Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Jesenski izleti po okolici Budimpešte

Madžarska jesen je naravnost čudovita, saj je vreme še vedno lepo, v okolici prestolnice pa je ogromno lokacij, ki jih boste ljubitelji narave preprosto oboževali.

Vsebina

Koleno Donave

Koleno Donave (Dunakanyar) je del, kjer reka Donava ostro zavije med griči. Nekoč okoli 1500m visok vulkan je zaradi erozije že mnogo nižji in porasel z gozdovi, kakor hribi Pilis, Visegradi in Borzsony, prečudovita pokrajina, ki je paradiž ljubiteljev narave.

Pilis in Visegradi

Najvišji vrh Dobogo-ko (700 m) je prav posebno mesto, ki je vredno obiska. Ne le, da je prelep, o njem govori tudi ezoterična legenda, ki prav tako privablja ljudi. Celo Dalaj lama je izjavil, da “je energija tega kraja tista, ki povezuje človeka in zemljo, da je to srčna čakra zemlje.”

Prvi planinski dom je bil odprt 1898 in je v kratkem postal zelo priljubljen ter se razvil v majhno turistično središče in čeprav več ne daje občutka divjine, še vedno ponuja prelep pogled na Donavo.

Na poti do tja lahko obiščete majhno vasico Pilisszentlelek in si ogledate ostanke samostana Pauline, ki je bil prvi na Madžarskem zasnovan verski red za časa turšle okupacije; ruševine so sedaj na ogled turistom. Pilisszentlelek je blizu vrha in je tako miren, da slišite bitje svojega srca.

Kako priti tja

  • Z avtobusom iz Arpad-hid
  • S podzemno (znano kot HEV) iz centra Budimpešte do Pomaza ali Szentendre. Dalje pa z avtobusom. Najbolje je iti skozi vasico.

Borzsony

To je odličen kraj za ljubitelje narave. Ta planinski venec je blizu prestolnice in zlahka pridemo tja, zaradi česar je to odličen enodnevni izlet. Na severu in zahodu se nahaja že tudi meja s Slovaško, na jugu pa planoto reka Donava ločuje od Visegradskih planin. Najvišji vrh je Csovanyos (938 m), kateremu sledi Magosfa (916 m), ki se imenuje tudi Tatralato, saj od tam lahko vidimo celotno gorovje Tatre.
Tukaj v naravi pa se z lahkoto izognemo tudi gneči velemesta, čeprav je prestolnica zelo blizu.

Kako tja

  • Z vlakom do Váca, Szoba, ali Kismarosa
  • Iz Kismarosa pa se proga počasi vzpenja na Kiralyret, kjer se pohodi v naravo prično.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava