Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Fantazijske podobe Dunaja

Sredi novembra (18. in 19.) me je na Dunaj zvabilo eno največ jih srečanj ljubiteljev pop kulture v srednji Evropi. Podobnih srečanj, imenovanih konvencija, sem se udeležila že večkrat, a ta je bila daleč največja in res profesionalno izvedena. 

Vsebina
 
 
Konvencija VIECC – Vienna comic con, je potekala na razstavišču Messe Wien. Dvodnevno dogajanje je pritegnilo res številne ljubitelje stripov (pretežno japonskih – mange), japonskih animiranih filmov (anime), znanstvenofantastičnih filmov, računalniških in video iger, ter vsega kar je povezano z njimi. Zabavni industriji se na takšnih srečanjih ljubitelji poklanjajo na poseben način – z oblačenjem in igranjem najbolj priljubljenih likov – cosplay. Tokrat sem tudi sama prišla v kostumu, ki je zahteval kar nekaj tednov šiviljskega dela, ter obilo iznajdljivosti, saj obleka vsebuje tudi elemente z osvetlitvijo. Mislim, da mi je kar dobro uspela. Vsaj po reakcijah številnih navdušencev, ki so se želeli fotografirati z menoj. Kot super junakinja Sombra (Senca) iz video igre Overwatch sem se med številnimi fantazijskimi odlično počutila. Še posebno, ko sem srečala še več likov iz omenjene igre.

Junaki fantazijskih filmov na odru

Na sejmu je vabila raznovrstna ponudba s številnih stojnic, še bolj pa me je navdušil razgiban program. Na največje tovrstno srečanje v Avstriji so prišli tudi številni zvezdniški gostje iz sveta pop kulture, ki so sodelovali na okroglih mizah, delavnicah, podpisovali avtograme in se fotografirali z najbolj vnetimi oboževalci. Na ogled so bile tudi razstave, vrstila so se fotografska srečanja, posebna srečanja z avtorji stripov in najbolj znanimi zvezdami, višek dogajanja pa je predstavljalo cosplay tekmovanje. Vnaprej prijavljeni tekmovalci, starejši od 16 let, so se pomerili v različnih kategorijah. V vseh je stroga žirija ocenjevala kostum in nastop, ki mora kar najbolj verodostojno predstaviti domišljijski lik. Nastopajoče so razdelili na tiste s sešitimi kostumi, druga skupina so bili tekmovalci v kostumih, narejenih iz umetnih materialov, z različnimi oklepi in imitacijami orožja, tretja skupina pa se je predstavila v kostumih, ki vsebujejo tehnične elemente s svetlobnimi, optičnimi in mehanskimi učinki. Zmagovalca je čakala lepa nagrada – potovanje na eno največjih konvencij na svetu, ki se odvija v Chicagu.

Zvezdniški igralci

Za otvoritev konvencije so nas sprejeli pravcati bojevniki iz Vojne zvezd. Na različnih dogodkih so sodelovali tudi najbolj znanji gostje, kot so Billy Boyd (Gospodar prstanov), Jason Isaacs, igralec iz filmske serije Harry Potter, Ross Mullan (Igre prestolov, Doctor Who), Adam Brown (Hobbit, Pirati s Karibov), Matt Ryan (Assassins Creed). Tu je bil tudi John Rhys-Davies, ki je v Gospodarju prstanov igral škrata Gimlija, novozelandski igralec Temuera Morrison iz Vojne zvezd, Sebastian Roche (Vampirjevi dnevniki). Veliko zanimanja pa so poželi tudi ilustratorji in avtorji stripov. Med njimi Scott Snyder avtor stripov Batman, ter Američan bosanskih korenin Adi Granov, ki riše stripe Iron Man, Spider Man, Captain America. Imela pa sem tudi priložnost srečanja z zvezdami cosplaya – Alodie Gosiengfiao, Nane Kuronoma ter lanskoletne zmagovalke svetovnega cosplay tekmovanja Okkido.
 
Organizator konvencije je podjetje ReedPOP, ki organizira tudi druga velika srečanja po svetu v New Yorku, Chicagu in Singapurju. Če vas tovrstno dogajanje zanima, si je vstopnice priporočljivo zagotoviti vnaprej, saj so bile tokrat na zadnji dan dogajanja razprodane!

Svet čokolade

Dunajsko sejmišče se nahaja dovolj blizu atraktivnih predelov mesta, da  sem si vzela čas še za kratko spoznavanje predbožičnega vzdušja na številnih pisanih sejmih. Za začetek pa sem si privoščila nekaj adrenalinskih voženj v zabavišču Prater. Od zadnjega obiska se ni prav veliko spremenilo, sem pa naletela na nov muzej čokolade. V poznem popoldnevu sem se navduševala nad različnimi eksponati in čokoladnimi kipi, med katerimi največji merijo kar poltretji meter v višino. Navdušujoča je tudi predstavitev indijanskih civilizacij, ki so v Ameriki prve začele uporabljati sadeže kakavovca. Poučno pa je spoznati tudi postopek pridelave dragocenih sadežev in izdelave čokolade. Seveda ne gre brez sladkanja. V muzeju vabi prodajalna z različnimi čokoladnimi sladicami. Kdor pa ima na voljo več časa, se lahko pozabava še z atraktivnimi interaktivnimi igrami ali se udeleži delavnice izdelovanja čokoladnih dobrot. 
 
Prenočišča tokrat nisem našla v katerem izmed hostlov. Kar nekaj jih je tudi članov HI, a žal sem zamudila z rezervacijo in preprosto nisem našla proste sobe za štiri osebe. Vsekakor pa priporočam hostel Myrthengasse, ker se nahaja v starem delu mesta in le kratek sprehod stran od večjih mestnih atrakcij.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava