Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Český Krumlov

Vsebina

Cesky KrumlovMesto Český Krumlov se iz dneva v dan bolje uveljavlja kot pomembna turistična destinacija, tako za češke, kot tuje turiste. Temu se seveda ni čuditi, saj je mesto, ki se nahaja na slikoviti okljuki reke Vltave, skoraj v popolnosti takšno, kot pred pol tisočletja. Že leta 1963 je bil spoznan za zgodovinsko pomembno mesto, leta 1992 pa je UNESCO označil Česky Krumlov kot zgodovinski spomenik svetovne veljave. V samem mestnem jedru je preko 300 zgodovinskih zgradb, kar daje mestu edinstveno vzdušje. Kljub veliki zgodovinski veljavi pa je Česky Krumlov živo mesto z vrsto kulturnih in zabavnih prireditev.

Zgodovina

Ime mesta Krumlov prihaja iz nemškega izraza: „Krumme Aue", kar v prevodu pomeni krivi lok. Samo ime se je prijelo zaradi topografije mesta ali natančneje iz, podkvi podobnega, rečnega okljuke reke Vltave.

Cesky KrumlovPrva omemba mesta je iz leta 1253, kjer se Krumlov pojavlja pod imenom Chrumbonowe, kljub temu, pa je to območje živelo že v zgodnji kameni dobi, kar pričajo najstarejši ostanki, katerih izvor je med leti 70.000 in 50.000 pr.n.št.. Večje naselbine so iz bronaste dobe 1500 let pr.n.št, keltska najdišča iz mlajše železne dobe pa segajo v leto 400 pr.n.št.. Prvi slovanski naseljenci so bili na tem območju v 6. stoletju našega štetja.

V zgodnjem srednjem veku je rečna pot po Vltavi ustvarila trgovsko pot. Tako je najverjetneje v 9 stoletju to ozemlje pripadalo češki plemiški družini Slavnikovci, ki so jih leta 995 Přemyslovci premagali v krvavi bitki in si to področje prisvojili.

Leta 1251, je češki kralj Přemysl Otakar II s poroko z Ano Marijo Bamberško pridobil veliko ozemlje v Avstriji, ki ga je kmalu poselil z lastnim prebivalstvom in ga tako integriral v svoje kraljestvo. Njegova ekspanzionistična politika je kmalu prišla v kolizijo z interesi z najmočnejšo aristokratsko družino v državi »Vitkovci«. Najbolj viden konflikt je bil ob ustanovitvi kraljevega mesta České Budějovice in v samostanu Zlatá Koruna. Ti medsebojni konflikti in spopadi so omajali moč češkemu kralju.

Cesky KrumlovMesto česky Krumlov je bilo prvič omenjeno leta 1253 v pismu Otokarja Štyrskega in je bilo narejeno v dveh delih. V prvem je bilo sezidano spontano pod gradom in se je imenovalo Latran, drug del pa se je zgradil na zelenem loku, kjer prej ni bilo naselbin. Mesto je bilo zgrajeno v tipičnem kolonizacijskem slogu s kvadratnim trgom in cestami, ki so iz vogalov vodile k obzidju. Ta del mesta je bil prvič omenjen leta 1274 in od takrat so v mestu tako Čehi, kot Nemci in občasno tudi Italjani. Po izumrtju veje družine Vitkovec v Krumlovu bi naj ozemlje pripadlo kralju Vaclavu II, vendar je član druge pomembne veje družine Vitkovec Jindřich von Rosenberg zaprosil kralja naj ukine zakon o pripojitvi in tako je Krumlov postal glavna rezidenca Rosenbergov leta 1302.

Pod vodstvom družine Rosenberg je mesto Česky Krumlov doživelo velik razcvet, razvila se je obrt, sejmi, mesnice in tudi pivovarne. V letu 1367 je imelo mesto 96 hiš. Peter I. von Rosemberg je dal mestu v 14. stoletju tak videz, kot ga ohranja še danes.

Cesky KrumlovLeta 1420 so se zgodile pomembne politične spremembe, saj je oblast nad mestom prevzel 12 članski svet, v katerem je vsak mesec eden izmed svetnikov prevzel vlogo župana, sodno in represivno oblast pa je predstavljal magistrat. Kljub temu, pa so vsi uradniki morali biti potrjeni s strani Rosenbergov.

V zadnji tretjini 15. stoletja je Česky Krumlov dobil pravico, da tedensko, vsak ponedeljek, prireja sejme, na praznik svetega Havla pa sejem, ki traja 8 dni.

Zadji Rosemberg je zaradi dolgov prodal mesto cesarju Rudolfu II. Habsburškemu leta 1601. Cesar Ferdninand II. Habsburški je leta 1622 mesto podaril štajerski družini Eggenberg v zameno za njihovo pomoč v 30 letni vojni.

