Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

HI Connect program na Islandiji

Konec novembra 2017 sem v okviru programa HI Connect odpotovala na Islandijo, točneje v ReykjavikHI Islandija se tudi imenuje Farfuglaheimili, kar po islandsko pomeni dom ptic selivk. Glavni namen mojega 14-dnevnega obiska je bilo spoznavanje islandske politike zelenih HI hostlov. Ravno leto 2017 je bilo tudi mednarodno leto posvečeno trajnostnemu turizmu. Organizacija HI Islandija ima v Reykjaviku pod svojim okriljem 3 hostle – City HostelLoft Hostel in Reykjavik Downtown Hostel. Nedavno se jim je pridružil tudi Hostel Borgarnes, ki se nahaja v istoimenskem kraju, približno uro vožnje iz Reykjavika. Vsi trije hostli so trajnostno naravnani ter nosilci nordijskega eko znaka za okolje »Swan«. To pomeni, da imajo določena stroga merila za delo v zvezi z njihovimi vplivi na okolje. Kemikalije, ki  jih uporabljajo, morajo biti ekološko certificirane, kemična uporaba pa se spremlja zelo natančno, da se lahko ugotovi, če uporabljajo pravilno količino kemikalij. Poraba energije se spremlja tudi mesečno, skupaj z vodo in odpadki.

Vsebina

Moj »farfuglaheimili«  

Ob prihodu sva bila skupaj s so-obiskovalcem na izmenjavi, Albertom iz Španije, deležna toplega sprejema s strani celotne islandske HI organizacije. Najina mentorica je bila Helena W. Óladóttir, ki je pri organizaciji zadolžena za kakovost in trajnost HI hostlov. Z nama je delila svoje naloge in zadolžitve, s katerimi poskrbi, da hostli delujejo v zeleni, trajnostni smeri. Pod njenim okriljem vedno delujeta tudi dva Green Messengerja. To sta mednarodna prostovoljca, ki se organizaciji pridružita za obdobje enega leta, ter skrbita za trajnostno ozaveščanje zaposlenih in gostov v hostlih na sami lokaciji. Prav tako se posvečata tudi organizaciji dogodkov o okoljski tematiki in problematiki. Tokratna prostovoljka je bila Fanny iz Francije. Osebje dobi na začetku, pred nastopom nove službe, »zeleno uvajanje«  in prav tako vsi zaposleni v hostlih naredijo sekundarno sortiranje odpadkov, da zagotovijo recikliranje na pravem kraju, saj se vsako vrsto materiala zbira posamično. Hostle poganja geotermalna energija. Vsak izmed njih mora imeti na vidnem mestu dokaz o svojih okoljevarstvenih obveznostih ter informacije za goste glede okoljevarstvenih projektih, s katerimi sodelujejo.
 
Tekom obiska sva izvajala redne ekološke preglede; vsak dan smo bili na različnih hostelskih lokacijah. Pomagala sva pri izvedbi tradicionalnega »Swap till you drop« dogodka, ki poteka enkrat mesečno v Loft hostlu. Na dogodku se izmenjajo izgubljeni in najdeni predmeti v hostlih. Dogodek je izredno obiskan s strani lokalnega prebivalstva, saj jim omogoča, da prinesejo kakšno svojo stvar ali oblačilo in ga zamenjajo. Vse stvari, ki na koncu ostanejo, namenijo Rdečemu križu. 
 
Vikendi so bili namenjeni prostemu času, zato sem imela tudi možnost raziskati islandsko pokrajino in videti severni sij. V zimskem času so dnevi na Islandiji izjemno kratki, zato Islandci poskrbijo, da dobro izkoristijo vsako uro na dnevni svetlobi. Ker je pa po drugi strani zunaj izredno hladno, veliko zimskega časa preživijo z namakanjem v termalnih bazenih (teh je v Reykjaviku veliko) in ustvarjanje prijetne atmosfere kar doma ob toplem kaminu. 
 
Skozi to izkušnjo sem spoznala veliko novih ter predvsem koristnih stvari za varstvo okolja, ki bi jih lahko izvajali tudi v slovenskih HI hostlih. Menim, da je taka izkušnja dragocena za vsakega, ki ga zanima trajnostni proces dela v hostlih ter povezovanje turizma z lokalnimi prebivalci. Zahvalila bi se organizaciji HI Islandija za topel sprejem v svojo »družino« in za  delitev svojega pestrega znanja in veščin in za vedno prijetno druženje, bodisi na terenu, v pisarni ali pa na božični večerji. Najlepša hvala Anji Žepič, ki mi je predstavila in omogočila to izmenjavo znanj za pretok novih idej.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava