Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Radovljica – najbolj sončno mesto v Sloveniji

Opis mesta in okoliških krajev

Radovljiška ravnina, imenovana tudi srce Dežele, je pokrajina ledeniškega izvora. V staro mestno jedro vstopite skozi zgornja mestna vrata, ki jih je nekoč od dvižnega mostu varoval obokan stolp. Za vstop v mesto lahko uporabite tudi edini ohranjeni in obnovljeni poznosrednjeveški obrambni jarek v Sloveniji. 

Vsebina

Ne glede na izbrano pot vas v vsakem primeru pričaka lepo obnovljeni osrednji mestni trg, kjer se na vsaki strani vrstijo spomeniki srednjeveške in renesančne meščanske arhitekture. Med njimi je tudi naš dvorec, v katerem smo uredili Youth hostel, kavarno in slaščičarno ter družabno klet. V baročni graščini poleg naše zgradbe se nahajajo Mestni muzej Antona Tomaža Linharta, čebelarski muzej, glasbena šola ter številne dvorane, kjer potekajo različne prireditve in koncerti. V poletnem času je tu prizorišče mednarodnega Festivala stare glasbe, na starem trgu pa se vrstijo sejmi, viteške igre, koncerti in druge prireditve. Poleg graščine se nahaja župnijska cerkev sv. Petra, zidana pred 750 leti v romanskem slogu.

V bližini hostla se nahajajo tudi  letno - zimsko kopališče, otroški in športni park, zdravstveni dom, lekarna, avtobusna in železniška postaja, pošta, banke, številne trgovine in gostinski objekti.

Sončna lega in zdravo alpsko podnebje Radovljice vam omogočajo sprostitev in oddih v naravi - Naravoslovna učna pot, Pusti grad, Fuksova brv, Učna pot Grabnarica…

Ugodna zemljepisna lega in dobre prometne povezave pa vam omogočajo obisk številnih krajev in turističnih znamenitosti v bližnji in daljni okolici.

Lesce: kraj, ki je le 2 km oddaljen od hostla, je poznan po največjem slovenskem igrišču golfa, imenovanem tudi kraljevo igrišče. V Lescah se nahaja Alpski letalski center Lesce, kjer vam nudijo različne panoramske izlete, lahko pa si ogledate tudi njihovo zbirko starodavnih letal. Čez celo leto pa se tu vrstijo razne prireditve.

Begunje: so le 5 km oddaljene od nas in imajo prav tako veliko svetovnih znamenitosti. Tu si lahko ogledate muzej in galerijo Slavka in Vilka Avsenika, katerih narodnozabavna glasba je poznana po vsem svetu. V bližini se nahaja Muzej talcev, kjer so bili med 2. svetovno vojno gestapovski zapori, v katerih je trpelo več kot 11500 zapornikov. V Begunjah se nahaja tovarna Elan, ki je v svetovnem športnem svetu poznana predvsem po proizvodnji smuči, na katerih so svetovna in olimpijska odličja dosegli številni domači in tuji športniki (Ingemar Stenmark, Bojan Križaj, Jure Franko, Mateja Svet, Primož Peterka, Andreas Goldberger…). V le malo oddaljenem Krpinu pa se nahaja športni park z manjšim smučiščem. Lokacija nudi čudovito izhodišče za izlete v bližnje hribe.

Brezje: ta manjši kraj je poznan predvsem po slovenskem narodnem svetišču in romarskem središču Marije pomagaj.

Kropa: 10 km oddaljen kraj je poznan kot zibelka kovaštva in spada med najstarejše fužinarske kraje v Sloveniji. Najstarejše arheološke najdbe segajo v antično dobo, najpomembnejše pa v pozni srednji vek. Tu se nahaja najstarejša slovenska peč v Evropi, ročno kovani žeblji pa so poznani po celem Sredozemlju.

Toliko na kratko o Radovljici in njenih najbližjih krajih, kamor se lahko odpravite tudi peš in kjer lahko občudujete premnoge naravne lepote in znamenitosti.

Sorodni članki

Prijava