Cesky KrumlovPo izumrtju Egenbergov prevzamejo mesto v začetku 18. stol. Schwarzenbergi, ki močno prispevajo k razvoju mesta in ga postavijo na mesto vodilnih mest v centralni Evropi. Ta status mesto izgubi v 19. stol. in na tak način zadrži svoj Renesančno – baročni stil.

V 19. stol. je mesto štelo 5000 prebivalcev. V mestu je bil stacioniran pehotni bataljon, zgrajeni sta bili dve šoli ter »delovna šola« za otroke, ki so jih starši zapustili ali umrli.V 19. stol. je začel delovati papirni mlin v kraju Větření, nedaleč od Krumlova.

Po razglasitvi Češkoslovaške republike 28. oktobra leta 1918 je nemška skupnost odgovorila z »Deklaracijo o neodvisnosti regije Šumava pod imenom Böhmerwaldgau« ter postala del novoustanovljene Avstrije, vendar le do ponovne zasedbe češke vojske 28. novembra. Z ukazom notranjega ministra je 30. aprila 1920 mesto (namesto nemškega imena Krumau) dobilo današnje ime Česky Krumlov, ki se pa je v leti 1439 že prvič uporabilo.

Po ameriški osvoboditvi Krumlova leta 1945 so bile iz mesta izgnane vse nemške družine, mesto pa med drugo svetovno vojno ni utrpelo velike škode.

Od leta 1962 se posveča veliko pozornosti za ohranitev mesta, leta 1992 pa je mesto Češky Krumlov uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Znamenitosti Českega Krumlova

Mestni park  je eden najlepših parkov na češkem, katerega zgodovina sega v 16. stoletje. Sam park je bil namenjen za počitek jezuitov, ki so prebivali v učiteljišču, danes hotel Růže, eden elitnejših hotelov v mestu, odkoder je bil dostop preko majhnega mostička. V samem parku so uredili poletno rezidenco ter pokopališče z leseno kapelico Sv. Martina, ki jo je leta 1717 nadomestila zidana kapela, katere izgled se je zadnjič spremenil leta1737.
V parku je precej umetniških spomenikov iz različnih obdobij, od 65 rastlinskih vrst pa najbolj izstopa beli bor. Park se razprostira na 2.5 Hektarjih na levem bregu Vltave in je tudi danes priljubljeno sprehajališče.

Grad
Cesky KrumlovGrad v Českem Krumlovu je eden najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v srednji Evropi. Grad je nastal v 14. stol. in se dograjeval vse do 19. stol. in je tudi danes izjemno lepo ohranjen, tako od zunaj, kot od znotraj. Leta 1963 je bil grad zaščiten s strani mestnih oblasti, leta 1989 je postal nacionalni spomenik, leta 1992 pa vključen v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.

Grajski park se razprostira na površini sedmih hektarjev, v grajskem kompleksu pa je štirideset zgradb in drugih prostorov, nameščenih okoli petih grajskih dvorišč.

Cesky KrumlovV grajskem kompleksu je več muzejev, galerij, v poletnih mesecih pa se na osrednjem grajskem dvorišču dogajajo koncerti in druge kulturne prireditve.

Staro mestno jedro Českega Krumlova je znamenitost zase, k sreči pa je tako malo, da se v njem ni moč izgubiti. Potovanje v Krumlov ni le potovanje skozi prostor ampak tudi skozi čas, saj ob sprehodu po starem mestnem jedru pozabimo na mobilne telefone, internet in ostale dobrine naše dobe.

Letno se v mestu zvrsti preko 400 kulturnih prireditev, od razstav likovnih del pa vse do glasbenih festivalov, tako, da se za vsakega najde nekaj. Več na spletni strani: www.ckrumlov.info .

Menimo, da vas bodo sledeče fotografije prepričale veliko bolj, kot bi vas naše besede, zato si vzemite nekaj minut in si oglejte predstavitveni film Český Krumlov.
 
 
Kje spati?

Travellers HostelTravellers Hostel se nahaja na desni strani zaščitenega centra mesta v dveh zgradbah iz 13. stoletja. Travellers hostel ponuja 102 postelji v različnih sobah, od internatnih z osmimi posteljami, do zasebnih sob in apartmajev, s prelepim pogledom na grad. Tam je tudi priljubljen bar, kjer imajo občasno tudi živo glasbo in restavracije z mednarodno kuhinjo. Ponuja internet, pralnico, zamenjavo knjig in brezplačno posteljnino. Na voljo je tudi zajtrk, ki je najcenejši v mestu. Za več informacij kliknite TUKAJ .

Český Krumlov - Travellers Hostel
Soukenicka 43,
381 01 Český Krumlov
Czech Republic
Tel. 420 380 711345
Fax. 420 380 711345
krumlov@travellers.cz

Sorodni članki

Prijava