odpadke, celo za pločevinke imajo ločen zabojnik. In ne le da je okolje zelo lepo, praktično vsi prebivalci govorijo tudi angleško, saj je turizem tu precej pomembna gospodarska veja.

Kar zadeva rekreacijo – zanjo je odlično poskrbljeno, saj obstaja tudi fitnes center, ki je odprt 24 ur na dan, tako da če ponoči ne morete zaspati, ste tam vedno dobrodošli. Če ste odvisni od borilnih veščin, potem pojdite raje v Nemčijo, ker tukaj ne boste našli treningov samoobrambe. Lahko pa se zadovoljite z boksom, ki je seveda šport.

Univerzitetno mesto

Innsbruck je idealen kraj za nekoga, ki bi se želel šolati na fakulteti ali višji šoli, saj je pravzaprav univerzitetno mesto, ki ponuja pestro izbiro fakultet in študijskih programov. Študij je v resnici zastonj – čeprav se plača. Kako nelogično pa govorim? Razlaga ja preprosta: vsak študent dobi štipendijo, del le-te pa nameni za plačevanje študija, tako da mu ostane še višek denarja. Ja, tako je. Ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Kot študent pa ne boste pogrešali bureka, saj je kultura bureka razširjena po vsej Evropi, tako kot »čefurska«, ki je ponoči prisotna tudi v innsbruških diskotekah.

Seveda pa nobeno mesto ne more ponuditi vsega. Tu žal ni fakultete za strojništvo, ki je na voljo v Gradcu in na Dunaju, je pa zato šola političnih znanosti – kakršna je bila pri nas v »Jugi« v Kumrovcu, kjer so se včasih šolali direktorji velikih podjetij, da bi pridobili politična znanja.

Olimpijsko mesto

Innsbruck je bil dvakrat gostitelj zimskih olimpijskih iger, leta 1964 in leta 1976, s čimer je bil edino mesto na svetu, ki je v dvanajstih letih gostilo igre kar dvakrat (če seveda ne štejemo pravih, izvornih olimpijskih iger pod goro Olimp v Grčiji). Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja se je govorilo o tem, da bi to storili še tretjič, leta 2006, a ljudstvo nad tem ni bilo navdušeno in idejo so opustili.

Leta 1999 je gostil največji boarderski spektakel na svetu »Air & Style Contest«, 2008. leta pa je bil eno izmed prizorišč, ko je Avstrija skupaj s Švico gostila evropsko prvenstvo UEFA v nogometu, ravno sedaj pa je priredil tudi evropsko rokometno prvenstvo. Leta 2012 bo Innsbruck organiziral tudi prve mladinske zimske olimpijske igre. Prireditev torej ne manjka. Ne športnih in ne kulturnih, ki jih je še več. Vedno je kaj na sporedu, bodisi na stadionih bodisi na trgih.

Da dajo Avstrijci veliko denarja za kulturo, priča tudi veliko število velikih in razkošnih gledališč, v tirolski prestolnici pa so najbolj znana naslednja: Deželno gledališče, Mestno gledališče, Kellertheater, Viteške igre, Gledališče zahodne železnice, Melon ...

Potem so tu še mnogi muzeji, ki si jih lahko ogledate: muzej gradu Ambras, Tirolski deželni muzej, Tirolski muzej narodne umetnosti, Mestni muzej, Tirolski kraljevski lovski muzej, Muzej anatomije ... Potem so tu še parki, in sicer: Alpenzoo, Hofgarten, Rapoldi, Schlosspark Abras, Pechegarten Wilten in Beselepark.

»Hallo, Grüß Gott …«

Za javni prevoz je dobro poskrbljeno, zastojev ni. Tu je poleg mestnega avtobusa tudi tramvaj. Stavba železniške postaje je zelo velika in urejena, tu je tudi letališče, tako da če se s kolesom peljete po bližnji potki ali pa greste mimo peš, vam le nekaj deset metrov nad glavo letijo letala.

Okolje je kot že rečeno bolj prijazno do prebivalca, tako v biološkem kot tudi v družbenem smislu. Narava je prelepa, zrak je čist, še posebno v okoliških mestecih v višjih legah. Sonca je precej, če pa ga ni, so le deževni oblaki. Ljudje so prijazni, takoj te sprejmejo medse. Družba ni zaprta, dekleta odzdravljajo na cesti, tudi če se ne poznate. V manjših krajih je ta fenomen še bolj izrazit. Tam se vsi pozdravljajo med seboj. Center mesta je zelo lep. Kar veliko površin je namenjenih le pešcem, veliko je tudi lepih vodnjakov in klopi, kamor se lahko usedemo, da bi se spočili ali opazovali gore, ki se dvigajo le nekaj sto metrov proč.

Innsbruck je lepo mesto z velikim centrom. Če si torej želite bolj zdravega okolja, okoli in okoli obdanega z Alpami, brez prometnih zamaškov, s prijaznejšimi ljudmi in lepšo naravo, potem je Tirolska prava izbira za oddih, morda celo za stalno nastanitev. Pa naj je to Innsbruck ali kakšno manjše mestece v pokrajini. V tem primeru pa se boste seveda morali peljati na faks z vlakom ali avtom, morda celo kolesom, če se vam ljubi – sploh pa, kdo dela najboljša gorska kolesa na svetu? KTM, Avstrija.

Štefan Jelić

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava